in

5 tips om libellen te fotograferen!

Redactie  

Ze vliegen overal rond en zijn er in allerlei kleuren en maten. De libelle is een favoriet onderwerp voor veel macrofotografen, vooral in de zomer. Begin je net met macrofotografie of ben je nog onbekend met de libelle? We geven je 5 tips!

Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

Gedrag

De libelle bestaat uit twee soorten die vaak, met goede reden, door elkaar worden gehaald. Je hebt namelijk de juffers, dit zijn gelijkgevleugeligen. Hiernaast heb je de ‘echte’ libellen, de ongelijkvleugeligen. Je kunt dus aan de vleugels zien of je met een juffer te maken hebt (beekjuffer, pantserjuffer of misschien een waterjuffer) of met een ‘echte’ libelle (glazenmaker, bronlibellen of rombouten).

Ook kun je het verschil aan de ogen zien, vooral wanneer je deze groot hebt kunnen vastleggen. De ogen van een libelle zijn groot en deze raken elkaar op de kop. De ogen van juffers worden door een klein balkje van elkaar gescheiden.

Tarivanaartrijk

Libellen zijn actieve diertjes, dus verwacht niet dat ze rustig voor je op een plant blijven zitten. Vooral op een warme dag zijn ze druk in de weer en blijven ze niet lang stilzitten.

De libelle kenmerkt zich door de grote glanzende ogen die met macrofotografie prachtig vast te leggen zijn. Ook het lange gekleurde lijfje komt prachtig uit in de natuur op foto’s.

Handig om te weten is dat een jonge libel nog niet kan vliegen! Deze blijft dan ook wat beter zitten om te fotograferen. Prachtig is het om te zien hoe de vleugels zich gaan uitvouwen en de libel langzaam van kleur verandert.

Duynduyn

Meer leren?

Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus LightroomBasiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

 Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R


Weet waar je ze vindt

In Nederland komen ongeveer 65 verschillende soorten libellen voor. Dit komt omdat Nederland rijk is aan veel water. Wil je ze fotograferen? Zoek een plek dicht bij water om libellen en juffers te fotograferen. Op de website van De Vlinderstichting vind je een kaart van Nederland met de plekken waar je de diertjes kunt vinden.

Heb je thuis een tuinvijver? Dan is de kans dat je daar libellen vindt ook erg groot! Dat is mooi makkelijk en je kunt niet vaak genoeg oefenen om deze snelle beestjes vast te leggen!

Pixels4you

Weet wanneer je ze kunt vinden

De Vlinderstichting heeft een prachtig schema gemaakt met een voorspelling over wanneer welke soort gaat vliegen in het jaar.

Heb je een plek en een dag uitgekozen om te gaan fotograferen? Zorg er dan voor dat je dit in de ochtend doet. Wanneer er dauw of mist hangt in het landschap, levert dat prachtige foto’s op. De libellen worden langzaam wakker en wachten totdat ze zijn opgewarmd door de zon om vervolgens uit te vliegen. Op het moment van wakker worden zijn ze dus nog gemakkelijker te fotograferen. Ook kun je ze goed in de avond fotograferen, want dan zijn de insecten ook rustiger.

CamillaGroenhoff

Macrofotografie

Macrofotografie is natuurlijk bij uitstek de techniek om libellen te fotograferen. Je legt kleine diertjes hiermee in het groot vast. Om alle prachtige kleuren en grote ogen te kunnen waarnemen heb je dus bepaalde apparatuur nodig.

Op een compactcamera zit vaak een ‘macromodus’ die je kunt selecteren, waardoor het scherpstellen op een hele kleine afstand makkelijker wordt.

Met een spiegelreflex zijn er meerdere manieren om macrofoto’s te maken. Je kunt gebruik maken van een voorzetlens. Deze plaats je op het objectief en werkt als een vergrootglas. Deze manier zorgt wel voor wat kwaliteitsverlies, maar dit is een goede optie om te beginnen met macrofotografie.

Hulsman

Als tweede kun je natuurlijk de macrolens aanschaffen. Ieder cameramerk heeft zo zijn eigen macro-objectieven. Merken zoals Sigma en Tamron zijn meestal nog iets schappelijker qua prijs dan andere merken. Een goede macro-lens is bijvoorbeeld de Tamron 90mm F2.8.

Als laatste kun je ook fotograferen met een telelens, maar dit wordt vaak gedaan bij wat grotere onderwerpen zoals vogels. Deze lenzen zorgen voor een soort macro-uitstraling wanneer je vanaf grote afstand fotografeert.

Rolf026

Instellingen, compositie en achtergrond

In eerste instantie is met macro-fotografie sprake van weinig scherptediepte. Omdat je een onderwerp van zo dichtbij fotografeert, is dit enkele millimeters. Voor een camera is het lastig om vanaf zo’n korte afstand goed scherp te kunnen stellen dus het is handig als je dit handmatig gaat doen!

De diafragma-waarde heeft niet zoveel invloed op de scherptediepte, omdat je al zo dicht op het onderwerp zit. Wel heeft dit invloed op de kwaliteit van de ónscherpte in je foto. Wil je de achtergrond juist zo onscherp mogelijk hebben? Gebruik dan een laag diafragma-getal. Naarmate je deze verhoogt, worden de vormen in de achtergrond duidelijker.

Oostindienjp

Je kunt met macrofotografie prachtig spelen met achtergronden. Ga je vroeg in de morgen fotograferen en de zon schijnt al? Dan kun je deze gebruiken als tegenlicht in je foto.

Zijn er bloemen die een rol mogen spelen in het beeld? Of kies je juist voor een egale, super onscherpe achtergrond? Denk hierover na wanneer je aan het fotograferen bent. De achtergrond is zeer bepalend bij macrofotografie en kan een mooi totaalbeeld opleveren.

Bedenk dan ook het kader voor je foto. Ga je deze ruimer nemen en de plant waarop de libelle zit ook meenemen in het beeld? Of focus je op het koppie van het diertje met zijn prachtige bolle ogen.

Gerti63

Doe inspiratie op met de Collectie Libellen op Zoom.nl!

Black Friday: goed voorbereid shoppen deze vrijdag!

Photoshop Q&A – Zoom Academy Live | Schrijf je nu gratis in!