in

7 fotolocaties om stations te fotograferen

In het artikel hieronder sommen we alle stations voor je op en om ervoor te zorgen dat je ze moeiteloos weet te vinden, hebben we ook een kaartje toegevoegd. Onderaan het artikel geven we je nog een aantal tips voor het fotograferen van stations. Zo ben je helemaal voorbereid op je fotografie tripje.

Let erop dat de coronamaatregelen nog steeds gelden. Ook op stations zijn speciale regels. Zo is het dragen van een mondkapje in stations, treinen en op perrons verplicht. Ook moet je anderhalve meter afstand houden.

Het centraal station van Rotterdam heeft een bijzonder dat en alleen dat al maakt het station een geweldig gebouw om te fotograferen. De karakteristieke punt heeft iets weg van een geodriehoek, maar ook wel van een frietzak. Het plafond boven de sporen is geïnspireerd op een kas en laat daardoor erg veel licht door.

Foto: Ariscaa – ISO 100 · ƒ/13 · 25s · 16mm

De HS in de naam van dit station staat voor Hollands Spoor. Den Haag HS is één van de twee hoofdstations van de stad, de andere is Den Haag CS (centraal station). Hollands Spoor is een ouder station dat nog over een koninklijke wachtkamer beschikt. Het dak van glas en staal zorgt voor een prachtige, industriële sfeer en bij bij zonsopgang zorgt het invallende licht voor prachtige taferelen.

Foto: robk1964 – ISO 100 · ƒ/9 · 1/30s · 16mm

In 2019 werd het station van Groningen door reizigers gekozen als het mooiste station van Nederland. Het gebouw van buiten is al adembenemend, maar ook aan de binnenkant is het enorm indrukwekkend. In de monumentale hal kun je genieten van een prachtig sierplafond en het hele station straalt dan ook een fijne, authentieke sfeer uit.

Foto: incarobe – ISO 800 · ƒ/2.8 · 1/40s · 17mm

Wie aan mooie stations denkt, denkt aan Amsterdam. Het station werd in 1889 geopend en sindsdien is het gebouw één van de kenmerkende gebouwen van de hoofdstad. Het station staat op een kunstmatig eiland in het IJ, wat het gebouw nóg wat bijzonders geeft.

Foto: Juniorrtje – ISO 25 · ƒ/1.8 · 1/210s · 4.25mm

Het centrale station van Arnhem is een modern, futuristisch gebouw dat in 2015 werd geopend. Het station is licht met een golvend dak dat voor prachtige vormen in je foto zorgt. Arnhemmers noemen het dak zelfs liefkozend ‘De Wokkel’, vanwege de prachtige rondingen.

Foto: Willycrooymans – ISO 400 · ƒ/5.6 · 1/60s · 14mm

Waar Den Haag HS erg klassiek is en een authentieke sfeer heeft, is Den Haag CS juist erg modern. Het nieuwe dak van het station heeft een prachtig ruitenpatroon dat voor duizelingwekkende beelden kan zorgen. 

Foto: LeonNikonZ6 – ISO 50 · ƒ/11 · 1/6s · 14mm

Het station van Haarlem is net zo’n prachtig, oud station als Hollands Spoor en het centrale station van Amsterdam. Het gebouw heeft zowel van buiten als van binnen een mooie, authentieke uitstraling en je waant je dan ook even terug in de tijd als je over de perrons loopt.

Foto: Erik1234 – ISO 100 · ƒ/18 · 8s · 22mm

Op het kaartje hieronder staan alle stations die we hierboven hebben opgesomd allemaal duidelijk weergegeven. Zo weet je precies waar je de stations kunt vinden. Klik op de rode cameraatjes voor de adresgegevens.

Stations fotograferen is niet altijd even makkelijk. Je hebt er vaak te maken met weinig licht en veel objecten in beeld (reizigers, treinen, borden, enzovoorts). Daarbij zijn alle stations verschillend, waardoor het lastig kan zijn om te bedenken wat je precies vast wilt leggen. Hieronder geven we je daarom een paar tips om stations zo mooi mogelijk te fotograferen.

Natuurlijk doe je dit waarschijnlijk voor vrijwel iedere foto die je gaat maken. In dit geval is het echter belangrijk dat je heel bewust nadenkt over op welk station je wilt gaan fotograferen. Ga je voor sfeer in je foto? Kies dan voor een van de wat oudere stations, zoals Hollands Spoor of het station van Haarlem. Wil je meer focussen op strakke lijnen en architectuur? Kies dan bijvoorbeeld voor het station van Arnhem. 

Foto: Johannez – ISO 400 · ƒ/1.8 · 1/100s · 45mm

We schreven het al: op een station heb je vaak te maken met weinig licht en veel (bewegende objecten). Om ervoor te zorgen dat je foto ook echt scherp wordt, kun je het beste een statief meenemen. Zo kun je kiezen voor een langere sluitertijd, waardoor de mensen op het station wat wazig worden, maar de lijnen van het gebouw wel prachtig scherp blijven. 

Foto: ric4dography – ISO 100 · ƒ/20 · 1 3/10s · 16mm

Of je nu voor een sfeerbeeld gaat, of voor een minimalistische foto met veel architectuur, bij het fotograferen van stations valt of staat je foto met je compositie. Stations zijn namelijk perfecte locaties om eens te spelen met je compositie. Er zijn veel lijnen te vinden die je kunt gebruiken om de blik van de kijker het beeld in te trekken, maar ook openingen en lagen, om doorkijkjes en kaders te creëren. Speel met kleuren, lijnen, patronen en licht en dan kun je een heel gaaf beeld ontwikkelen. Wees creatief en laat je niet overdonderen, probeer simpelweg eens anders naar de dingen te kijken.

Foto: br4mbusink – ISO 800 · 1/125s · 21mm

Ga je binnenkort op pad, maar wil je eerst nog wat inspiratie opdoen? Om je daarmee te helpen, hebben wij een galerij met de mooiste foto’s van stations voor je opgesteld. Klik op onderstaande foto om naar die galerij te gaan.

Klik op de foto om de galerij te openen

De grote resolutie-verwarring – Zoom.nl

De eerste belevenissen met je baby: zo fotografeer je elke stap