in

10 tips voor fotograferen tijdens Sinterklaas

11 november 2013, 10:08

Hij komt! Hij komt! Het is bijna zover, Sinterklaas komt aan in Nederland. Als fotograaf weer genoeg mooie momenten om te fotograferen zoals de intocht, schoen zetten en kinderen verkleed in spanning. Om dit mooi vast te leggen hebben wij 10 tips voor je op een rijtje gezet!

Gebruik een telelens

Sinterklaas staat vaak ver weg. Door middel van een telelens kun je hem toch nog dichterbij fotograferen. Een close up van een lachend kindje of met snoepgoed gooiende Zwarte Piet ligt ook ineens binnen je fotografeerbereik.

(foto: geafotografie)

Trapje mee

Neem tijdens de intocht of tijdens een bezoekje aan het winkelcentrum een trapje mee. Door hogerop te gaan staan, heb je minder kans dat er iemand voor je gaat staan. Zo mis je geen belangrijk moment.
(foto: aaadje)

Groot diafragma

Kies voor een grote diafragma opening (klein getal). Naast dat je dan meer licht doorlaat betekent het ook dat je minder scherptediepte in de foto krijgt. Zo is je achtergrond waziger en heb je minder storende factoren waardoor de aandacht op 1 onderwerp wordt gericht.
(foto: jaapbinsma)

Snelle sluitertijd

Kies voor een snelle sluitertijd. Er is ontzettend veel beweging bij bijvoorbeeld de optocht. Sinterklaas rijdt rond op zijn paard, Zwarte Pieten strooien met pepernoten en kinderen rennen van de ene naar de andere kant. Met een snelle sluitertijd heb je eerder kans op een scherpe foto.

(foto: petertrompetter)

Continu stand

Zet je camera in de continu stand. In deze stand blijft hij meerdere foto’s maken als je de ontspanknop ingedrukt houd. Hiermee vergroot je de kans het goede moment te fotograferen.

(foto: fotovrijnl)

Op tijd

Vertrek op tijd. Zo kun je je oriënteren op waar de beste plek is om te gaan staan. Stel dan ook direct de goede belichting van je camera in.
(foto: arjanb79)

Goed belichten

Het paard van Sinterklaas is wit. En de Zwarte Pieten zijn zwart. Hou hier rekening mee als je aan het belichten bent.

Juiste witbalans

Komt Sinterklaas op kantoor of in een schoolgebouw? Vergeet dan niet je witbalans goed in te stellen. Binnen wordt al gauw kunstlicht gebruikt. Vaak is het in zo’n geval handig om je witbalans dan ook op kunstlicht te zetten. Let hierbij wel op de het beeld dan niet te blauw wordt!

(foto: cnagel)

Vooronderzoek

Zoek uit of Sinterklaas ergens op de route nog stil gaat staan. Kijk of hij bijvoorbeeld de burgemeester gaat ontmoeten. Dan heb je meer tijd om een foto maken.

Sfeerfoto’s

Let niet alleen op Sinterklaas! Fotografeer ook de kinderen, de Pieten en de pepernoten. De route is vaak ook nog versierd met slingers en leuke bandjes. Hou je ogen op voor details en probeer de sfeer goed vast te leggen.
(foto: jeroenzelle)

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Filters, het geheim van de landschapsfotograaf

Review: Sony A7