in

13 fotolocaties om stadsparken te fotograferen

Stadsparken zijn prachtige kleine stukjes beheerde natuur in het drukke stadsleven. Mensen maken er vaak gretig gebruik van en dat is ook niet zo gek, want hier heb je even de mogelijkheid om je terug te trekken uit het bruisende stadsleven. Er is dan ook van alles te fotograferen. In dit artikel sommen we daarom een aantal van de mooiste stadsparken van Nederland voor je op.

Het maakt niet uit in welke stad je komt, vrijwel iedere stad heeft zijn eigen park. Voor het fotograferen van die parken kun je alle kanten op. Zet je de mensen op de foto, of ga je juist voor de georganiseerde natuur in het park? In het artikel hieronder sommen we alle locaties voor je op, daaronder brengen we de locaties even voor je in kaart en daaronder geven we je nog een aantal tips voor het fotograferen van stadsparken. Op zoek naar nog meer fotolocaties? Al onze locatieartikelen kun je hier vinden.

Meer leren over fotografie? Volg dan onze Zoom Academy cursusbundel Landschap in Nederland.

1. Vondelpark

Het Vondelpark in Amsterdam is misschien wel het bekendste park van Nederland. Het park is 2 kilometer lang en drukbezocht. Wil je lege parken en natuur op de foto zetten, dan is het Vondelpark misschien niet de beste locatie. Liever op zoek naar een wat minder bekend park in Amsterdam? Ga dan eens naar het Oosterpark, een ander gezellig park in de stad.

stadsparken

Foto: dennisvdwater – ISO 250 · ƒ/11 · 1/40s · 41mm

2. Haarlemmerhout

Het Haarlemmerhout heeft een oppervlakte van 60 hectare en is ook het oudste stadsbos. Je kunt hier heerlijk wandelen en genieten van de omgeving. Het Kleine Hout, een deel van het Haarlemmerhout, is een gezellig park waar je bijvoorbeeld ook een kinderboerderij kunt vinden. 

stadsparken

Foto: melanie.mensink – ISO 250 · ƒ/3.9 · 1/80s · 25.8mm

3. Sonsbeek 

Misschien wel het bekendste park van Arnhem, is het Sonsbeekpark. Het park ligt vlakbij het centrale station, wat het enorm makkelijk te bereiken maakt. Andere prachtige parken in Arnhem zijn park Zypendaal en Gulden Bodem. 

stadsparken

Foto: jd1987 – ISO 640 · ƒ/9 · 61s · 48mm

4. Dakpark

Het dakpark in Rotterdam is een wel erg bijzonder park. Het park is namelijk, zoals de naam al zegt, gelegen op het dak van een grote parkeergarage. Je kunt hier genieten van het park en van het uitzicht.

stadsparken

Foto: andrebrits – ISO 160 · ƒ/11 · 1/140s · 14mm

5. Maximapark

In het Maximapark in Utrecht is enorm veel te doen. Zo heeft het park een vlindertuin, een Japanse tuin en een parkpergola. Verder is er Het Lint; een strook land van bijna 10 kilometer lang waar je heerlijk kunt recreëren. Een ander park in Utrecht dat zeker de moeite van het bezoeken waard is, is het Wilhelminapark.

stadsparken

Foto: hreuvekamp – ISO 100 · ƒ/11 · 1/320s · 34mm

6. Stadspark Maastricht

Goed, het stadspark van Maastricht heeft dan misschien niet de meest creatieve naam, maar dat maakt het park er niet minder mooi op. Het park heeft zes deelparken, de oude stadsmuur loopt door het park en verder vind je er onder andere kunst, vestingwerken en een vogelvolière en een hertenkamp.

stadsparken

Foto: MauriceMeerten

7. Zuiderpark

Aan de rand van Den Bosch ligt het Zuiderpark. Dit park van zo’n tien hectare groot beschikt over een hoop bankjes, wandelpaden, bruggetjes en zelfs een speelweide. Ook in het Zuiderpark kun je een hertenkamp vinden en kun je weer heerlijk wandelen en tot rust komen.

stadsparken

Foto: Kariver – ISO 320 · ƒ/5.6 · 1/250s · 400mm

8. Prinsentuin Leeuwarden

Prinsentuin in Leeuwarden is een park waar je simpelweg gewoon heerlijk kunt genieten. Op zonnige dagen stroomt het park vol met mensen die van het zonnetje willen genieten. Verder kun je een hoop mooie jachthavens in het park bewonderen en heb je een prachtig uitzicht op de stad.

stadsparken

Foto: WhySoZeerious – ISO 200 · ƒ/7.1 · 30s · 25mm

9. Noorderplantsoen

Het Noorderplantsoen in Groningen is een schitterend park waar je je helemaal uit kunt leven met fotograferen. Het is een uitgestrekt park, waar je heerlijk kunt ontspannen en waar je ook nog fijn kunt wandelen. Er worden regelmatig evenementen gehouden, dus als je dat interessant vind, is dit zeker de moeite om in de gaten te houden.

stadsparken

Foto: Melvin-Jonker – ISO 100 · ƒ/22 · 1/6s · 18mm

10. Kronenburgerpark

Het Kronenburgerpark is een van de populairste parken van Nijmegen en ligt vlakbij het station. In deze stad, waar je overigens prachtige architectuur kunt vinden, vind je meerdere parken, maar het Kronenburgerpark is een prachtig park. Je vindt hier ook een middeleeuwse omwalling en de Kruittoren.

stadsparken

Foto: Patrickoosterman – ISO 100 · ƒ/4 · 72s · 18mm

11. Valkenberg

Het Valkenberg in Breda ligt vlak naast de militaire basis. In het park vind je behoorlijk wat water, verschillende bruggetjes, kronkelende paadjes, bankjes en grasvelden om op te relaxen. In het juiste seizoen kun je er jonge gansjes tegenkomen en het park ademt zeker sfeer.

stadsparken

Foto: Arroyo2211 – ISO 200 · ƒ/5.6 · 1/320s · 28mm

12. Broersepark

Het Broersepark in Amstelveen heeft prachtige slingerpaadjes, vijvers en bruggetjes. Het is het oudste park van Amstelveen en je kunt er ook een twee herdenkingsmonumenten vinden. Het park is erg fotogeniek, dus breng er zeker een bezoekje.

stadsparken

Foto: LJqVTFVR

13. Wandelbos

Het Wandelbos in Tilburg is misschien wel een klein beetje beroemd onder onze Zoomers. Dat komt natuurlijk door de grote populatie grondeekhoorns die je hier kunt vinden. Je kunt heerlijk wandelen door het Tilburgse Wandelbos en je kunt hier dus ook een hoop eekhoorns fotograferen.

stadsparken

Foto: Voetjes – ISO 5600 · ƒ/6.3 · 1/160s · 600mm

De fotolocaties om stadsparken te fotograferen op de kaart

Goed, nu we alle fotolocaties voor je hebben uitgeschreven, is het natuurlijk ook fijn als je weet waar je ze kunt vinden. Om je daarbij te helpen, hebben we alle fotolocaties hieronder even voor je in kaart gebracht. Klik op de rode cameraatjes voor meer informatie.

Tips om stadsparken te fotograferen

Ga je binnenkort op pad om een park te fotograferen en ben je nog op zoek naar een paar kleine tips om het beste uit je foto’s te halen? Misschien kunnen we je daar dan bij helpen. Hieronder geven we je namelijk drie korte tips voor het fotograferen van stadsparken.

Kom op de juiste tijd

Als je op pad gaat is het belangrijk dat je je goed voorbereid en dat je weet wat voor foto je wilt maken. Dan moet je ook bepalen op welke tijd je de foto wilt maken. Wil je het park leeg fotograferen, of juist wanneer er mensen zijn? Als je het park leeg vast wilt leggen, zul je vroeg in de ochtend, of laat op de avond moeten gaan. Ga je voor mensen, dan kun je het beste rond de middag gaan.

stadsparken

Foto: phjtheunissen

Ga voor details

In een stadspark kun je behoorlijk wat onderwerpen om te fotograferen vinden. Natuurlijk is het leuk om dan voor bijvoorbeeld een portret te gaan, of voor een landschapsfoto, maar kijk ook eens wat verder. Kies bijvoorbeeld voor de details van een parkbankje, of de bladeren op de grond.

stadsparken

Foto: MDFousert – ISO 200 · ƒ/2.8 · 1/125s · 118mm

Let op je compositie

Natuurlijk is je compositie altijd belangrijk. Parken zijn echter altijd aangelegd door mensen, wat betekent dat je hier vaak een hoop mooie lijnen en symmetrische punten tegenkomt. Maak hier dan ook zeker gebruik van en denk hier goed over na!

stadsparken

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort op pad en heb je inspiratie nodig voor het fotograferen van stadsparken? Wij zetten een paar van de mooiste foto’s in onze galerij Stadsparken. Klik op de galerijtitel of op de foto hieronder om naar de galerij te gaan!

stadsparken

Klik op de foto om naar de galerij te gaan


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

10 leuke kerstcadeaus voor fotografen!

Zoom.nl magazine 1/2 2022 is uit!