21 mei 2015, 09:30
Waar moet je op letten als je mooie gerechten of verse producten op de foto zet. Professoneel foodfotograaf Martijn Smit geeft 6 tips.
1 Het juiste licht
Zorg dat het licht van links of rechts achter komt. Zo krijg je een beetje tegen- en zijlicht. Ideaal om de structuur van het eten mooi uit te laten komen.
2 Raam op het noorden
Fotografeer je bij een raam? Probeer dan een raam te nemen op het noorden. Je wil namelijk niet keihard zonlicht in je foto. Zacht diffuus licht is veel mooier.
3 Gebruik een reflectiescherm
Bij te hard licht gebruik je een reflectiescherm om schaduwen op te lichten. Dit kan bij foodfotografie een kleintje zijn, eventueel zelf gemaakt (zie tip 5).
4 Inflitsen
Wanneer je flitsers gebruikt geldt hetzelfde. Je kunt prima heel licht inflitsen.
5 Gebruik een (eenvoudige) softbox
Is je budget beperkt? Een oude bananendoos met de binnenkant met alufolie bekleed, eventueel met kalkpapier ervoor, geeft een prima softbox om met een TTL flitser goeie resultaten te halen.
6 Functionele onscherpte
Zorg voor functionele onscherpte: weinig scherptediepte kan geweldige effecten geven

Martijn Smit is professioneel foodfotograaf. Hij schreef onlangs het 112 pagina’s dikke boek vol met de geschiedenis van foodfotografie, apparatuur, basiskennis fotografie en natuurlijk styling, compositie en een uitgebreide praktijkopdracht. Je bestelt het boek voor € 34,95.
www.culishots.com