in

10 leuke kerstcadeaus voor fotografen!

Het is alweer bijna kerst en dat betekent voor heel veel mensen dat er cadeautjes ingekocht moeten worden. De kans bestaat dat je nu driftig op zoek bent naar een cadeautje voor een fotograaf. Om je daarbij te helpen, maakten wij een lijstje met 10 leuke kerstcadeaus voor fotografen. Op zoek naar een gewoon cadeau? Geen probleem! Deze cadeautips voor fotografen kunnen het hele jaar door.

Als je niet zo in de fotografiewereld zit, kan het best zijn dat je geen idee hebt wat je allemaal kunt kopen. Of je nu op zoek bent naar een verjaardagscadeau voor een fotograaf, een kerstcadeau, of iets totaal anders, op het lijstje hieronder staat vast wel iets waar jij iets mee kunt!

Meer leren over fotografie? Volg dan nu de Zoom Academy basiscursus fotografie!

1. Fotolijstjes (+ cadeaubon)

Fotolijstjes zijn altijd een leuk cadeau om te geven. De ontvanger kan zijn favoriete foto’s uitprinten en in de lijstjes doen en de foto’s zijn makkelijk te vervangen. Het voordeel is dat fotolijstjes vaak niet zo duur zijn. Dat maakt ze een fijn, klein cadeau, of je kunt er nog een cadeaubon bij geven, waarmee de ontvanger nog een aantal foto’s af kan laten drukken. Wil je liever een mooie wanddecoratie geven die misschien wat meer indruk maakt? Dan kun je voor bijvoorbeeld een IXXI wanddecoratie gaan, of een fotocollage in verschillende vormen maken met Modulari.

2. Lensmok

Het is inmiddels een bekende onder vele fotografen, maar het is en blijft een erg leuke accessoire; de mok in de vorm van een lens! De cameralens mok is een handige beker die je kunt gebruiken voor warme dranken, vaak komt hij zelfs in thermos versie en met een deksel.

kerstcadeaus

Foto: remokillaars – ISO 100 · ƒ/20 · 1/160s · 32mm

3. Leuke camerariem

Er zijn heel veel verschillende soorten camerariemen. Je hebt er voor om je nek, aan je schouders, op je rug en nog veel meer. Daarbij zijn er ook waar je je naam op kunt laten drukken, of kun je er een met een leuke print kopen. Er zijn enorm veel winkels die ze aanbieden, dus als je naar een mooie riem op zoek gaat, is het belangrijk dat je even nagaat wat je precies wilt hebben. Anders zie je straks door de riemen de camera niet meer!

kerstcadeaus

Foto: Lizavdl – ISO 400 · ƒ/5.6 · 1/50s · 50mm

4. Een mooi fotoboek

Er zijn al enorm veel fotoboeken gemaakt en we kunnen ze dan ook onmogelijk allemaal opnoemen. Fotoboeken van National Geographic zijn echter vaak erg populair, denk bijvoorbeeld aan het boek Spectacle of Wereldplekken. Ook het boek Before they pass away van Jimmy Nelson heeft op heel veel mensen veel indruk gemaakt. Je kunt natuurlijk ook je ontvanger zelf een fotoboek laten maken en de fotograaf een mooi plakboek geven voor alle foto’s.

5. Praktische cadeaus

Een praktisch cadeau is altijd handig en er zijn wat dat betreft meer dan genoeg dingen die je cadeau kunt geven. Denk aan een mooie cameratas, een reinigingsset, een rainsleeve, een sd-kaartjes houder, een lensdoek, of bijvoorbeeld fotografiehandschoenen. Met een cadeau als dit weet je in ieder geval vrij zeker dat het cadeau welkom is en dat het gebruikt gaat worden!

kerstcadeaus

Foto: Remuuhh – ISO 100 · ƒ/4 · 1/30s · 24mm

6. Filters

Lensfilters zijn leuke dingen om mee te spelen, ze zijn ook erg makkelijk en hoeven niet al te duur te zijn. Heb je te maken met een landschapsfotograaf, of bijvoorbeeld een architectuurfotograaf, dan is het geven van een filter een goed idee. Denk dan bijvoorbeeld aan een polarisatiefilter, een grijsverloopfilter, of een ND filter.

7. Reflectiescherm

Ook een reflectiescherm is leuk om cadeau te geven. Het is een accessoire dat iedere fotograaf eigenlijk zou moeten hebben. Daarbij is het een cadeau dat absoluut niet duur hoeft te zijn en dat je dus ook als klein cadeau aan kunt schaffen. Ga voor een 2 in 1 scherm, of een leuke set!

8. Lensball

Nog zo’n leuk hebbedingetje voor fotografen, de lensball. De lensball is, net als bijvoorbeeld een lensbaby, een accessoire waarmee je een leuk effect op je foto’s kunt creëren. Als je door de lensball heen fotografeert, zie je de wereld namelijk op zijn kop. Dat kan voor leuke, creatieve foto’s zorgen.

kerstcadeaus

Foto: DSky – ISO 1250 · ƒ/2.8 · 1/125s · 40mm

9. Een leuke shoot

Veel fotografen staan altijd achter de camera en staan zelf dus meestal niet op de foto. Soms is het echter ook wel eens leuk om wat mooie foto’s van jezelf te hebben. Een professionele shoot van een andere fotograaf is dan ook hartstikke leuk om cadeau te geven. Je kunt dan kiezen voor een branding shoot, maar je kunt ook een casual/spontane shoot doen. Zo staat de fotograaf ook eens op de foto!

10. Een Zoom Academy cursus

Iedere fotograaf vind het leuk om meer te leren van fotografie en leren doe je nu eenmaal het beste met een cursus. Zoom Academy heeft een hoop toffe fotografiecursussen, zowel volledig online als met boek, en die zijn natuurlijk hartstikke leuk om cadeau te doen. Net als een abonnement op Zoom.nl magazine trouwens 😉

Bonus: een leuk kersornament

Als je echt op zoek bent naar een leuk kerstcadeau, is dit ornament ook wel heel schattig. Het kerstornament in de vorm van een cameraatje is van Riviera Maison en je hangt ‘m zo in de boom!

kerstcadeaus

Foto: Carla34 – ISO 100 · ƒ/1.8 · 1/80s · 50mm


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotograferen in de regen: waarom je ook met slecht weer foto’s moet maken in de stad

13 fotolocaties om stadsparken te fotograferen