in

5 fotogenieke steden in Europa

De tijd om op vakantie te gaan komt er weer aan! Natuurlijk kun je een gave fotografiereis plannen, maar ook op een leuke stedentrip kun je mooie foto’s maken. Ben je nog op zoek naar een mooie bestemming voor een stedentrip? In dit artikel sommen we vijf prachtige steden voor je op die je zeker eens moet bezoeken.

Europa heeft een hele hoop prachtige steden. Bij een stedentrip denk je misschien al snel aan steden als Wenen, Rome, Parijs of Londen, maar er zijn nog een hoop andere opties. Die opties zijn ook populair, maar liggen misschien niet direct op het puntje van je tong. In dit artikel sommen we er daar vijf van voor je op!

Meer leren over reisfotografie? Volg dan de nieuwe Zoom Academy cursus Fotograferen op Reis!

1. Ljubljana

Het is nogal een tongbreker, maar de hoofdstad van Slovenië is zeker een aanrader om eens te bezoeken. Slovenië staat erom bekend dat het niet erg duur is om er te reizen en erg gezellig. De ANWB omschrijft de stad als streng Oost-Europees ogend, met een ongedwongen mediterrane sfeer. De hoofdstad is de enige hoofdstad in heel Europa met een autovrij centrum, dichtbij én nog niet zo druk bezocht.

steden

Foto: Christa66

2. Sarajevo

De bevolking van Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina, is vrolijk en vriendelijk. De straten komen ouderwets en knus over, maar je loopt er ook tussen de kogelgaten uit de jaren 90. De stad heeft een belangrijke rol gespeeld in een groot deel van de geschiedenis en dat kun je voelen als je over straat loopt. Dat maakt echter niet dat het er niet gezellig is.

steden

Foto: Meau – ISO 100 · ƒ/4.5 · 1/160s · 30mm

3. Cardiff

Cardiff is de hoofdstad van Wales. Het is een vrolijke stad met een rijke geschiedenis. Ooit had het de grootste kolenhaven ter wereld, maar die is al lang niet meer in gebruik. De stad ligt aan de kust en je vindt er een prachtig kasteel. Loop je hier over straat, dan is het niet moeilijk om marktjes en gezellige horeca tentjes te spotten. Overal kun je namelijk wat lekkers eten, wat zeker goed is voor de sfeer.

steden

Foto: avanoost_zoom – ISO 100 · ƒ/5 · 1/20s · 18mm

4. Hamburg

Hamburg heeft heel veel bruggen, volgens de ANWB zelfs meer dan Venetië, Amsterdam en Londen bij elkaar. Een rit naar Hamburg is zelfs met de auto goed te doen, vanuit Utrecht is het zo’n 5 uur rijden. Hamburg heeft het allemaal: prachtige historische gebouwen en straten, maar ook hippe en moderne architectuur. Deze vrolijke stad kun je zeker niet missen.

steden

Foto: LeonNikonZ6 – ISO 50 · ƒ/11 · 25s · 14mm

5. Reykjavik

Omdat IJsland niet bij de Europese Unie hoort, wordt dit land vaak vergeten, maar IJsland hoort wel degelijk bij het Europese continent. Dat maakt dat Reykjavik voor ons perfect in dit rijtje past. Daarbij is Reykjavik misschien wel de rustigste stad die je ooit zult bezoeken (tenzij je naar Akureyri gaat, een stad in het noorden van IJsland). Reykjavik is namelijk lichtbevolkte stad met een hoop vrijstaande huizen en een paar bezienswaardigheden. Die knusheid maakt dat de stad voor ons echter zeker in onze top 5 past.

steden

Foto: Michelderegt – ISO 320 · ƒ/5 · 1/60s · 63mm

De fotogenieke steden op de kaart

Goed, we hebben je wat over onze top vijf verteld, maar weet je de steden ook te vinden? Geen zorgen, om je daarbij te helpen hebben we hieronder een kaartje voor je weggezet. Zo weet je precies waar alle steden liggen, ook als je wat minder goed bent in topografie.

Tips om steden te fotograferen

Ga je op een stedentrip, dan neem je als het goed is je camera mee. Steden zijn prachtige plekken om te fotograferen en zelfs als dat hier in Nederland eigenlijk helemaal niet je favoriete genre is, kan het op vakantie toch leuk zijn om een keer te proberen. Als je op pad gaat, wil je natuurlijk wel een beetje voorbereid op pad. Hieronder geven we je daarom drie korte tips om steden op reis te fotograferen.

Neem niet te veel mee

Ga je op een stedentrip, dan ga je waarschijnlijk maar een paar daagjes. Het is dan fijn als je niet te veel meeneemt. Neem dus niet al je objectieven mee, maar kies voor de objectieven waar je ook echt iets aan zult hebben. Een groothoeklens komt in steden vaak van pas en ook een zoomlens kan handig zijn. Heb je een mooi, lichtgewicht statief dan kun je die zeker meenemen, maar laat hem anders lekker thuis. Plan je een grotere reis en is deze stad maar een klein onderdeel? In dit artikel vertellen we je meer over het meenemen van fotografie accessoires.

steden

Foto: royzzz – ISO 125 · ƒ/8 · 20s · 28mm

Ga voor lijnen

In steden staan logischerwijs veel gebouwen en waar gebouwen zijn, zijn lijnen. Of je je nu vol op de architectuur stort, of juist wat meer op het straatbeeld, lijnen kunnen je foto maken of breken. Laat je een lijn op de juiste manier door je foto lopen, dan zorg je ervoor dat de blik van de kijker de foto in wordt getrokken en dat vormt dan ook direct een interessant beeld.

steden

Foto: niels_dam – ISO 64 · ƒ/11 · 1/30s · 16mm

Sta vroeg op (of ga laat naar bed)

Je kunt schitterende foto’s van straten en pleinen maken, maar in steden kan het ook vaak nogal druk zijn. Dat is niet erg, het kan echter wel voor een drukke onoverzichtelijke foto zorgen. Heb je dus een locatie gevonden die je graag leeg of in ieder geval met niet al te veel mensen op de foto wilt zetten, dan zul je vroeg op moeten staan, of erg laat naar bed moeten gaan. Voordeel daarvan? De kans dat je mooi licht hebt is groot.

steden

Foto: rladan – ISO 64 · ƒ/11 · 90s · 14mm

Check de playlist

We hebben je al een paar tips gegeven voor het fotograferen van steden en natuurlijk kun je de cursus Fotograferen op Reis volgen als je echt alles wilt leren over reisfotografie. Op ons YouTube kanaal hebben we echter ook een paar handige foto’s over straatfotografie voor je klaar staan. Je bekijkt ze hieronder.

Inspiratie nodig?

Heb je binnenkort een stedentrip gepland en ben je van plan om ook wat toffe foto’s te maken? Dan kun je misschien nog wel wat inspiratie gebruiken. In de galerij Fotograferen op Reis hebben we de mooiste reisfoto’s voor je verzameld. Klik op de galerijtitel of op de foto hieronder om naar de galerij te gaan.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo maak je een astrofoto!

Zo kun je de bloedmaan fotograferen in de nacht van 15 op 16 mei