in

5 tips voor het fotograferen met olie en inkt10 april 2015, 10:25

Als variatie op water met olie, kun je ook eens olie en inkt proberen. Hier kun je ook leuke resultaten mee krijgen. Maar hoe doe je dit? We geven je tips!

1. Wat heb je nodig?

Je hebt olie nodig, zonnebloemolie of olijfolie is beide prima. Voor deze testopnames hebben we gebruik gemaakt van een potje vulpeninkt en zonnebloemolie. Je hebt een spuit nodig waarmee je de inkt kunt ‘opslurpen’ en in kleine druppels weer in de olie kunt spuiten. Verder heb je een vaas nodig. Het makkelijkste werkt een vaas of glas met rechte wanden. Hiermee voorkom je vreemde reflecties die een ronde vaas kan geven. Een grotere vaas werkt gemakkelijker dan een kleine vaas, bij een kleine vaas zie je al snel de randen zitten. Denk er wel aan dat er in een grote vaas ook veel meer olie moet. Kijk of je leuke kleine objecten hebt die je wilt fotograferen met druppels inkt eromheen. Een satéprikker of een rietje kan helpen om druppels of je object te verplaatsen. Als laatste is een handdoek ook erg prettig om bij de hand te hebben! Je weet maar nooit of er iets wordt omgestoten. Ga je beginnen met olie en water? Lees dan deze tips!

De opstelling die wij hebben gebruikt. Door bij een groot raam te werken, is er genoeg licht om met de instellingen te kunnen werken die we zelf prettig vonden. Het witte dienblad reflecteert het licht nog eens.

2. Objectief

Het is fijn als je een lens hebt die dichterbij kan focussen, zeker als je een wat kleiner object in de vaas hebt gedaan. Bijvoorbeeld een macrolens kan hierbij heel gemakkelijk werken. Andere lenzen werken ook prima! Je zult alleen wat meer afstand moeten houden om te kunnen focussen en wellicht in de nabewerking nog wat moeten croppen.

3. Instellingen

Fotografeer bij voorkeur in raw, omdat de olie gelig van kleur is. Zeker als je deze kleur er nog uit wilt halen, is dit gemakkelijker in een raw bestand. Je wilt je onderwerp en de druppeltjes inkt scherp hebben. Het is dan verstandig om met een klein diafragma te werken. Dus met een hoog getal, bijvoorbeeld F11. Dit betekent wel dat je minder licht binnen krijgt en dus je sluitertijd wat trager moet zetten of je ISO omhoog. Werken op een statief kan een uitkomst zijn bij langere sluitertijden. Bekijk wat er bij jouw lichtomstandigheden het beste past. Pas wel op met een te hoge ISO-waarde, hierdoor vergroot je de kans op ruis in je foto’s. Voor meer informatie over de belichtingsdriehoek kun je hier kijken.

ISO 400 – f5.6 – 1/125 SEC – 90mm
Deze foto is uit de hand genomen, omdat ik wat vrijer wilde zijn met mijn compositie. Ik fotografeerde met een 90mm lens, dus ik wilde niet lager dan 1/90 SEC om bewegingsonscherpte te voorkomen. Ik wilde mijn diafragma een beetje dicht knijpen voor genoeg scherpte. Mijn ISO-waarde moest iets omhoog voor wat meer licht.

4. Aan de slag

Veel licht werkt prettig. Dus bij een groot raam is een fijne plek. Met flitsers werken is in dit geval lastig, omdat je dan kans hebt op reflecties in je vaas. Zet eerst je object in de vaas en giet vervolgens olie erin tot je zelf vindt dat je genoeg ruimte hebt boven je onderwerp. Nu kun je het beste even wachten tot de olie weer ”rustig” is. Intussen kun je vast wat inkt in je naald doen. Spuit voorzichtig wat inkt in de olie en bekijk wat het beste werkt qua grootte. Je kunt er patronen mee maken of andere creatieve dingen mee doen. Vergeet niet dat je olie niet door de gootsteen mag weggooien. Voer de olie af op de juiste manier, bijvoorbeeld via de gemeentewerf.

Hier zit de olie net in het glas. Je ziet dat er nog bellen in zitten, het beste kun je dus nog even wachten.

5. Nabewerking

Als je de gele kleur niet mooi vindt van de olie, kun je die er uithalen in de raw-converter. Dit kun je doen door de verzadiging van geel wat naar beneden te halen en de luminantie van geel nog wat omhoog te zetten. Door de luminantie nog wat hoger te zetten, wordt de ”omgeving” van je onderwerp wat lichter. Verder kun je je standaard bewerking aanhouden en de foto verder bewerken hoe jij het het mooiste vindt! Let ook even op storende elementen, bijvoorbeeld een krasje in het glas. Dit kun je wegwerken door middel van klonen.

De gelige kleur kun je in de nabewerking neutraler maken. Ik heb hem wat meer blauwig gemaakt, omdat ik dat mooi bij de wekker vind passen.

Meer tips?

Heb je zelf nog tips? Plaats ze gerust hieronder in de reacties! Plaats je ook je olie en inkt foto’s op Zoom.nl?

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Samyang 100mm f/2.8 ED UMC Macro

Fotodokter: Productfotografie voor winkel met siervissen