in

11 tips voor macrofotografie met je smartphone10 oktober 2017, 11:15

Macro fotografie met je smartphone, het kan! We gaven je eerder al drie manieren om ultra-close ups te maken met je mobiel (link vorige blog). Dan is het nu tijd om in actie te komen. Breng je mobiele macro fotografie naar een next level met deze 11 tips:

Meer leren?

Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R

Naar de Academy

1. Scherper dan scherp: bepaal zelf de focus

Vooral bij ultra close ups als macro foto’s is het belangrijk dat de foto scherp is. Je ziet tenslotte elk kleine detail. Een smartphone focust automatisch. En heeft daar vaak moeite mee. Je helpt je smartphone camera een handje door even op het scherm te tikken en zo het focuspunt te bepalen. De focus wordt daardoor niet alleen sneller, maar zo weet je ook zeker dat het toestel op het juiste punt scherpstelt. Als je je vinger wat langer op het scherm houdt, wordt de focus vastgezet. Handig als je op dezelfde plek wilt blijven scherpstellen.

2. Zo stil mogelijk

De scherpte-diepte bij een macro foto is heel klein. Als je met je smartphone vanuit de hand fotografeert, zul je dus bij de minst beweging al uit de scherpte zijn. Je zult je smartphone dus zo stil mogelijk moeten houden voor het beste resultaat. Klem je ellebogen in je zij, leun ergens op, of houd je adem even goed in als je klikt. Gebruik bovendien de geluidsknopjes aan de zijkant van je telefoon. Zij werken als fototrigger. Dan hoef je het scherm niet meer aan te raken als je de foto schiet.
Het meest ideale is natuurlijk het gebruik van een klein statiefje (zoals een Gorillapod) en de timer van he camera-app. Of gebruik de koptelefoon, want ook daarvan werken de + en – knop als trigger. Handig als afstandsbediening!

3. gebruik de burst functie

De foto scherp krijgen is dus de grootste uitdaging bij macrofotografie met je smartphone. De burstfunctie kan je daar ook bij helpen. Door de cameraknop langer in te drukken, maak je een reeks foto’s achter elkaar. Hoe langer je de knop ingedrukt houdt, hoe meer foto’s. Dikke kans dat daar een scherpe foto tussenzit, ookal heb je een beetje bewogen. Selecteer naderhand de beste foto en verwijder de rest weer van je telefoon.

4. duik de bosjes in

Macrofotografie speelt zich veel af in de bosjes of laag bij de grond. Voor het beste resultaat en de mooiste macro plaatjes, zul je dus wel wat moeite moeten doen! Duik dus ongegeneerd de bosjes in, ga steady door je knieën, of lig desnoods op je buik op de grond. Het zal je veel opleveren.

5. DIY dauw

‘ s Ochtends vroeg heb je niet alleen mooi licht tijdens het blauwe- of gouden uur, maar je ziet vaak ook nog die mooie dauwdruppels op de bloemen en planten. Ben je niet zo’n vroege vogel, dan kun je die dauwdruppeltjes eenvoudig nabootsen door een plantenspuit te gebruiken. Spuit voorzichtig wat water op je bloemetje en voila: je hebt mooie druppels om te fotograferen.

6. Heb geduld. Veel geduld.

Bij het fotograferen van bewegende beestjes heb je veel geduld nodig. Ze moeten niet alleen voor de lens van je smartphone komen (en blijvn!), maar jij moet er ook nog voor zorgen dat je foto scherp is. Ook op een winderige dag kan het een grote uitdaging zijn om scherpe macro’s te maken, want niet alleen jij beweegt in zo’n geval. Ook je onderwerp zal door de wind niet stil blijven. Geef in ieder geval niet te snel op! Geduld zal beloond worden.

7. Voldoende licht

De flits van de smartphone is geen aanrader. Hij geeft hard hard licht en reikt niet erg ver. Het is dus beter om extra licht op een andere manier te creëren. Bijvoorbeeld als je tussen de lichtbron en je bloemetje zit (dan veroorzaak je schaduw). Gebruik bijvoorbeeld een wit vel papier als reflectiescherm. Laat het aanwezige licht weerkaatsen op het witte vel en je creëert een extra lichtbron. Of gebruik zo’n gouden kartonnetje uit de pakjes gerookte zalm uit de supermarkt, wat een warme reflectie geeft.

8. Rustige achtergrond

Probeer te voorkomen dat je onderwerp wegvalt tegen een drukke achtergrond. Gelukkig wordt de achtergrond met het gebruik van een extern lensje, of een ingebouwde macro functie al snel wazig. Je creëert er een leuk scherpte-diepte effect mee. Daardoor wordt de achtergrond al snel rustig voor het oog, maar let er wel goed op dat er geen afleidende donkere of gekleurde gaten ontstaan. Of andere elementen die het verhaal van je foto verstoren. Vaak is dat met het aanpassen van jouw eigen positie of het kantelen van je smartphone al opgelost.

9. Kies je compositie

Ook bij macro foto’s maakt je compositie veel uit voor de uitstraling en sfeer van je foto. Let op de regel van derden bijvoorbeeld (Heel kort door de bocht: zet je hoofdonderwerp niet in het midden. Dat maakt een foto voor het oog spannender om naar te kijken). Denk vooraf in ieder geval na over hoe je je foto in wil delen. Wat zet je waar. Welk perspectief gebruik je om je onderwerp in beeld te brengen.

10. Bewerken

Een foto kan net even wat extra’s krijgen door hem achteraf te bewerken. De scherpte ietsje opvoeren bijvoorbeeld, of de kleuren boosten. Gebruik daarvoor een van de vele handige fotobewerking apps die verkrijgbaar zijn voor de diverse toestellen en besturingssystemen. Denk aan VSCO Cam voor basic bewerkingen en filters, Snapseed voor uitgebreide bewerkingen, of Fonta om teksten toe te voegen.

11. Delen maar!

Mooie foto’s moet je natuurlijk niet alleen maar voor jezelf houden. Dus: delen maar! Instagram, Facebook, of de Zoom Community; we willen natuurlijk wel meegenieten van al het moois dat je vastgelegd hebt!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Tamron SP 24-70mm f/2.8 DI VC USD G2

Nieuwe versie Adobe Elements: Adobe Elements 2018