in

6 fotolocaties om pleinen te fotograferen

Pleinen, je kunt ze in vrijwel iedere stad en dorp wel vinden. Het zijn plekken waar terrassen worden geplaatst, waar mensen samenkomen en waar de straat pas écht tot leven komt. Er zijn dan ook behoorlijk wat mooie pleinen te vinden in Nederland. In dit artikel sommen we er een paar voor je op.

Pleinen zijn toplocaties om te fotograferen. Er is veel leven te vinden op zo’n plein en er zijn dan ook enorm veel pleinen in ons land. We kunnen ze natuurlijk niet allemaal opnoemen, maar we hebben wel een kleine selectie gemaakt. Op zoek naar andere fotolocaties? Al onze locatieartikelen kun je hier vinden.

Wil je leren hoe je gebouwen het mooist op de foto kunt zetten? Volg dan de cursusbundel Lijnen en Perspectief en leer alles over architectuurfotografie.

1. Vrijthof, Maastricht

Het Vrijthof in Maastricht is misschien wel het bekendste plein van Nederland. Dit grote, schitterende plein ligt in hartje Maastricht. Het Vrijthof is omringt door prachtige gebouwen, van gezellige terrasjes tot een theater en twee kerken. Als je gek bent op pleinen, is het Vrijthof zeker een must see.

pleinen

Foto: Ramon92 – ISO 100 · ƒ/16 · 1/500s · 16mm

2. Het Binnenhof, Den Haag

Het Binnenhof in Den Haag is de plek waar de spannende (of niet zo spannende) politiek dagelijks plaatsvindt. Het Binnenhof is mogelijk het oudste parlementscomplex in Europa dat ook nog functioneel is als parlementscomplex. Het bestaat uit verschillende gebouwen en dus het mooie pleintje te midden van al die gebouwen.

pleinen

Foto: stevendijk3 – ISO 100 · ƒ/16 · 2 1/2s · 11mm

3. De Dam, Amsterdam

Hét plein van Amsterdam is toch wel de Dam. Dit historische plein in het centrum van Amsterdam is een locatie voor veel evenementen van nationale betekenis. Daarbij staan er een paar prachtige bouwwerken op en aan de Dam, zoals het Koninklijk Paleis, de Nieuwe Kerk en het Nationaal Monument.

pleinen

Foto: Jsorber – ISO 64 · ƒ/11 · 1/50s · 20mm

4. De Brink, Deventer

De Brink werd door HP de Tijd een van de aangenaamste pleinen van Nederland genoemd. Het is een enorm plein omgeven door terrasjes en prachtige gebouwen, zoals de Waag. Het plein is indrukwekkend, maar doet toch gezellig en dorps aan, wat ook maakt dat het zo’n fijne sfeer uitstraalt. In de buurt van de Brink, ligt ook het Grote Kerkhof, een plein dat zeker de moeite van het bezoeken waard is, als je dan toch bij de Brink bent.

pleinen

Foto: bartrosfotografie

5. Parade, Den Bosch 

De Parade in Den Bosch ligt langs de grote Sint-Janskathedraal, waardoor het eigenlijk automatisch al een bezienswaardigheid wordt. Verder worden er op het plein, dat omringt is door bomen, verschillende evenementen georganiseerd. Zo heerst er vaak een fijne sfeer op de Parade.

pleinen

Foto: xEline – ISO 100 · ƒ/5.6 · 1/250s · 20mm

6. Grote Markt, Haarlem

In het centrum van Haarlem ligt de Grote Markt. Een groot plein dat grenst aan ook weer een kerk, namelijk de Sint-Bavokerk. Ook het stadhuis ligt aan dit plein, evenals een hoop gezellige terrasjes. 

pleinen

Foto: Icutolo – ISO 100 · ƒ/8 · 1/30s · 35mm

De fotolocaties om pleinen te fotograferen op de kaart

Goed, we hebben onze fotolocaties even voor je opgesomd, nu is het natuurlijk ook fijn als je ze weet te vinden. Om je daarbij te helpen, hebben we de fotolocaties hieronder even voor je in kaart gebracht. Klik op de rode cameraatjes om de adresgegevens te bekijken.

Tips om pleinen te fotograferen

Nu je weet waar je een paar prachtige pleinen kunt vinden, kun je misschien ook wel wat tips voor het fotograferen van pleinen gebruiken. Als je pleinen gaat fotograferen, krijg je eigenlijk te maken met twee soorten fotografie: straatfotografie en architectuurfotografie. In de tips hieronder, proberen we die twee soorten met elkaar te combineren.

Denk goed na over je compositie

Natuurlijk moet je altijd goed nadenken over je compositie, maar wanneer je aan de slag gaat met straatfotografie en architectuurfotografie, kan dat er nog wel eens bij inschieten. Zeker in het geval van straatfotografie is dat lastig. Je wilt net dat ene moment vastleggen en maakt gauw de foto, maar je denkt er op dat moment niet genoeg bij na welke compositie mooi bij de foto past. Neem daarom de tijd. Bedenk wat je wilt vastleggen en ga niet als een kip zonder kop te werk. 

pleinen

Foto: Christa66 – ISO 640 · ƒ/3.5 · 1/15s · 10mm

Vang de sfeer

Zowel met straatfotografie als met architectuurfotografie is sfeer een hele belangrijke factor. Zit er geen sfeer in je architectuurfoto, dan is dat maar gewoon een saaie foto van een gebouw. Zit er geen sfeer in je straatfoto, dan kan niemand zich inleven in het beeld dat jij gemaakt hebt. Sfeer is enorm belangrijk, dus ga aan de slag met kleuren, licht en schaduwen en emoties. Zo zorg je ervoor dat er gevoel in je foto komt en je beeld direct een stuk pakkender is.

pleinen

Foto: LeonNikonZ6 – ISO 100 · ƒ/11 · 1/25s · 14mm

Let op je instellingen

Je instellingen zijn natuurlijk altijd belangrijk, maar als je een plein op gaat, zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is er vaak veel licht en kunnen er harde schaduwen zijn. Ook kan het zijn dat er veel mensen aanwezig zijn, of dat je juist de gebouwen helemaal scherp vast wilt leggen. Genoeg factoren dus. Kies je voor een wat langere sluitertijd, dan zullen de mensen strepen vormen, waardoor je beweging in je foto krijgt. Dat is zeker niet altijd lelijk. Door je camera op een statief te zetten en voor een wat hoger diafragma te kiezen, kun je bijvoorbeeld ook alle gebouwen scherp vastleggen. Denk dus goed na over je instellingen en probeer, als je twijfelt, verschillende opties om erachter te komen wat je mooi vind.

pleinen

Foto: josvdheuvel – ISO 20 · ƒ/2.4 · 1/243s · 1.54mm

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort op pad, maar heb je nog wat inspiratie nodig voordat je echt aan de slag gaat? In de galerij Pleinen hebben we de mooiste foto’s van pleinen voor je samengezet. Klik op de galerijtitel of de foto hieronder om naar de galerij te gaan

pleinen

Klik op de foto om naar de galerij te gaan


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo maak je een iconisch beeld na – Het Perfecte Plaatje thuisopdracht 8

Fotowedstrijd Winter – doe mee en win