in

5 tips om de Melkweg te fotograferen


16 juli 2016, 10:54

Vooral in de zomerperiode is de Melkweg op verschillende plekken in Nederland te fotograferen. Makkelijk is dit niet, daarom geven we 5 tips om met de beste foto’s thuis te komen!

1. Zoek een geschikte locatie

In Nederland is het zoeken naar een locatie met zo min mogelijk lichtvervuiling, want alleen daar kun je de Melkweg goed zien. De Light Pollution map is een handig hulpmiddel om te bekijken waar je moet zijn. Ook moet je rekening houden met bewolking (check de buienradar) en moet je erachter komen waar de Melkweg staat. Dit kan bijvoorbeeld met de Planets app voor iOS en Android. Daarbij is het ook van belang dat de maan niet aanwezig is, anders is de Melkweg niet goed zichtbaar door het extra licht aan de hemel.

2. Gebruik een groothoekobjectief

Een groothoekobjectief is uiteraard aan te raden, zodat je zoveel mogelijk van de Melkweg in beeld krijgt. Voor een fullframecamera is een brandpuntafstand van 17mm aan te raden. Met een crop camera is 11mm is aan te raden.


Foto door Hans1990

3. Zorg voor een goed statief en uitrusting

Neem een statief mee. Om de Melkweg goed te kunnen fotograferen heb je een langere sluitertijd nodig dan je uit de hand kunt fotograferen. Verder is een goede zaklamp ook handig, om niet verdwaald te raken.


Foto door hns90

4. Stel handmatig scherp

Om goed scherp te kunnen stellen, kun je dit het best handmatig doen, want de autofocus laat het vaak afweten in deze uiterst donkere situatie. In de live-view van de camera kun je het makkelijkst scherpstellen op een heldere ster.


Foto door KristienCambron

5. Gebruik een grote diafragmaopening

Gebruik een zo groot mogelijke diafragmaopening (een laag F-getal) en begin bij een ISO-waarde van 3200, met een sluitertijd van bijvoorbeeld 29 seconde. Pas de instellingen uiteraard aan als je de eerste resultaten hebt bekeken. Vooral de sluitertijd en ISO-waarde variëren nogal voor een goede Melkwegfoto.


Foto door Albert Dros

Wil je uitgebreider lezen over hoe je de Melkweg fotografeert? Lees onze cursus Hoe fotografeer je de Melkweg.

Inspiratie

Op zoek naar inspiratie om de mooiste sterrenhemel vast te leggen? Bekijk onze collectie Sterrenhemel met de mooiste foto’s van Zoom.nl!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hands-on met de Fujifilm X-T2 – De eerste testbeelden

Een fotoshoot van A tot Z