in

5 tips voor het fotograferen met je iPhone

Janou Zoet

Waarom zou je fotograferen met een iPhone als je een spiegelreflex hebt? Omdat het leuk is! Een handzaam cameraatje, geen gedoe met lenzen en instellingen en direct bewerken op je telefoon. Ideaal om creatieve foto’s mee te maken. Heb jij het fotograferen met je iPhone ontdekt? Dan heb je vast wel wat aan deze tips.

Wil je alles leren fotograferen met je iPhone? Bekijk dan onze Cursus Fotograferen met je iPhone

1. Zelf het focuspunt kiezen

Als je een foto maakt met je iPhone, zal de telefoon zelf bepalen op welk punt hij scherp stelt. Lijkt handig, maar is het vaak niet. Je iPhone moet vooral in donkere lichtomstandigheden veel moeite doen om een focuspunt te vinden (je hebt het vast wel eens meegemaakt, dan duurt het een tijd voordat de camera heeft scherpgesteld). Veel beter dus om het heft in eigen hand te nemen. Hoe doe je dat? Simpel, door op je scherm te tikken op je hoofdonderwerp. Er verschijnt een vierkantje en de camera focust op de juiste plek. Als je je vinger wat langer op het scherm houdt, wordt de focus vastgezet. Handig als je op dezelfde plek wil blijven scherpstellen. Dit trucje geldt ook voor video. Je krijgt er mooiere video’s door! Probeer het maar eens uit, je zal zien dat je telefoon ineens precies doet wat jij wil. Nog meer handige tips voor de iPhone 6.

Zelf het focuspunt kiezen zorgt voor een scherpere foto

2. De geluidsknop als trigger

Nog zo’n trucje die je maar net moet weten. Ideaal om bewogen foto’s te voorkomen: de geluidsknop als trigger. Je kent het wel, sta je een foto te maken, telefoon goed vast; moet je je vinger nog op de fotoknop zien te krijgen. Niet ideaal. Als je de geluidsknoppen van je telefoon gebruikt, heb je daar dus geen last meer van. Het gebruik van de Apple headset is ook een handige, want daar is het +je ook een trigger. Heb je meteen een afstandsbediening voor als je een mooie selfie wil maken. Zie hier 5 handige apps voor de beste selfies.

3. Spelen met de mogelijkheden

Met een iPhone heb je natuurlijk minder technische mogelijkheden dan een spiegelreflex. Het gemak van een iPhone is daarentegen vele malen groter: een klein handbaar cameraatje, geen gedoe met lenzen en instellingen, direct op je telefoon bewerken. Het heeft z’n beperkingen, maar opent ook een wereld aan mogelijkheden. Speel met die mogelijkheden, wees creatief. Het komt aan op jouw creativiteit en compositie om een foto interessant te maken. En durf te werken voor een foto: ga een stap dichterbij staan, ga even door je knieën of klim op dat hekje.

Een andere hoek kiezen

4. Nabewerken: fluitje van een cent

Bewerken is niet moeilijk

Er zijn zoveel goeie, leuke en creatieve apps verkrijgbaar in de Appstore. In een handomdraai heb je hele kunstwerken van je foto’s gemaakt als je dat wil. Ik gebruik al jaren dezelfde app (Snapseed) voor mijn basisbewerkingen als sharpening, exposure en kleuren aanpassen of een vignette toevoegen. Het is fijn om in ieder geval één app goed te leren kennen, omdat bewerken daardoor een fluitje van een cent wordt. Snapseed is een echte alleskunner, maar er zijn allerlei alternatieven voor te vinden. Het is maar net wat jij een fijne app vindt om mee te werken. VSCO Cam is bijvoorbeeld eenzelfde soort bewerkings app, net als Camera+. Naast die basisbewerkingen probeer ik ook vaak andere creatieve apps uit, hartstikke leuk om mee te spelen. Kijk maar eens in de AppStore bij de aanbevelingen, daar zijn een hoop interessante apps te vinden.

5. Social media als inspiratiebron

En dan heb je al die foto’s gemaakt, en dan? Vele mogelijkheden, maar de meest voor de hand liggende is: delen op social media. Met apps als Instagram500pxTwenty20 en een outsider als Steller, is het delen van je foto’s niet alleen eenvoudig, maar ook heel leerzaam. iPhone fotografen van over de hele wereld delen hun foto’s via social media , dus het is een ideale plek om inspiratie op te doen. Er zijn ook veel Nederlandse iPhone fotografie toppers te vinden. Het opzoeken waard!


Janou Zoet

avatar

Mijn naam is Janou Zoet. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als freelance fotograaf en content creator. Voor mijn fotografie- en video opdrachten gebruik ik een Canon EOS 5D Mark III, maar sta net zo graag met een smartphone in mijn handen. Keer op keer verbaas ik me weer over de kwaliteit van smartphone foto’s, het gemak van de camera’s en alle handige en creatieve bewerkingsapps die verkrijgbaar zijn. Wil je meer weten over smartphone fotografie, of ben je geïnteresseerd in een workshop? Neem dan een kijkje op mijn blog www.foonfoto.nl.


Expertuitdaging: low-key fotografie

Fotodokter: Beeldstabilisatie