in

10 tips voor de mooiste kerstkaart

5 december 2013, 15:00

Het is weer tijd voor de kerstkaartjes. het is natuurlijk het leukst om deze met je eigen gemaakte foto’s te maken. Persoonlijk en helemaal in jouw smaak. Wij geven een tien tips voor de mooiste kerstkaarten.

Decoratie

Ga naar een doe-het-zelf zaak en verzamel fotomateriaal als kerstballen, lint, een porseleinen kerstman, glitters, takken, lichtjes en nepsneeuw. Experimenteer met stillevens. En bekijk rustig de mooiste compositie.

Mooi licht

stillevens kan je gewoon in je eigen woonkamer fotograferen. Zet alles op tafel het liefst zo dicht mogelijk bij een raam. Gebruik zoveel mogelijk natuurlijk licht en schakel de lampen eromheen uit. Zo krijg je mooi strijklicht in je onderwerpen. Wil je in het donker met kerstlampjes of kaarsjes fotograferen? Zet je camera dan op statief.


Je kunt je eigen stilleven creëren voor een persoonlijke kerstkaart. Houdt je stilleven wel rustig als je nog tekst wil gebruiken zoals deze (foto: michieltop)

Ruimte voor tekst

Zorg ervoor, als je een onderwerp voor je kerstkaart fotografeert, dat er voldoende ruimte in de foto overblijft voor tekst. Let daarom ook op een rustige achtergrond.

Familie

Fotografeer ook je gezin voor een kerstkaart. Neem bijvoorbeeld een lichte muur als achtergrond voor een schattige foto van je zoon of dochter met een kerstmuts op. Een familiefoto in kerstsfeer is ook altijd een succes. Zo maak je de foto wat persoonlijker.


Met wat accessoires maak je een leuke én persoonlijk kerstkaart van je dochter, nichtje of buurmeisje. (foto: vivo)

Spontaan

Bij het fotograferen van portretten van je gezin of familieleden is een spontane foto veel leuker dan een nepglimlach. Lees hier tips over spontane gezinsfotografie.

Naar buiten

Ga ook naar buiten! Kerstverlichting en dennenbomen met sneeuw zijn ook leuke onderwerpen voor je kerstkaart. Kleed je wel goed aan, je wilt niet een mooie foto missen omdat je het koud hebt en, voordat je een succesvolle foto hebt gemaakt, naar huis gaat. Zorg ook voor extra batterijen en draag die op je lichaam. Je batterijen gaan namelijk snel leeg als het erg koud is.


Je kunt buiten prachtige foto’s voor jouw kerstkaart maken. En ligt er nog geen sneeuw? Bekijk je archief voor de juiste kerstplaat. (foto: profiel2)

Zorg voor ruimte

Hou rekening met het feit dat er vaak een deel van je foto weggesneden word als je de foto afdrukt. Zorg dus voor een ruime rand.

Gebruik een kader

Maak een leuk kader. Let hierbij op de bovenstaande tip. Onze collega’s van Computer!Totaal hebben een artikel geschreven over leuke kersteffecten in Photoshop. Als je nog niet bedreven bent in Photoshop zijn er handige alternatieven als standaard lay-outs in bewerkingsprogramma’s. Er zijn verschillende online site waar je gratis templates kan downloaden zoals: http://too-much-time.com/2011/11/free-holiday-card-templates.html of http://www.freepik.com/.

Online zoeken

Heb je een leuke foto gemaakt maar wil je niet al teveel tijd erin stoppen om een kerstkaart te maken? Online heb je genoeg sites waar je je foto kan uploaden en zelf je tekst en kader kan invullen. Er zijn verschillende online site’s waar je gratis templates kan downloaden zoals: http://too-much-time.com/2011/11/free-holiday-card-templates.html.

Kerstkaart apps

Ook zijn er leuke apps om zelf een kerstkaart te maken zoals:
Greetz: Stuur een kaart of cadeau vanaf je telefoon of tablet.
Kaartwereld: Verstuur echte kaarten via de de kaartwereld app.
PokaMax voor android: Verstuur ECHTE kaarten met jouw eigen foto’s.
PokaMax voor ios: Verstuur ECHTE kaarten met jouw eigen foto’s.
Hallmark: Met je mobiele telefoon of tablet stuur je online de leukste kaarten die direct per post verstuurd worden
Pixum instacard: Verstuur en echte postkaart me je iPhone of iPad.


Met een app verstuur je deze prachtige foto direct als kerstkaart naar al je familie en vrienden. (foto: lianneboumafotografie)

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Nikon Coolpix P7800

Photoshop: Een andere haarkleur