in

5 gratis online alternatieven voor Photoshop

Suzanne Martens 26 november 2014, 11:50

Photoshop is één van de meest bekende fotobewerkingsprogramma’s. We zetten 5 alternatieven op een rij. Geen downloads maar simpel te gebruiken via je internetbrowser. We beginnen met de meest eenvoudige programma’s en eindigen met de beste Photoshop imitatie.

Wil je alles leren over Photoshop voor de mooiste bewerkingen? Bekijk dan onze Cursus Photoshop


Zoom Academy – online fotografiecursussen

Wil jij ook beter leren fotograferen op een leuke manier?
Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy op www.zoom.nl/academy en start vandaag nog met jouw cursus!
Zo kun je direct aan de slag met de cursussen Reisfotografie, Macrofotografie, Landschapsfotografie, Smartphonefotografie en later ook Portretfotografie, Lightroom en Straatfotografie.


1. Photoshop Express Editor

(Foto: angel985)

In de Express Editor kun je heel eenvoudig je foto’s qua kleur en contrast bewerken. Upload een foto in jpg-formaat en je kunt beginnen. De bewerkingen zijn vrij basic: een foto uitsnijden of draaien, de kleuren een tikkeltje aanpassen of wat scherpte toevoegen. Bovendien kun je aan de slag met wat speelse effecten en decoraties zoals een gepixelde foto, teksten of afbeeldingen toevoegen aan je foto of een bolling toepassen.

Het programma werkt heel simpel. Klik een gewenst effect aan en in de balk boven de foto kun je kiezen uit kant-en-klare effecten. Je hoeft dus niet zelf aan de slag te gaan met schuifjes en hebt met een paar klikken een bewerkte foto die net iets sprankelender is dan het origineel.

www.photoshop.com/tools                                              

2. PicMonkey

(foto: Freerk1991)

Upload een foto van je pc of kies er één via het internet (Facebook, OneDrive of Dropbox) om met PickMonkey aan de start te gaan. Links staat een menubalk voor al de bewerkingstoepassingen. De bewerker bestaat uit de standaard fotobewerkingen en heeft een ruime keuze aan effecten, illustraties en texturen. Bewerkingen kun je eenvoudig aan het programma overlaten via de Auto adjust knop. Wil je zelf het effect van de bewerking bepalen, dan gaat dit via schuifjes. Toch niet tevreden over je bewerking? Maak deze dan ongedaan via de Cancel knop.

Een leuke toevoeging is de, tot op zekere hoogte, mogelijkheid om een foto retoucheren. Wat dacht je van wittere tanden, een mooie kleur oogschaduw of een zuivere huid? Met de betaalde versie kun je nog veel meer retoucheerwerk toepassen, zoals de ogen verhelderen of rimpels verwijderen.

PicMonkey is gratis te gebruiken, maar wel tot een beperkt aantal functies. De functies met een kroontje zijn alleen beschikbaar voor zogenaamde Royals. Dit kost je $33 per jaar (of $5 per maand). Een ander voordeel is dat er geen advertenties worden getoond. Naast het bewerken van je foto’s kun je ook nieuwe afbeeldingen maken of een fotocollage samenstellen. Voor meer informatie over de specifieke mogelijkheden van PicMonkey


www.picmonkey.com

3. Ribbet

(foto: theiceman180)

Ribbet biedt een tal aan mogelijkheden om een fotobestand te selecteren. Uiteraard kan dit via je computer, maar Ribbet biedt ook online mogelijkheden zoals Facebook, Google+ en Picasa of je eigen website. Ook kun je naast de standaard bewerkingen vele effecten toevoegen aan je foto. Dit zijn niet alleen kleurfilters of texturen, maar ook bewerkingen zoals onscherpte of retoucheren op het gebied van een zuivere en zachte huid.

Ribbit biedt de mogelijkheid om effecten plaatselijk toe te passen. Met het venster Effect Painting kun je met een penseel kun je zelf bepalen waar het effect wel of niet zichtbaar is. Hierbij kun je steeds tussen het effect en het origineel wisselen, waardoor je (in combinatie met een flinke zoom) behoorlijk precies te werk kunt gaan.

Ook bij dit programma wordt een deel van de opties gratis aangeboden. Met een premium account beschik je over veel meer bewerkingsmogelijkheden. Dit betreft niet alleen de effecten, maar ook iets moeilijkere bewerkingen zoals curven, klonen en doordrukken en tegenhouden. Bovendien kun je 100 foto’s in je bibliotheek bewaren, in plaats van 5. Naast het bewerken van foto’s kun je met Ribbet ook (eenvoudige) collages samenstellen.


www.ribbet.com

4. Sumopaint

(foto: Trainer64)

Waar de vorige varianten voornamelijk bedoeld waren voor het verbeteren of opleuken van je foto met filters, teksten en illustraties, is Sumopaint qua interface en mogelijkheden een betere vervanging van Photoshop. Het beschikt dan ook over meer mogelijkheden dan de vorige websites. Denk aan de mogelijkheid om met lagen te werken en het toepassen van sneltoetsen. Een ander voordeel is dat je zelf een taal kunt instellen, waaronder Nederlands.

Links heb je een balkje met de gereedschappen. Dit komt redelijk overeen met Photoshop: een standaard selectietool, een lasso en een toverstaf. Maar ook klonen, doordrukken en tegenhouden behoren tot de mogelijkheden. In de bovenste menubalk staan alle mogelijkheden om je foto te bewerken: roteren, selecties aanpassen (vergroten en verkleinen), lagen (toevoegen, bewerken, effecten toevoegen), bewerken (contrast, kleuren, curven, levels) en filters (vervaging, ruis, verscherpen).

Sumopaint is gratis te gebruiken. Voor $4 per maand kun je onder andere offline gebruik maken van het programma en krijg je toegang tot alle bewerkingsmogelijkheden.


www.sumopaint.com/home

5. Pixlr

(foto: jhslotboom)

Pixlr is qua bewerkingen en mogelijkheden vrijwel gelijk aan Sumopaint. Ook Pixlr heeft een interface die te vergelijken is met Photoshop: links de gereedschappen, bovenin de menubalk en rechts vensters voor je geschiedenis en lagen. Pixlr lijkt nog net een tikje meer op Photoshop en de functionaliteiten werken net iets beter.

Ook hier heb je vele mogelijkheden: van selecteren tot een zwart-wit omzetting maken. Een leuke mogelijkheid is dat je maar liefst 6 kleuren kan instellen. Waar je bij Photoshop tot een voor- en achtergrondkleur wordt beperkt, kun je nu uit 6 (favoriete) kleuren kiezen. Maar het beste aan Pixlr is dat je laagmaskers kunt toepassen om non-destructief te werken.

Pixlr is naast de webversie ook beschikbaar als download voor op je computer of als applicatie voor iOS- en Andriodtoestellen. Zodra je een account aanmaakt kun je extra premium pakketten downloaden. Voor $14,99 per jaar (of $1,99 per maand) krijg je toegang tot alle mogelijkheden, waaronder blend modussen, maskers en dubbele belichtingen.


http://apps.pixlr.com/editor

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De leukste fotoprojecten om thuis uit te voeren!

Fotodokter: Tussenringen voor macrofotografie