in

3 tips voor het fotograferen van een model met bril


17 mei 2020, 10:30

Het fotograferen van iemand met een bril kan nog knap lastig zijn. Zo kan er weerspiegeling ontstaan in de glazen van de bril of kan de bril voor vervorming in het gezicht zorgen. Hoe je dit kunt voorkomen, lees je in het artikel hieronder!

Vervorming in het gezicht

De glazen van een bril kunnen voor vervorming in het gezicht zorgen. Dit komt natuurlijk omdat het glas van een bril een bepaalde bolling heeft. Je kunt dit heel makkelijk tegengaan door twee foto’s te maken. Eén foto met bril en eentje zonder. In Photoshop zet je dan later de twee foto’s over elkaar. Waar je dan wel op moet letten is dat je model niet net een klein beetje gaat verzitten of zijn hoofd een beetje draait.

Merk je dat je last hebt van vervorming? Dan kun je ook eens vanuit een andere hoek fotograferen. Soms verdwijnt de vervorming dan. Ook als je recht van voren de foto maakt, heb je vaak geen last van vervorming.


Foto: hutingnet

Reflecterende glazen

Het meest voorkomende probleem is natuurlijk dat brillenglazen het licht kunnen reflecteren. Om dit te voorkomen kun je een aantal dingen doen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je model niet in de richting van het licht kijkt. Zet je model dan dus bijvoorbeeld met zijn rug naar het raam toe. Op die manier voorkom je directe lichtinval op de glazen.

Wil je een flitser gebruiken? Dan kun je het beste een externe flitser gebruiken, in plaats van de ingebouwde flitser van je camera. Deze flitser kun je dan op de muur of op het plafond richten, op die manier komt het licht niet direct op de bril. Als je in een studio werkt kun je het beste je lampen zo weinig mogelijk op ooghoogte zetten.

Als laatste kun je ook een polarisatiefilter gebruiken. Dit filter verwijdert reflecties niet volledig, maar het vermindert ze wel sterk. Als je dus maar een klein beetje last hebt van reflectie, of je wilt juist nog een klein beetje reflectie, is een polarisatiefilter een goede optie.


Foto: sakin

Storende schaduwen

Als je gebruik maakt van heel hard licht, kan het montuur schaduwen op het gezicht van je model veroorzaken. Die schaduwen kunnen voor rare vormen en strepen zorgen. Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van wat minder hard licht. Maak bijvoorbeeld gebruik van een softbox of een diffuser. Maak je gebruik van natuurlijk licht? Zoek dan een plekje waarbij je model niet recht in de zon staat en waar een beetje schaduw is. Als het zonlicht recht door een raam schijnt kun je de gordijnen dicht doen, of, als de gordijnen het licht té veel blokkeren, een laken voor het raam hangen.


Foto: jkt001

7 tips om te fotograferen met je smartphone

Het belang van een goed standpunt en het juiste perspectief in je fotografie