in

6 tips voor het lichtfestival Glow Eindhoven


6 november 2014, 16:00

Dit weekend start in Eindhoven het lichtfestival Glow. Tot en met 15 november kunnen fotografen hier terecht om lichtkunstwerken te fotograferen en te oefenen met nachtfotografie. Wij geven 6 tips om je op weg te helpen.

1.Wees op tijd aanwezig

Glow is een van de populairste lichtfestivals van Nederland. Het is er dan ook behoorlijk druk. De kunstwerken gaan pas om half 7 aan, maar het kan zeker geen kwaad om al wat eerder aanwezig te zijn. Zo krijg je al een kleine indruk van wat je kan verwachten en kan je alvast een mooi plekje veroveren voordat de hele menigte eraan voorbij trekt.


(foto: r-ik)

2.Gebruik van een statief

Een statief is bij Glow geen overbodige luxe maar de kans is groot dat je deze niet overal kan plaatsen. Verwacht ook niet dat je met lange sluitertijden mensen uit je beeld kan ’toveren’ want over het algemeen staan mensen, en vooral fotografen, behoorlijk lang stil bij de verschillende kunstwerken. Het statief komt wel van pas om beweginsonscherpte te voorkomen en om met een langere sluitertijd je ISO-waarde wat omlaag te halen.


(foto: toof)

3. Compactcamera of smartphone

Gebruik je een compactcamera of een smartphone waarmee je verschillende voorgeprogrammeerde standen hebt, kies dan, vooral bij de wat kleurrijkere lichtkunstwerken, voor de ‘vuurwerkstand’. Hierdoor worden je kleuren wat feller, je zwarten wat zwarter en zal je niet zo snel bewogen foto’s hebben.


(foto: oosterlaar)

4. Creatieve hoeken

Probeer per kunstwerk wat verschillende standpunten en composities uit en bepaal thuis welke het beste werkt. Lage kunstwerken die een groot oppervlak over de grond innemen komen zowel mooi uit van bovenaf als laag bij de grond. Grote gebouwen ogen juist van iedere kant weer een beetje anders. Neem de tijd houd ook tijdens het lopen naar het volgende werk oog voor nieuwe composities. Bekijk hier wat er tijdens Glow 2013 gefotografeerd is.


(foto: dubbelaa)

5. Spreek andere fotografen aan

Glow is een prima gelegenheid om andere fotografen aan te spreken en van elkaar te leren. Bekijk elkaars foto’s en geef tips en complimenten. Wie weet zit jij al een kwartier te zoeken naar de juiste sluitertijd/diafragma-combinatie en kan een ander je binnen drie seconden uit de brand helpen. Misschien heeft hij net een storende vlek op zijn lens en heb jij je fris-gewassen lensdoekjes bij de hand. Het is een mooie gelegenheid om nieuwe contacten te leren kennen en ervaringen uit te wisselen. De mensen bij Glow zijn niet gehaast en de geïnteresseerden voor fotografie zijn er duidelijk te herkennen.


(foto: grekenrooi)

6. Nabewerking

Het grote voordeel aan nachtfotografie is dat je heel eenvoudig storende elementen kan verwijderen. Vooral op de donkere stukken kan je met een kloon- en retoucheerborstel kleine verlichtte elementjes weghalen. Zorg er daarnaast voor dat je zwarte stukken ook écht zwart zijn. Dat geeft een scherper contrast tussen het lichtkunstwerk en de omgeving.


(foto: joslem)

Meer informatie

Glow vindt plaats van 8 tot en met 15 november in het centrum van Eindhoven. Het festival is gratis te bezoeken. De kunstwerken ‘branden’ op zondag t/m donderdag tussen 18:30 en 23:00 uur en op vrijdag en zaterdag zelfs tot 00:00 uur.
Heb jij mooie foto’s gemaakt tijdens voorgaande edities of ga je toevallig dit weekend naar Glow? Laat dan hieronder een reactie achter met een link naar jouw foto op Zoom.nl. Wie weet plaatsen wij hem dan in onze collectie Glow!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo bereid je een fashionshoot voor

Review: Canon Powershot SX60 HS