in

4 online fototools om je foto’s te bewerken


20 april 2015, 13:05

Je hebt helemaal geen dure software nodig om vaak voorkomende fotobewerkingen uit te voeren. Een foto bijsnijden, het contrast wat opkrikken, tekst of een kader toevoegen, de verzadiging wat verhogen of rode ogen verwijderen? Dit kan ook allemaal in de browser.

Tip 01: Photobucket

Een goede tool om online foto’s te bewerken is Photobucket. Ga naar deze website en gebruik de Click to Select-knop om een foto te uploaden. Met de pictogrammen bovenaan in de balk kun je de afbeelding verbeteren, overgieten met een speciaal effect en eventueel nog bijsnijden of roteren. Via Focus kun je eventueel een tilt-shift-effect gebruiken. Gebruik zeker ook de knop met de pijl uiterst rechts om de andere functies te kunnen bekijken. Speciaal voor portretfoto’s zijn er knoppen om rode ogen te verwijderen en tanden witter te maken. Tekst toevoegen of zelfs tekenen op foto’s kan bij Photobucket eveneens. Lees hier nog 5 tips voor online fotosoftware.

Als je je gratis registreert bij de dienst – en dat kan eventueel snel met behulp van je Facebook-account – krijg je ook een zogenoemde bucket om je foto’s online op te slaan. Ben je klaar met bewerken? Dan kun je je foto rechtstreeks op sociale netwerken publiceren, e-mailen, embedden op je website of blog enzovoort. Gewoon opslaan op je harde schijf kan uiteraard ook. Het is zelfs mogelijk om afdrukken te bestellen. Enig minpuntje van Photobucket is dat het venster om je foto’s te bewerken nogal klein is. Hierdoor is Photobucket minder geschikt voor erg gedetailleerde fotobewerking, tenzij je het niet storend vindt om telkens te moeten in- en uitzoomen.

Tip 04 Photobucket zit vol automatische bewerkingen maar wie zelf aan de slag wil, kan dat ook.

Tip 02: BeFunky

Ook via www.befunky.com/create kun je zowel foto’s bewerken als collages maken. De tool werkt samen met Facebook, Flickr, Photobucket en Picasa, maar je kunt ook aan de slag met een voorbeeldfoto of een afbeelding van je harde schijf. De interface is dan wel volledig in het Engels, alles spreekt voor zich. Via Essentials heb je alles basistools binnen handbereik. Hier kun je onder andere bijsnijden, roteren of de belichting aanpassen. Om een foto te verscherpen kies je Sharpen. Hier is de Smart-modus erg interessant. Wil je maar een deel van de foto verscherpen? Dan vink je Paint Mode aan en kun je schilderen over bepaalde delen in de afbeelding.

Een andere handigheid is dat je met één klik op Facebook Cover de ideale afmetingen voor een omslagfoto voorgeschoteld krijgt. Op zoek naar effecten? Dan klik je in de linkermarge op de knop met de toverstaf of potlood. Je krijgt een uitgebreid arsenaal filters voorgeschoteld.

Met de andere knoppen kun je respectievelijk kaders, tekst, stickers of speciale texturen toevoegen. Experimenteer naar hartenlust en gebruik de Apply-knop als je tevreden bent met het resultaat. Met de knop Collage Maker helemaal bovenaan, kun je allerlei foto’s samenvoegen. Handig is dat die Facebook Cover ook hier bruikbaar is. Zo maak je in een handomdraai een omslagfoto van de leukste plaatjes op je harde schijf. Nog een laatste tip voor wie graag op een volledig scherm werkt: klik op het tandwieltje centraal bovenaan en kies Fullscreen. Handig om te weten: BeFunky is ook beschikbaar als iOS- en Android-app.

Tip 06 De slimme verscherpmodus van BeFunky levert prima resultaten.

Kleine lettertjes

Niet iedereen is er om privacyredenen even happig op om privéfoto’s te uploaden naar allerlei diensten. Om te weten wat een bepaalde tool allemaal met je foto’s kan doen, ben je verplicht om de kleine lettertjes of de FAQ’s en algemene voorwaarden te lezen. Enig nadeel is dat die juridische teksten ook nog eens vaak veranderen. De diensten die wij getest hebben, verklaren in ieder geval allemaal dat geüploade beelden niet openbaar gemaakt zullen worden.

Als je je zorgen maakt over de privacy van je beelden, kun je maar beter eerst de privacy policy doornemen.

Tip 03: Fotoflexer

De vormgeving van FotoFlexer ziet er niet echt van deze tijd uit, maar omdat de tool enkele opvallende features heeft, stellen we ‘m toch graag voor. Surf naar www.fotoflexer.com en klik op Upload Photo om een afbeelding van je harde schijf te laden of koppel de dienst met Photobucket, Facebook, Picasa Web Albums of Flickr. Onder Basic krijg je een horde basisbewerkingen. Auto Fix geeft in de meeste gevallen al een goed resultaat. De effecten en andere opsmukmogelijkheden zijn niet echt om over naar huis te schrijven, maar handig is wel dat je in lagen kunt werken.

Ga naar Layers en open een extra beeld om twee foto’s te laten samensmelten. Om bijvoorbeeld de transparantie aan te passen gebruik je Opacity. Via het tabblad Geek kun je nog een slimme schaar gebruiken om delen van je foto uit te snijden. Zin in iets geks? Via Decorate / Insert-A-Face zet je jouw smoel op die van een bodybuilder, Paris Hilton of een gorilla. Zodra je klaar bent, kun je de afbeelding opslaan in jpg- of png-formaat.

Tip 07 Altijd al willen weten hoe het voelt om een dagje Paris Hilton te zijn?

Tip 04: Fotor

Via www.fotor.com krijg je alle tools om een foto te bewerken, een leuke collage te maken of een kaartje in elkaar te knutselen. Naast een heleboel basisbewerkingen zit Fotor tjokvol originele filters en stickers. Wil je wat tekst toevoegen? Ook mooie lettertypes ontbreken niet. Via de knop met de smiley kun je je uitleven op portretfoto’s. Wat minder rimpels, eyeliner aanbrengen, wittere tanden … het is allemaal in een oogwenk gebeurd. Houd je muiscursor na het bewerken ook eens boven Edit in de linkerbovenhoek. De andere mogelijkheden verschijnen dan in beeld: Collage, HDR, Cover, Cards en Slideshow.

Er zijn wel meerdere tools waar je een collage mee kunt maken maar Fotor gaat toch net een stapje verder. Via Cover maak je afbeeldingen in de juiste formaten voor Facebook, YouTube, Twitter, Google+, LinkedIn en About.me. Cards is ideaal om een verjaardagskaart, uitnodiging of andere wenskaart te maken en om een leuke diavoorstelling te maken heb je Slideshow nodig. Let wel, voor deze laatste feature moet je een gratis account aanmaken. Tevreden van deze tool? Goed nieuws, Fotor is ook beschikbaar als iOS- en Android-app.

Tip 08 De mogelijkheden van Fotor zijn bijna eindeloos.

Liever op smartphone of tablet?

Wil je liever een app op je smartphone of tablet om foto’s te bewerken? De aangeprezen tools BeFunky en Fotor zijn ook beschikbaar via de App Store of Google Play. Andere apps die echt het vermelden waard zjn: Google Photos (Android), iPhoto (iOS), Diptic (iOS), PicLab HD (iOS en Android), Camera+ (iOS), Afterlight (iOS en Android) en Snapseed (iOS en Android).

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Portretfotografie uit het begin van het analoge tijdperk

Fotodokter: Rood in je witbalans