in

5 fotografie-apps voor op vakantie


27 juli 2019, 09:29

Het is weer vakantietijd. Dat betekent meer tijd en mogelijkheden om er met je camera op uit te trekken. Toch zijn er steeds meer fotografen die hun (zware) cameraspullen thuislaten en er met hun smartphone op uit trekken. Welke fotografie-apps zijn de moeite waard?

Fotograferen met je smartphone is anno 2019 heel normaal en de resultaten worden ook steeds beter. Smartphone-camera’s lopen vaak voorop in de ontwikkeling van nieuwe technieken, voornamelijk doordat de markt groot en waardevol is. Veel telefooncamera’s maken daarom al gebruik van big data en artificiële intelligentie om je foto’s beter te maken. Hoewel de sensor-grootte natuurlijk een heel stuk achterblijft bij die van de sensor in je systeemcamera of dslr komen er verrassend goede resultaten uit de nieuwste smartphones rollen.

Het leuke aan fotograferen met je smartphone is daarnaast dat er een heleboel leuke, interessante en handige apps op de markt zijn die je kunt gebruiken om nog meer uit je fotografie te halen. We hebben een lijstje gemaakt met vijf interessante apps die het fotoplezier op vakantie kunnen vergroten, of je nu met je smartphone of met je ‘echte’ camera fotografeert.

Magic Hour

Fotograferen tijdens zonsopkomst en zonsondergang is vaak fraaier dan midden op de dag met de zon hoog aan de hemel. Het meest interessante licht vind je in zowel het gouden als het blauwe uur. Maar wanneer is dat precies? De app Magic Hour helpt je. Je geeft aan waar je bent en de app vertelt je wanneer je op pad moet gaan met je camera om van dat fraaie licht gebruik te maken. Handig!

Adobe Lightroom mobile

Lightroom mobile is de mobiele editie van het bekende softwarepakket van Adobe. Zo kun je ook op je smartphone al je foto’s bewaren, ordenen en bewerken. Ook zit er een speciale ‘Pro’ optie in waarbij je de camera van je telefoon nog beter en specifieker in kunt stellen. Ook kun je de app synchroniseren met Lightroom op je computer. Let op: een abonnement op de Creative Cloud fotografie-bundel is vereist.

Snapseed

Als je geen abonnement wilt nemen op de bundel van Adobe dan is Snapseed van Google een andere goede keuze. Dit is een compleet fotobewerkingspakket dat verrast door de vele functies en mogelijkheden. Van croppen tot selectieve aanpassingen en raw-bewerking, het zit er allemaal in.

Instagram

Instagram is natuurlijk een heel bekende app en het kan goed zijn dat je hem al gebruikt of weleens gebruikt hebt. Met Instagram kun je foto’s maken, bewerken en vervolgens delen onder je volgers. Leuk voor vakantiefoto’s. Daarnaast kun je de app gebruiken om foto’s van anderen te bekijken of om inspiratie op te doen voor fraaie fotogenieke plaatsen.

PhotoScan

In de vakantietijd heb je meer vrije tijd dan in de rest van het jaar, dus kan het een goed moment zijn om je te buigen over je oude foto’s die ergens in een doos verstopt zijn. Met de app PhotoScan kun je ze eenvoudig scannen en digitaal opslaan. De app is gemakkelijk in gebruik en zorgt ervoor dat oude en misschien vergeten foto’s weer een nieuw leven krijgen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony RX0 II

Verander een zomerfoto in een herfstfoto in Adobe Lightroom!