in

6 belangrijke tips voor het fotograferen van vogels

Marije Scheening

Het fotograferen van vogels lijkt zo makkelijk. Ze zijn immers overal te vinden. Maar wil je een mooie foto maken dan komt daar toch nog aardig wat bij kijken.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Voorbereidend onderzoek

Hoewel je voor elke soort fotografie kennis van je onderwerp nodig hebt, is dit bij vogelfotografie nog eens een stukje meer van toepassing. Zoals bij vrijwel alle wilde dieren kunnen vogels onvoorspelbaar zijn, zeker voor mensen die weinig kennis over vogels en hun gedrag hebben. Om onnodig lang wachten te voorkomen is het daarom handig om je van tevoren even in je onderwerp te verdiepen. Zoek bijvoorbeeld voor je op pad gaat eerst uit waar bepaalde vogels voorkomen, en wat hun precieze leefomgevingen zijn. Wanneer zijn ze vooral te zien, en waar verstoppen ze zich graag, maar bijvoorbeeld ook wat bepaalde soorten eten, of het meer sociale of solitaire dieren zijn, en of ze het hele jaar op dezelfde plek blijven of rondtrekken. Al deze dingen zullen je helpen om een goede plek te vinden om te fotograferen, de juiste apparatuur en instellingen te kiezen, en in te helpen schatten waar vogels zich waarschijnlijk zullen laten zien in het landschap.

Foto door marjakoole

Oefening baart kunst

Vogels zijn vaak erg snel, en aangezien je als vogelfotograaf vaak van grote afstanden en met veel zoom werkt, is het ontzettend lastig om een vogel op het juiste moment vast te leggen. Zeker voor beginners kan het best frustrerend zijn. Zeker als je uren hebt zitten wachten en dan geen enkele bruikbare foto hebt kunnen maken. Ga daarom voor je de wildernis in gaat, eerst eens oefenen in wat meer gecontroleerde locaties. In een dierenpark of in je eigen achtertuin zullen vogels bijvoorbeeld minder bang en makkelijker te benaderen zijn. Bovendien blijven/gaan ze vaker op dezelfde plekjes zitten waardoor je makkelijker met je instellingen kunt spelen.

Foto door alex-52

Apparatuur

Wanneer je vogels gaat fotograferen is niet zo zeer de camera, maar vooral de lens die je gebruikt erg belangrijk. Aangezien je je onderwerp niet te dicht kunt naderen heb je al snel een lens met een flinke brandpuntafstand nodig. Een lens vanaf 400mm is al goed bruikbaar, maar de meest gebruikte lens is toch wel een 500mm lens. Zoomlenzen, zoals bijvoorbeeld een 80-400, zijn ook erg handig, aangezien je zo je onderwerp makkelijker kunt volgen, maar zullen nooit de kwaliteit en snelheid van een prime lens halen. Lichtsterke lenzen hebben de voorkeur maar zijn in dit geval alleen voor de echte diehards weggelecht. (Aangezien lichtsterke lenzen met grote brandpunten niet alleen erg zwaar, maar met prijzen rond de 9000 euro of meer, ook erg prijzig zijn.)

Een statief is in veel gevallen een must. Doordat je foto’s maakt met zwaardere lenzen en van een grotere afstand, is dit vaak de enige manier om je beeld goed stil te kunnen houden. Ook is het belangrijk om iets van camouflage te gebruiken om vogels niet af te schrikken. Het gebruik van een flits wordt vaak afgeraden om ervoor te zorgen dat je de vogels niet afschrikt.

Foto door MathijsFrenken

Instellingen

De beste instellingen voor vogelfotografie licht erg aan de omgeving en de soort vogel die je in beeld wil brengen. Over het algemeen zijn er echter wel twee soorten instellingen waar je zou kunnen beginnen, namelijk die voor vogels die snel van omgeving veranderen of vliegen, en die voor vogels die (relatief) stil zitten.

Als vogels snel van omgeving veranderen is het handig om zoveel mogelijk vanuit de AV-stand (diafragmavoorkeuze) foto’s te maken. Als lichtmeting is spotmeting of centrum gemiddelde de meest gebruikte optie. Gebruik vooral in het begin AI-Servo of continue focus zodat je niet zelf continu scherp hoef te stellen. Selecteer een zo hoog mogelijke ISO-waarde, vooral in bijvoorbeeld het bos waar toch altijd minder licht is, maar pas op voor ruis die ten koste gaat van de kwaliteit en scherpte van de opname.

Wie een vogel fotografeert die stil zit (Of niet continu van omgeving veranderd) is een focus op sluitertijd meer van belang. Voor een snelle sluitertijd in mindere lichtomstandigheden is het ook hier handig de ISO-waarde omhoog te zetten. (Ook hier geld, pas op voor ruis!) Vooral bij erg rustige vogels, zoals bijvoorbeeld watervogels, kun je in dit geval makkelijker handmatig scherpstellen.

Foto door IRMOS

Geduld is een schone zaak

Wie vogels wil fotograferen moet een ding zeker hebben. Geduld. Want zelfs als je precies weet waar ze zitten, dan nog moeten ze maar net zin hebben om zichzelf ook echt te laten zien. Laat staan op een mooi plekje te gaan zitten voor de foto. Zorg er dan ook voor dat je goed voorbereid bent op lange dagen, of misschien zelfs we weken, voor je een mooie foto hebt. En voor dat ene echt unieke plaatje, komt het soms zelfs wel eens voor dat fotografen zelfs maanden achter elkaar in een schuilhut doorbrengen. Maar of je zelf daar ook zo lang op wil blijven wachten bepaal je natuurlijk zelf.

Foto door jjsnijders

Tips voor een mooie foto

Als je een mooie vogelfoto wil maken zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Een zo laag mogelijk standpunt geeft vaak erg mooie resultaten aangezien je zo op ooghoogte van het dier zit. Ook is het belangrijk om de vogel te ‘isoleren’ door de achtergrond flink onscherp te maken. Hierdoor word je niet afgeleid en blijft een foto rustig. Als je handmatig scherpstelt is het belangrijk om scherp te stellen op het oog en de snavel van de vogel. Maak je foto’s van dieren met een erg lange snavel, maak dan vooral foto’s van de zijkant om vertekeningen en onscherpte van de snavel te voorkomen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo gebruik je de hyperfocale afstand in landschapsfotografie

Photoshop: Storend object verwijderen