in

5 fotolocaties om kloosters te fotograferen

Kloosters zijn bijzondere gebouwen die vaak een speciale sfeer over zich heen hebben. Je kunt hier vaak mooie, maar simpele architectuur vinden. Het zijn prachtige gebouwen om te fotograferen, maar er zijn ook steeds minder kloosters in Nederland. In dit artikel geven we je daarom een lijstje van mooie fotolocaties om kloosters te fotograferen.

n het artikel hieronder geven we je een aantal fotolocaties om kloosters te fotograferen. Verder hebben we alle fotolocaties die we noemen nog even voor je op een kaartje gezet, zodat je weet waar je ze kunt vinden. Ben je op zoek naar een lijst van alle kloosters? Op De Kloostergids kun je alle kloosters in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk aankruisen. 

1. Abdij Maria Toevlucht

Abdij Maria Toevlucht is gelegen in de kleine, Noord-Brabantse gemeente Zundert. De abdij is onderdeel van de Orde der Cisterciënzers van de Strikte Observantie en de mensen hier leven volgens de Regel van Benedictus. Stilte is belangrijk op de abdij en om het geld te verdienen wordt onder andere een eigen trappistenbier gebrouwen, namelijk de Zundert Trappist. Dit is één van de twee trappistenbrouwerijen van Nederland en alleen daarom al de moeite van het bezoeken waard. De abdij is gelegen nabij een prachtig natuurgebied en is te bezoeken in het gastenhuis.

kloosters

Foto: HansVogelaar – ISO 100 · ƒ/22 · 3/10s · 47mm

2. Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven

De andere trappistenbrouwerij van Nederland is ook gevestigd in een klooster (dat is ook een vereiste om trappistenbier te mogen brouwen) en ook deze brouwerij is gevestigd in Noord-Brabant, namelijk in Tilburg. Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven brouwt al een flinke tijd trappistenbier en doet dit dan ook op veel grotere schaal dan Abdij Maria Toevlucht. Hier komen jaarlijks best wat toeristen op af en men kan dan ook hele tours volgen om de abdij en de brouwerij te bezoeken.

kloosters

Foto: Wiro – ISO 100 · ƒ/10 · 1/20s · 18mm

3. Sint-Adelbertabdij van Egmond

Deze abdij werd in 1537 in opdracht van Willem van Oranje afgebroken en met de grond gelijk gemaakt. Pas in 1935 werd op de plek van de ruïnes van de oude Sint-Adelbertabdij van Egmond een nieuwe gebouwd en die abdij staat er nu nog steeds. Omdat de abdij op dezelfde locatie staat als de oude, wordt het de oudste abdij van de provincie genoemd, maar in werkelijkheid is de abdij dus nog relatief nieuw.

kloosters

Foto: EnnoAchterhof

4. Sint-Willibrordsabdij

In de Sint-Willibrordsabdij wordt het Benedictijns kloosterleven gehandhaafd. De relatie met Christus staat hier centraal. Bijzonder aan deze abdij is dat er veel mogelijkheden zijn om te verblijven. Zo mogen de mannelijke gasten in het klooster zelf verblijven, in het Stiltecentrum Bethlehem is plaats voor groepen en gezelschappen en in Kasteel Slangenburg kunnen mensen overnachten die graag in de buurt van de abdij zijn. 

kloosters

Foto: becharmed

5. Abdij Koningsoord

Ook Abdij Koningsoord is een trappistenabdij, maar deze abdij brouwt geen trappistenbier. Toch is dit ook een bijzondere abdij, aangezien dit de enige trappistinnenabdij van Nederland is. De abdij werd in Brabant gesticht, maar verhuisde later naar Arnhem. 

kloosters

Foto: nak-kos – ISO 100 · ƒ/4 · 1/350s · 15mm

De kloosters op de kaart

Om ervoor te zorgen dat je alle locaties goed weet te vinden, hebben we de kloosters van hierboven even voor je in kaart gebracht op het kaartje hieronder. Klik op de rode cameraatjes om de details te bekijken.

Tips om kloosters te fotograferen

Als je dan eenmaal het juiste klooster gevonden hebt, wil je dat ook mooi op de foto zetten. Om je daarbij te helpen, geven we je hieronder drie korte tips over het fotograferen van kloosters en het kloosterleven.

Let op de mensen

In een klooster leven nonnen of monniken. Zij wijden hun hele leven aan het eren of dienen van god en in zo’n klooster heerst dan ook een erg bijzondere cultuur. Wanneer je een tijdje in een klooster verblijft, kan het prachtig zijn om die cultuur vast te leggen. Wel moet je dan natuurlijk even toestemming vragen aan desbetreffende mensen en eventueel duidelijke afspraken maken over wanneer je wel en wanneer je niet mag fotograferen.

kloosters

Foto: Aaddevogel – ISO 200 · ƒ/4 · 1/13s · 105mm

Gebruik natuurlijk licht

Als je een klooster in stapt, is het alsof je terug in de tijd stapt. De gangen van kloosters hebben vaak prachtige hoge ramen, soms zijn ze zelfs helemaal open en enkel overdekt. Deze grote openingen en ramen zorgen vaak voor een mooie, zachte lichtinval en dat is vaak prachtig op je foto’s. Maak gebruik van deze mooie lichtbronnen!

kloosters

Foto: camino1945

Vergeet de architectuur niet

Naast bijzondere mensen, hebben kloosters vaak ook bijzondere architectuur. De architectuur is vaak erg simpel, maar wel klassiek en met mooie pilaren en gewelven. Het is dan ook zeker een aanrader om goed om je heen te kijken als je in een klooster bent en zeker niet vergeet foto’s van het gebouw zelf te maken!

kloosters

Foto: Fotografiecor

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort op pad, maar heb je nog wat inspiratie nodig? In de galerij Kloosters kun je de mooiste foto’s van kloosters vinden. Klik op de galerijtitel, of de foto hieronder om naar de galerij te gaan.

kloosters

Klik op de foto om naar de galerij te gaan

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tamron 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD

Werken met maskers in Photoshop: zo maak je een selectie en transformatie