in

6 tips voor het fotograferen van slangen21 januari 2016, 13:00

Slangen spreken tot de verbeelding; één van de weinige grote diersoorten zonder poten. Hun reputatie die ze onder andere te danken hebben aan folklore en verhalen uit de bush van Australië zorgt dat we al angstig zijn voordat we een foto gemaakt hebben. We geven je tips om ze vast te leggen!

1. Veiligheid!

Ook niet-giftige slangen kunnen venijnig uithalen. Een aanvalspositie herken je aan een krul in de nek. Zo kunnen ze zich als een springveer lanceren. Ga dus niet met je 60 mm macro objectief voor een 1-op-1 vergroting… Gebruik ook liever live-view voor de scherpstelling zodat je ook altijd zich op de slang houdt.

Een Texaanse ratelslang in de aanvalshouding. Foto: PaulDirksen

2. (Scherpstel)afstand

Je kunt ook op afstand heerlijke onscherpe achtergrond krijgen. Met een portretlens die lekker ver open (F 1.8.) kan bijvoorbeeld. Met een set tussenringen verkort je de scherpstelafstand van het objectief. Doorgaans hebben telelenzen een behoorlijke minimale scherpstelafstand. Een meter is soms niets! Met een tussenring verklein je die afstand en blijf je toch op meer afstand dan met een macro objectief. Het voordeel is dat met die kortere afstand toch onscherpere achtergrond krijgt.

Met een korte afstand tot je onderwerp wordt de achtergrond al snel wazig. Foto: Nverbij

3. Sfeer en omgeving

Vlak de omgeving niet te ver uit. Een portret kan mooi zijn, maar in een serie is het juist heel sterk om de omgeving te laten zien. Door iets te laten zien van het milieu van de slang, vertel je al snel een verhaal.

De omgeving vertelt dat de ringslang in ieder geval van water houdt. Foto: zimmo

4. Onze eigen slangen in het wild

Nederland heeft drie soorten inheemse slangen. De gladde slang komt voor op zandgronden in heidegebieden, hoogveen en stuwwallen. De ringslang houdt van water; open terrein en een nat, laag gebied. Tot slot kennen we in Nederland de adder, de enige slang die met zijn gif en tanden voor problemen bij mensen kan zorgen. Maar let wel: de adder is beslist niet gevaarlijk; in de laatste 150 jaar zijn er slechts drie sterftegevallen bekend. De adder komt voor in vochtige omgevingen met dichte begroeiing, op plekken waarbij hij zich kan verschuilen en waar hij kan zonnen. In Nationaal Park de Hoge Veluwe bijvoorbeeld. Hoewel het niet verstandig (en verboden) is om door de leefomgeving van de adder te wandelen, kun je vanaf wandelpaden in de grote heidegebieden toch prima slangen spotten.

De adder herken je onder andere aan zijn rode ogen en platte kop. Foto: stephanfotografeert

5. Door glas fotograferen

In Nederland zijn er ook in het wild nog een aantal andere uitheemse soorten te vinden; ontsnapt, gedumpt of uitgezet. De meeste soorten vind je in de dierentuin of specialistische opvangcentra. En het fotograferen van deze dieren kan lastig zijn als ze zich achter glas bevinden. Het voordeel is dan wel weer dat je dichterbij kunt komen dan zonder het glas. Zet een polarisatiefilter op het objectief om de hinderlijke schittering uit de foto te draaien.


Een voordeel van het fotograferen met een polarisatiefilter, is het verhoogde contrast en daarmee meer verzadigde kleuren. Een nadeel is dat dit filter ook minder licht doorlaat en dat daardoor de benodigde sluitertijd toeneemt. Foto: Blackscorpion

6. Inspiratie

Collega Zoomers laten de meest fantastische platen van slangen zien in de collectie slangen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotografeer dans met 3 tips

Review: Polaroid Snap