in

5 tips voor het vastleggen van de ‘Dutch Big Five’23 september 2015, 16:00

Stof de telelens maar af, want Zoom.nl geeft je vijf tips voor het fotograferen van de Nederlandse grote vijf. Ga op safari met Zoom.nl!

1. De gewone zeehond en grijze zeehond

Gewone zeehonden (phoca vitulina) liggen bij laag water op droogvallende banken langs dieper water. Sinds begin jaren tachtig komt ook de Grijze zeehond of kegelrob (halychoerus grypus) permanent in de Waddenzee voor. Vanaf 1985 worden er ook jongen geboren. Grijze zeehonden hebben voor het werpen van hun jongen (in herfst en winter!) zandbanken of andere hoge plekken nodig die ook bij hoog water niet onder lopen. In Nederland onderscheidt je de jongen van de grijze zeehond van die van de gewone zeehond door de iconische witte, pluizige vacht.

(Grijze zeehond – Foto door: AndreHamerpagt)

Hoewel zeehonden vooral voorkomen in het waddengebied (op het toegankelijke Texel bijvoorbeeld) en de Ooster- en Westerschelde, worden ze ook vaak op andere plekken langs de Nederlandse kust gesignaleerd. Ga eens in de haven kijken – de visafslag is een fantastische locatie om te wachten tot ze voor de lens verschijnen.

Stel voor het fotograferen van zeehonden een zo kort mogelijke sluitertijd in. De deining van het water maakt het bijzonder lastig om ze scherp vast te leggen met een lang brandpunt. Verhoog desnoods de ISO tot 1600 of 3200. De ontwikkeling van software staat namelijk niet stil; de ruis reductie van moderne software is met sprongen vooruit gegaan en die trend zal voortzetten. Ruis zou bij die lichtgevoeligheden geen probleem meer moeten zijn.

(Gewone zeehond – Foto door: fer68)

2. Het edelhert

Ga vooral naar de Veluwe of de Oostvaardersplassen om het op het eland na grootste landdier van Europa te spotten. Het edelhert cervus elaphus is de hele dag actief, maar in gebieden met veel menselijke activiteit laten ze zich vooral vroeg in de ochtend en laat in de avond zien. ’s Ochtends trekken ze meestal naar de graslanden om daar te kunnen grazen. Houdt je daarom ’s morgens schuil in het struikgewas aan de bosrand voor de grootste kans.

(Edelhert – Foto door: AndyLuberti)

Tijdens de bronst (in de tweede helft van september) is het fotograferen van edelherten bijzonder spectaculair. Mede dankzij het enorme gewei dat de mannetjes dan dragen. Ieder jaar wordt het gewei afgeworpen en ieder jaar groeit het groter en met meer vertakkingen terug.

Edelherten zijn ondanks hun formaat, geen groot fan van fotografen. Zorg dat je ze bovenwinds nadert en werk alleen. Laat vóór vertrek van huis de deodorant in de kast, en trek geruisloze kleding in natuurtinten aan. Nader ze langzaam en, heel belangrijk, laat ze nooit schrikken! Hoewel schuw, zijn edelherten ook erg nerveus, waardoor ze onvoorzien kunnen reageren.

Een lichtsterk (F 4 +) tele-objectief (300mm +) werkt fantastisch, omdat je de afstand tussen jou en het hert groter kunt maken. Bij ons artikel over vogelfotografie schreven we al even over extenders (ook wel tele-converters genoemd). Deze verlengen het brandpunt van je lens, maar maken het beeld ook iets donkerder. Voor een goede lichtmeting adviseren we je de spot-meting van de camera te gebruiken. Meet dan de belichting op de hals van het hert en stel een belichtingscompensatie in van -1/3 or -2/3 stops voor een perfecte belichting.

(Edelhert – Foto door: mlemans)

3. De bever

Het grootste knaagdier van Europa kan hele landschappen doen veranderen. De bever (castor fiber) verandert bossen in moerassen en legt de bekende dammen van wel 150 meter lang aan. Het vastleggen van de bever in Nederland is lastig, maar niet onmogelijk. Ga voor de grootste kans op een ontmoeting naar de Biesbosch of de Gelderse Poort en zoek naar rivieren met een lage stromingssnelheid.

Met geduld en comfort kom je een heel eind om de bever knap en onverwacht te fotograferen. Stel je verdekt op in de bosjes of neem plaats in een schuilhut, in de buurt van een burcht of dam. Met een overnachting in de Biesbosch doe je nog een schep bovenop je kansen. Zoek op het web eens naar ‘paalkamperen’ en laat je inspireren om een nacht in de Biesbosch door te brengen.

(Bever – Foto door: K9Nick)

4. Het wild zwijn

Wilde zwijnen (sus scrofa) komen in Nederland het meest voor op de Veluwe. In de Nationale Parken De Hoge Veluwe en de Veluwezoom heb je de grootste kans om ze tegen te komen. Ze verschijnen ook in bungalowparken, aangrenzend aan de bossen.

(Jong wild zwijn – Foto door: onneke-pieters)

Meestal tref je ze als je ’s nachts op pad gaat of in de vroege ochtend, als mensen niet actief zijn. Let er dan op dat zwijnen in het bladerdek kunnen liggen. Door hun schutkleuren zie je ze dan niet, dus pas op waar je loopt.

Door rustig door het bos te wandelen met een tele-objectief gemonteerd op een eenbeenstatief heb je de grootste kans om een scherpe plaat te schieten van wilde zwijnen. Maar vooral wanneer het licht is. ’s Nachts worden die kansen een stuk kleiner. Toch vastleggen? Bind eens een wildernis cam aan een boom. Let daarbij op dezelfde regels als bij bediende fotografie; compositie en licht, structuur en contrast, enz. Let bij het neerzetten van de camera eens extra op de compositie. Je kunt grote bomen heel effectief gebruiken om de toekomstige zwijnen te kaderen.

5. De ree

We besluiten de lijst van ‘de grote vijf’ met het fotograferen van het makkelijkst te fotograferen dier op de Zoom.nl safari: Reeën (capreolus capreolus). Ze komen voor in de meeste grote bossen in Nederland en zijn ook overdag goed te fotograferen. Het beste resultaat krijg je door alleen of met zijn tweeën door een rustig bos te wandelen. Neem af en toe pauze en luister goed naar de geluiden in het bos. Brekende takjes verraden de plek van de reeën.

(Ree – Foto door: Fred-horst)

Ook omdat ze wat kleiner zijn, maar vooral dankzij hun schuchtere natuur, kun je beter reeën fotograferen met een langere lens, of door gebruik te maken van een tele-converter. Is 300mm jouw maximum, dan hebben we goede tips voor het naderen van reeën. Wat je ook doet, zoek niet direct oogcontact. Beter is om achteloos voorbij te lopen en heel voorzichtig te naderen als je er al voorbij bent. Neem de tijd en ga af en toe zitten. Als je merkt dat de ree zich zenuwachtiger gaat gedragen, stop dan met naderen. Laat het dier langzaam acclimatiseren aan jouw aanwezigheid.

De bronstperiode is vroeger (in augustus) dan de edelhertenbronst. Daardoor heb je de hele herfst kans op actieve foto’s van groot Nederlands wild.

Meer groot wild

Afhankelijk van welke organisatie je treft, varieert de inhoud van de lijst van ‘de grote vijf’ wel eens. Dassen, vossen, damherten, konik paarden, Schotse Hooglanders en moeflons staan ook op de lijst van groot wild. Via de pagina’s van Staatsbosbeheer en van Natuurmonumenten zijn workshops en rondleidingen te boeken.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Workshop boomkikkers fotograferen

Supertips voor het plannen van de supermaan