in

5 handige accessoires voor fotografen


23 mei 2017, 00:00

Bij aanschaf van een camera loop je al snel met extra objectieven, accu’s, geheugenkaarten, een tas en een statief naar buiten. In principe kan je dan lekker aan de slag met fotograferen. Heb je nog een klein beetje budget over? Overweeg dan deze vijf handige accessoires voor fotografen!

Zoek je specifiek een goed cadeau voor je vader voor vaderdag? Lees dan deze cadeautips!

Extra opslagcapaciteit

Als je zoveel mooie foto’s maakt, dan wil je daar later ook nog van kunnen genieten. Back-ups zijn daarvoor essentieel. Je computer crasht meestal op een moment dat je het niet verwacht en als dat de enige plek is waar je foto’s stonden opgeslagen, dan ben je de pineut. Sla al je beelden dus minstens op twee locaties op! Kies voor een externe harde schijf, bewaar je originele geheugenkaartjes of werk met een cloud-dienst. Het kost even wat geld, waar je op dit moment wellicht niet direct voordeel aan hebt, maar over twintig jaar ben je heel blij dat je die leuke foto’s van 2017 nog kan terugkijken.

flashpro

Filters

Filters voor je objectieven kan je voor zoveel verschillende zaken gebruiken dat ze vrijwel onmisbaar zijn voor ieder soort fotograaf. Het geeft je verschillende creatieve mogelijkheden die je niet in de nabewerking kan nabootsen en bovendien laat goed filtergebruik je ook onderscheiden van andere fotografen. Naast de daadwerkelijke functie van het filter, is het ook een goede manier om je dure objectief te beschermen tegen krassen en viezigheid op het glas. Een filter dat kapot is, is goedkoper om te vervangen dan een volledig nieuw objectief. Houd bij aanschaf ervan rekening met de diameter, aangezien dit per objectief kan verschillen.

Een goede draagriem voor je camera

Ondanks het feit dat camera’s steeds kleiner, lichter en draagbaarder worden, zal je toch wel eens merken dat je na een lange dag op pad flink last krijgt van je rug, nek of schouders. Zeker de fotografen die met een spiegelreflexcamera en zware objectieven op pad gaan, doen er goed aan om te investeren in een goede draagriem voor hun camera. Er zijn allerlei soorten draagriemen beschikbaar: elastische nekriemen, schouderriemen, handgrips en complete harnassen waaraan je meerdere camera’s kan dragen. Een bruidsfotograaf die snel wil wisselen tussen twee camera’s zal eerder voor dat laatste kiezen, terwijl een reisfotograaf met een handgrip beter overweg kan. Koop je draagriem in een winkel, waarbij een medewerker je helpt om alles op jouw lichaam af te stellen. Zo weet je precies wat bij je past en heb je veel langer plezier van je camera, nek en rug!

ptr

Flexibel statief

Statieven zijn vaak groot, zwaar en lastig om mee te nemen. Toch bieden ze tijdens het fotograferen wel enorm veel voordelen. Is er dan geen alternatief? In sommige gevallen zou je een zandzak kunnen proberen om je camera te stabiliseren, maar in andere gevallen wil je toch wat meer de hoogte in. Een flexibel statief is dan vaak goed toepasbaar. Omdat je de poten overal omheen kan vouwen, kan je op allerlei locaties wel een geschikt hekwerk, boom of een lantaarnpaal vinden.

Reflectiescherm

Een reflectiescherm is het perfecte accessoire om je portretfoto’s beter te belichten, zonder direct naar extra lampen of flitsers te grijpen. Het is met name ideaal voor fotoshoots bij daglicht! Met het scherm kan je het licht subtiel op het gezicht laten vallen, er een mooie hairlight mee creëren of extra warmte toevoegen aan het portret. Je hebt verschillende kleuren reflectieschermen, van diffuus wit tot goud en zilver. Het grote nadeel is dat je altijd met een assistent moet werken om het scherm te hanteren, maar een mooie lichtinval door het reflectiescherm tilt je foto’s wel naar een hoger niveau!

In deze fotodokter lees je meer over het toepassen van een reflectiescherm!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wat kan je allemaal met filters voor je lens?

Fotograferen op het strand? Bescherm je camera!