in

3 tips voor het fotograferen van hazen in rammeltijd8 maart 2016, 11:49

Een prachtig en apart paringsritueel hebben de hazen. De mannetjeshaas moet echt een gevecht voeren met het vrouwtje voordat ze kunnen paren. Een uniek ritueel wat elk jaar plaatst vindt en prachtig om te fotograferen. Het is weer rammeltijd!

01. Actie

De rammeltijd is zoals het klinkt, een flinke portie actie. Als de mannetjeshaas (ram) alleen het vrouwtje (moer) vindt, moet hij eerst flink achter haar aan jagen en kunnen er met de achterpoten flinke tikken uitgedeeld worden voordat hij haar het hof mag maken. Zijn er meerdere rammen bij een moer is het echt feest. De heren rennen achter elkaar aan geven elkaar rake klappen door op de achterpoten te staan met de voorpoten een pak rammel uit te delen. Prachtig om te zien maar het gaat enorm snel. Als je dit schouwspel mag zien, zet je beeldstabilisatie dan aan, verhoog je sluitertijd naar minimaal 1/500 sec, autofocus continue focus (AF-C Nikon / AI servo Canon) en stel je in op heel veel mislukte onscherpe opnames. Het is een kwestie van heel veel schieten en hopen op een paar mooie beelden.


foto: martendevries · ISO 400 · F 6.3 · 1/640 SEC

02. Voorbereiding

De rammeltijd is maar één keer per jaar, vroeger was het in maart maar door de jaren heen is het meer verschoven naar februari en op sommige plekken zal het wellicht al voorbij zijn. Lees je goed in over het gedrag van hazen en kom vaker terug op plekken waar je hazen gezien hebt. Doordat je meerdere keren op dezelfde plekken komt kun je ook de omgeving goed in je opnemen. Wat is de achtergrond, is er wellicht een slootje in de buurt waar de hazen overheen zullen springen in een achtervolging? Allemaal dingen die je mee kunt nemen in je foto.

https://www.youtube.com/watch?v=2e1vu9SSe6U

03. Ga op pad met zonsopgang

Vaak ’s ochtends verzamelen de mannetjes zich om te vechten om de prachtige moer. Ga dan ook vroeg op pad, het liefst nog net voordat de zon op is. Dan heb je niet alleen de meeste kans op dit schouwspel, je hebt ook het mooiste en zachtste licht. Draaien de hazen zo dat je moet werken met tegenlicht, is dit makkelijker met nog een zachte opkomende zon dan met harde middagzon.


foto: dutchy · ISO 320 · F 4.5 · 2/1073 SEC

Meer leerzame fotografie-artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op de Zoom.nl Nieuwsbrief.
Je ontvangt dan iedere week een nieuwsbrief vol met leerzame cursussen, tips en inspiratie gratis in je mailbox.
Ga snel naar:
www.zoom.nl/nieuwsbrief

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sigma USB-dock UD-01

Gebruikersreview Canon EOS M10