in

5 fotolocaties om de das te fotograferen

Als je goed kijkt, leeft er stiekem behoorlijk wat wild in Nederland. De komst van de wolf is groot nieuws op het gebied van de roofdieren, maar ook voordat dit dier naar ons land terugkeerde waren er al wat roofdieren te vinden. Dit artikel staat dan ook in het teken van de das. Een prachtig roofdier, dat veel wildlife fotografen graag eens voor hun lens zouden hebben.

Dit artikel schreven we over de das. We geven je een paar locaties waar je een goede kans hebt om de das te spotten. Daarbij vertellen we je kort wat over dit dier en geven we je tips over hoe je een das kunt spotten en fotograferen. Zo stellen we een volledige gids voor je samen, zodat je zeker weet dat je goed voorbereid op pad kunt.

Let op! Wanneer je in de natuur gaat fotograferen is het altijd belangrijk dat je ook rekening houd met deze natuur. Heb hier dan ook respect voor. Laat geen afval achter, verniel niets, kom niet te dicht in de buurt van de ‘huizen’ van wilde dieren (in dit geval een burcht), voer geen dieren en raak ze ook niet aan (ook niet als ze dat toelaten). Dassen zijn ook wettelijk beschermt: je mag geen burcht verstoren of vernielen en ook de dieren zelf moet je met rust laten.

De das in het kort

De das heeft een kop-romplengte van 65 tot 80 centimeter en wordt gemiddeld zo’n 12 kilo zwaar. Daarmee is het dier een van de grootste roofdieren van Nederland. Je kunt de das herkennen aan zijn spitse snuit. Het lijf van de das is grijs, de buik is zwart en ook van de oren naar de ogen lopen twee zwarte strepen. De rest van de kop van de das is wit.

De das is dus een roofdier, maar dat betekent niet dat de dieren alleen maar vlees eten. Het dieet van de das is, net als dat van heel veel andere roofdieren, veel gevarieerder. Zo eet de das ook fruit, noten, maïs, paddenstoelen en knollen. De mens hoeft zich zeker geen zorgen te maken over de das, het dier eet voornamelijk kleine zoogdieren en insecten, zoals eekhoorns, slakken, kevers en insectenlarven.

de das

Foto: WDHFotografieWendy – ISO 8000 · ƒ/6.3 · 1/160s · 600mm

De das spotten

De das is een nachtdier. Dat betekent dat je overdag dus eigenlijk niet op zoek hoeft te gaan naar het dier, want dan ligt hij, waarschijnlijk, in zijn burcht te slapen. Rond zonsondergang en de schemering wordt de das actief, dus dan kun je zelf ook op pad. Hieronder geven we je nog een paar tips voor het spotten van de das.

Camouflage

Wanneer je op zoek gaat naar de das, is het belangrijk dat je voorzichtig bent. De das is erg schuw en heeft, net als veel roofdieren, enorm goede zintuigen, waardoor hij jou waarschijnlijk eerder in de gaten heeft dan jij hem. Voornamelijk de reukzin van de das is erg goed ontwikkeld. Als een das langs een locatie komt waar jij een uur geleden gezeten heeft, kan hij jou waarschijnlijk nog steeds ruiken en gaat hij ervandoor. Zorg er hierbij voor dat de wind de juiste kant op waait, zodat jouw lucht niet richting de das waait en dat je geen opvallende kleren aan hebt. Draag verder ook geen gekke luchtjes, zoals parfum of deodorant. 

de das

Foto: MonicadeJong

Spoorzoeken

De das maakt niet zoveel geluid, maar het laat vaak wel veel sporen achter. Door overdag al op zoek te gaan naar deze sporen, weet je waar het dier ‘s avonds regelmatig komt. Wanneer je op zoek gaat naar sporen van de das, let je op vraatsporen, graafsporen, loopsporen en uitwerpselen. De vraatsporen kun je bijvoorbeeld in maïsvelden vinden. Hier knaagt de das stengels door, zodat ze bij de kolven kunnen. Ook graaft een das vaak naar insecten in de grond, of bijvoorbeeld aan de voet van een dode boom. Net als een kat, gebruikt de das ook wel eens een boom als krabpaal om de nagels kort en scherp te houden.

De loopsporen van een das zijn erg herkenbaar. Deze sporen hebben de vorm van een halvemaan met vijf ovale tenen. Aan die tenen zitten zware nagelafdrukken aan de voorpoten, want een das heeft flinke nagels.

De uitwerpselen van de das kun je niet altijd goed vinden, omdat de das putjes graaft waar hij in poept. Deze uitwerpselen zijn volgens de Zoogdiervereniging “zwart, donkergroen, vast en worstvormig tot bruin, geel en dikvloeibaar en vormloos. Dit is afhankelijk van het gegeten voedsel.”

Weten waar de das recentelijk gespot is? Dat kun je gemakkelijk vinden op Waarnemingen.nl.

de das

Foto: lumixg1 – ISO 1600 · ƒ/4 · 1/60s · 100mm

De burcht

Als je een burcht van de das weet te vinden, dan is de kans groot dat je daar in de avonduren ook dassen kunt spotten. Dassenburchten zijn te herkennen aan grote hoeveelheden zand en gemorst nestmateriaal. Dat is ook meteen waardoor ze te onderscheiden zijn van een vossenhol. Hier kun je ook vaak andere sporen van de das vinden, denk bijvoorbeeld aan dassenhaar, loopsporen op kuiltjes voor uitwerpselen. De vorm van de ingang van een niet al te oude burcht (die zijn vaak wat uitgesleten) is iets breder dan hoog, met een diameter van ongeveer 25 tot 30 centimeter. De burchten liggen vaak in bosranden, houtwallen, brede heggen, in hoogliggend terrein of op hellingen en altijd in de buurt van gras- en akkerland en water. Zo’n burcht heeft ook nooit maar één ingang, meestal ligt het aantal ingangen tussen de 3 en de 10, maar het kan oplopen tot 30. Deze burchten bestaan uit een ingewikkeld gangenstelsel.

de das

Foto: Bertvanbeek – ISO 1600 · ƒ/5.6 · 1/1000s · 150mm

Fotolocaties om de das te fotograferen

De das leeft, zoals je op het kaartje van de Zoogdiervereniging (onder het kopje verspreiding) kunt zien, in vrijwel heel Nederland. De das kiest vaak wel de wat hoger gelegen gronden uit en laat het westen van het land vrijwel onberoerd. Wanneer je dus op zoek gaat naar de das, is de kans groot dat je er eentje kunt vinden, je moet alleen weten hoe je moet kijken. Wil je weten of er een burcht bij je in de buurt zit? Neem dan eens contact op met de lokale boswachter of natuurbeheerder. Hieronder hebben we een aantal fotolocaties om de das te fotograferen voor je opgesomd.

Veluwe

Het klinkt misschien inmiddels wat cliché, maar Nationaal Park de Hoge Veluwe is simpelweg een van de beste locaties in Nederland om wild te spotten. Dat geldt dus ook voor de das. Door heel de Veluwe kun je dassenburchten tegenkomen, maar let wel op, de dieren weten namelijk precies wanneer het park sluit en vaak komen ze dan pas tevoorschijn. Gelukkig is er enorm veel natuurgebied rondom het nationale park te vinden en ook daar kun je de das goed spotten.

de das

Foto: gerthg – ISO 800 · ƒ/6.3 · 1/100s · 500mm

Savelsbos

Vlakbij Maastricht ligt het Savelsbos. De grootste dassenpopulatie van Limburg is te vinden in dit bos en dit is dan ook dé locatie om de das te spotten. Van de provincie is voornamelijk het zuiden erg populair onder de dassen, omdat hier meer geschikte locaties te vinden zijn om een burcht te maken.

de das

Foto: inesjonkers

Nationaal Park Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Het Dwingelderveld zit vol met werkelijk prachtige natuur en het is dan ook niet gek dat je hier veel wild kunt spotten. Je kunt hier herten en reeën vinden en dus ook de das, die er regelmatig gespot wordt.

de das

Foto: ErwinS

Het Groene Woud

Het Groene Woud is een natuurgebied in Brabant waar veel wild te vinden is. Hemelsbreed op zo’n 30 kilometer afstand ligt de Maashorst, waar je ook een hoop wild kunt spotten en beide locaties zijn erg geschikt voor het vinden en fotograferen van de das.

de das

Foto: IRMOS

De Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen zijn door heel Nederland bekend om de grote grazers, zoals de Konikpaarden, die er in grote getale voorkomen. Ook de zeearend kun je hier spotten. De Oostvaardersplassen zijn echter ook een geweldige locatie voor het fotograferen van roofdieren, zoals vossen en dassen. 

de das

Foto: AndyvdSteen – ISO 2500 · ƒ/4 · 1/80s · 200mm

Fotolocaties om de das te fotograferen op de kaart

Op het kaartje hieronder hebben we de vijf bovenstaande fotolocaties nog even voor je in kaart gebracht. Klik op de rode cameraatjes voor meer details.

Tips om de das te fotograferen

Hierboven heb je al een hoop tips en locaties kunnen vinden voor het spotten van dassen. Natuurlijk wil je de das, wanneer je hem dan eindelijk gevonden hebt, ook goed op de foto kunnen zetten. Hieronder geven we je daarom nog een paar korte tips voor het fotograferen van de das. Wil je meer leren over wildlife fotografie? In het artikel 7 tips voor wildlife fotografie, vertellen we je er meer over.

De instellingen

De das komt pas rond de schemering tevoorschijn, wat het lastig kan maken om hem vast te leggen. Je hebt dan immers te maken met snel veranderende lichtomstandigheden, het licht verdwijnt snel. Daarbij zit de das natuurlijk niet stil. Omdat je te maken hebt met een levend, wild dier wil je je sluitertijd niet te laag zetten, dan krijg je al snel te maken met bewegingsonscherpte. Om je foto toch goed te belichten, kun je het beste voor een laag diafragmagetal kiezen en een wat hogere ISO-waarde. Zorg ervoor dat je een camera meeneemt die deze hoge ISO-waarde ook aankan.

de das

Foto: Vriendje70 – ISO 2000 · ƒ/5.6 · 1/250s · 156mm

Je objectief

Je kunt natuurlijk niet super dicht in de buurt van de das komen als je er eentje spot. Om ervoor te zorgen dat je het dier toch mooi in beeld kunt krijgen, is een lens met een flinke brandpuntsafstand een must. Je kunt het beste voor een objectief met een brandpuntsafstand rond de 400 mm kiezen. Kies (als je die mogelijkheid hebt) voor een primelens, of een lens met een vast diafragma voor een betere lichtkwaliteit.

de das

Foto: FrancoisP – ISO 16000 · ƒ/2.8 · 1/30s · 200mm

Vanaf ooghoogte

Je kent de tip vast al wel: als je een model (zowel menselijk als dierlijk) fotografeert, is het verstandig om dat op ooghoogte te doen. Dat zorgt er namelijk voor dat je het model recht aan kunt kijken. De kijker kan zich dan makkelijk verbinden met de blik van het model. Blijf daarom niet staan als je een das op de foto wilt zetten, maar ga door je hurken, of ga op de grond liggen. Zorg er verder ook voor dat je altijd scherpstelt op de ogen. Dan weet je zeker dat je die blik perfect hebt gevangen.

de das

Foto: ErwinS

Niet flitsen

Als laatste willen we benadrukken dat je de flits van je camera niet gebruikt. Dat geeft niet alleen een onnatuurlijke indruk, maar de das is ook een nachtdier. De ogen van het dier zijn erg lichtgevoelig en de das kan dan ook tijdelijk verblind raken van die flits.

de das

Foto: Benhellebaut1

Bekijk de video!

Wil je meer weten over wildlife fotografie? Wij gingen een dagje met fotograaf Dick van Duijn op pad. In deze video zie je hoe die dag verliep!

Inspiratie nodig

Ga je binnenkort op pad, maar heb je eerst nog wat inspiratie nodig? In de galerij Dassen kun je de mooiste foto’s van dit mooie dier vinden. Klik op de galerijtitel of op de foto hieronder om naar de galerij te gaan.

de das

Klik op de foto om naar de galerij te gaan

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Gebruik kleur en vorm als uitgangspunt

Website update Zoom.nl: mailnotificaties en categorieën