in

5 fotolocaties om eekhoorns te fotograferen

Als je aan de herfst denkt, denk je aan pompoenen, warme kleuren en… eekhoorns! Deze vrolijke, kleine knaagdiertjes zijn het hele jaar door actief, al worden ze in de winter een stuk rustiger. In de herfst staat hun prachtige, roodbruine vacht schitterend bij de bosrijke omgeving en zijn ze geweldig om op de foto te zetten.

In het artikel hieronder geven we je wat informatie over de eekhoorn, geven we je wat locaties én geven we je een aantal tips voor het fotograferen van eekhoorns. Verder kun je de dieren ook goed naar je eigen tuin lokken, ook daarvoor geven we je wat tips. Meer leren over een onderwerp? Onder de donker gedrukte stukken tekst hebben we linkjes geplakt die je naar andere informatieve artikelen over het onderwerp brengen. Benieuwd naar andere fotolocaties? We schreven er al een hoop artikelen over, die kun je hier vinden.

Let altijd goed op wanneer je de natuur ingaat om te fotograferen. Blijf op de gebaande paden, laat geen afval achter, benader geen dieren, raak ze niet aan en ga voorzichtig en zorgvuldig om met de natuur en de dieren daarin. Zo zorg je er niet alleen voor dat je in alle rust kunt fotograferen, maar weet je ook zeker dat de natuur geen last heeft van je.

Over de eekhoorn

De enige eekhoornsoort die van nature in Nederland voorkomt is de rode eekhoorn (Sciurus vulgaris), ook wel gewone eekhoorn genoemd. De dieren zijn te herkennen aan een prachtige, grote, roodbruine pluimstaart. Verder hebben ze puntige oortjes, met ook hier pluimen haar aan. Andere eekhoornsoorten, zoals de Siberische grondeekhoorn, of de grijze eekhoorn kun je ook af en toe in Nederland spotten, maar zijn niet inheems en horen dus eigenlijk niet thuis in ons land.

De herfst is een bijzonder goede tijd om de eekhoorn te spotten. Eekhoorns houden geen winterslaap, je kunt ze dus het hele jaar door zien, maar in de winter worden eekhoorns wel minder actief. In het seizoen daarvoor (de herfst dus) gaan de dieren op zoek naar voedsel om dat op verschillende plekken op te slaan, zodat ze in de winter niet verhongeren. Omdat de dieren dan zo actief zijn, heb je een goede kans om ze tegen te komen. Daarbij staat hun prachtige roodbruine vacht mooi bij de herfstachtige omgeving van het bos.

eekhoorns

Foto: steinmann.rp – ISO 12800 · ƒ/5.6 · 1/1000s · 400mm

Fotolocaties om eekhoorns te spotten

Eekhoorns kun je op heel veel plekken in Nederland tegenkomen, zelfs in je eigen tuin. Toch zijn er een paar plekken waar je meer kans hebt om de eekhoorn te spotten. Voornamelijk in het oosten van het land, in loof- of naaldbossen, of in duingebieden langs de kust, kun je eekhoorns tegenkomen volgens Natuurmonumenten. Wanneer je dus geen tuin hebt, of graag op pad wilt, kun je een van deze locaties, of een bos bij jou in de buurt, proberen. In het bos heb je namelijk de grootste kans om eekhoorns te zien.

1. Savelsbos

Het Savelsbos is een smal bos en wordt één van de mooiste bossen van Zuid-Limburg genoemd. Alleen dat al is natuurlijk een reden om het bos eens te bezoeken. Gezien dit bos bovenaan ons lijstje staat, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen dat je hier ook de kans loopt om eekhoorns te spotten.

eekhoorns

Foto: cockie – ISO 320 · ƒ/2.7 · 1/800s · 187mm

2. Maashorst

De Maashorst is een schitterend en avontuurlijk natuurgebied. Je vind hier prachtige landschappen, begroeide bossen, stille wateren en flink wat wilde dieren, zoals verschillende soorten grote grazers en ook wilde paarden

eekhoorns

Foto: AstridWindmeijer-Korsten – ISO 4000 · ƒ/6.3 · 1/1000s · 160mm

3. Drents-Friese Wold

Op de grens van Drenthe en Friesland ligt dit prachtige natuurgebied. Dit is één van de grootste natuurgebieden van Nederland en zit vol natuurschoon, waaronder een flinke eekhoornpopulatie. Een boswachter van Staatsbosbeheer schreef zelfs een blog over de eekhoornpopulatie. Genoeg reden dus om hier eens een kijkje te nemen.

eekhoorns

Foto: Boske – ISO 1600 · ƒ/8 · 1/320s · 560mm

4. Utrechtse Heuvelrug

Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug is een uniek natuurgebied in Nederland. Je vindt hier enorm veel verschillende soorten dieren, zoals herten, dassen en zelfs slangen. Het natuurgebied bestaat uit een glooiend landschap vol heide en bos. Perfect eekhoorntjes gebied dus.

eekhoorns

Foto: jankpeters – ISO 5000 · ƒ/9.5 · 1/350s · 420mm

5. Wandelbos

Hierboven hebben we locaties behandeld waar je de rode eekhoorn tegen kunt komen. In het Wandelbos in Tilburg kun je echter voornamelijk een andere soort eekhoorn vinden, namelijk de Siberische grondeekhoorn. Deze leuke, grijsbruine, gestreepte eekhoorn heeft een hoge schattigheidsfactor en trekt jaarlijks flink wat fotografen. In het Wandelbos leeft een grote populatie Siberische grondeekhoorns, dus je kunt ze hier zonder al te veel moeite spotten.

eekhoorns

Foto: PinkRosePictures – ISO 1400 · ƒ/4 · 1/125s · 80mm

Fotolocaties voor eekhoorns op de kaart

Goed, hierboven hebben we alle locaties even voor je uitgeschreven. Om ervoor te zorgen dat je de locaties ook weet te vinden, hebben we ze hieronder even voor je in kaart gebracht.

Eekhoorns naar je tuin lokken

Eekhoorns wonen dus het liefst in een bosrijke omgeving. Wanneer je een tuin in de buurt van het bos hebt, of een tuin met veel bomen of bij een park, kun je proberen eekhoorns naar je tuin te lokken. Een goede nestplaats is dan belangrijk. Deze moet zich hoog bevinden, daarbij moet je al gauw aan een meter of vijf hoog denken.

Zoals bij veel dieren is voedsel, naast beschutting en omgeving, de belangrijkste factor om eekhoorntjes naar je tuin te lokken. Eekhoorns eten vooral noten en paddenstoelen. Bij verschillende dierenspeciaalzaken kun je notenmengsels kopen voor eekhoorns, deze bestaan dan voornamelijk uit ongezouten pinda’s, zonnebloempitten, hazelnoten en verschillende zaden.

eekhoorns

Foto: BNN – ISO 640 · ƒ/4 · 1/400s · 210mm

Hoe kun je eekhoorns spotten?

Je weet nu waar je eekhoorns kunt vinden, maar een bos is alsnog een flinke locatie om af te zoeken naar zo’n klein beestje als een eekhoorn. Als je daarom op zoek gaat naar eekhoorns, zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden.

Zorg ervoor dat je niet te veel opvalt. Draag geen opvallende kleding en geen parfum of deodorant. Wees ook stil en rustig, zodat de eekhoorns niet van je schrikken, dan vluchten ze namelijk. Verder kun je letten op sporen van eekhoorns, hieronder sommen we dat even voor je op.

  • Vraatsporen: eekhoorns eten dus noten, dat weet je nu onderhand wel. De schalen, schubben en omhulsels van die noten laten ze liggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lege kastanje schillen, of lege dennenappels. Verder kun je letten op knaagsporen aan paddenstoelen, zoals eekhoorntjesbrood.
  • Uitwerpselen: de keutels van een eekhoorn zijn moeilijk te vinden, want ze zijn erg klein. Ze hebben ongeveer de grote van een euromunt en hebben een ovale vorm. Als je veel uitwerpselen vindt, weet je zeker dat er regelmatig eekhoorns rondlopen op die locatie.
  • Loopsporen: de loopsporen van een eekhoorn kun je vaak duidelijk herkennen, als je ze eenmaal gevonden hebt. Ze lopen meestal van boom naar boom. De voorpootjes van de eekhoorn hebben vier tenen, deze maken lange, puntige afdrukken. De achterpootjes van de eekhoorn hebben vijf tenen.

eekhoorns

Foto: Kristof-Piotrowski – ISO 1250 · ƒ/5.6 · 1/1000s · 302mm

Tips om eekhoorns te fotograferen

Nu je weet waar en hoe je eekhoorns kunt vinden, wil je ze natuurlijk ook nog vast kunnen leggen. Hieronder geven we je daarom nog een paar korte tips over het fotograferen van eekhoorns. Zo ga je helemaal voorbereid op pad. Wil je wat meer leren over wilde dieren fotograferen? Lees dan: 7 tips voor wildlife fotografie.

Instellingen

In het bos is het vaak wat donkerder, maar eekhoorns zijn snelle dieren. Je moet dus wel werken met een hoge sluitertijd, anders wordt het moeilijk om ze scherp vast te leggen. Je volgende stap is dan waarschijnlijk het opendraaien van je diafragma. Logisch, zo zorg je voor een maximale lichtinval. Is je foto vervolgens nog steeds te donker? Zet dan je iso omhoog. In de Zoom Academy cursus Beweging en Actie leer je alles over het instellen van je camera in ‘snelle omstandigheden’.

eekhoorns

Foto: dickvanduijn_zoom – ISO 1600 · ƒ/4 · 1/5000s · 300mm

Je apparatuur

Als je wilde dieren gaat fotograferen, heb je een flink bereik nodig met je lens. Wilde dieren, zoals eekhoorns, laten je vaak niet toe om echt dichtbij te komen, waardoor je een lens met een hoge brandpuntsafstand nodig hebt. Zo’n lens begint bij 300mm, maar het liefst ga je voor een lens met een bereik van 400mm of 500mm. Een zoomlens is handig, hiermee kun je namelijk uitzoomen als de eekhoorn toch wat dichterbij zit.

eekhoorns

Foto: FatCatPhotography – ISO 1250 · ƒ/5.6 · 1/400s · 400mm

Heb geduld

Als je op pad gaat om eekhoorns te fotograferen, is het niet gegarandeerd dat je ook echt een eekhoorn tegenkomt. Daarbij kan het natuurlijk ook zo zijn dat je foto mislukt, als je dan eenmaal een eekhoorn ziet. Houd het daarom leuk en heb geduld. Raak niet gefrustreerd als het niet lukt, maar haal even diep adem en probeer het een volgende keer opnieuw.

eekhoorns

Foto: LisaAnn91 – ISO 500 · ƒ/2.8 · 1/320s · 200mm

Bekijk de video!

Wil je graag op een andere manier wat leren over wildlife fotografie? In de video hieronder gaan we op pad met Dick van Duijn en vertelt hij je alles over het fotograferen van wilde dieren.

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort op pad, maar heb je nog even wat inspiratie nodig voordat je vertrekt? In de galerij Eekhoorns hebben we een hoop prachtige foto’s van eekhoorntjes voor je samengebracht. Klik op de galerijtitel of op de foto hieronder om naar de galerij te gaan.

eekhoorns

Klik op de foto om naar de galerij te gaan


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Optimale scherpte: welke diafragmawaarden moet je aanhouden voor verschillende situaties

De eerste stappen in een studio: zo gebruik je flitsers