in

7 fotolocaties om trappen te fotograferen

Trappen zijn bijzondere bouwwerken om te fotograferen. Ze zijn geweldig om vast te leggen en voor architectuurfotografen zijn het dan ook ware pareltjes. In dit artikel noemen we een paar schitterende trappen om te fotograferen voor je op én geven we je een aantal tips.

Om trappen te fotograferen moet je natuurlijk wel een mooie trap zien te vinden. Om je daarmee te helpen, geven we je in dit artikel een paar fotolocaties om trappen te fotograferen. Hieronder sommen we eerst de locaties even voor je op, waarna we ze voor je in kaart brengen. Benieuwd naar onze andere locatie artikelen? Die kun je hier vinden.

Meer leren over architectuur? Volg dan de Zoom Academy cursus Lijnen en Perspectief en leer alles over het fotograferen van gebouwen!

1. Design museum

Het Design museum is, zoals de naam al zegt, een museum voor design en vormgeving. Niet zo gek dus dat je hier schitterende architectonische vormen tegenkomt, waaronder een prachtige trap. Het museum zelf is echter gespecialiseerd in keramiek en sieraden.

trappen

Foto: Mimi44 – ISO 400 · ƒ/3.5 · 1/200s · 24mm

2. Parkeergarage Lammermarkt

De parkeergarage Lammermarkt in Leiden is op zichzelf al een schitterende parkeergarage. De garage is prachtig rond en van onderen echt geweldig om te fotograferen. De trap in de parkeergarage is echter ook hartstikke mooi om vast te leggen. De vierkante vorm en de glanzende stalen buizen zorgen voor een schitterende aanblik.

trappen

Foto: nak-kos – ISO 400 · ƒ/3.5 · 1/60s · 11mm

3. Museum Meermanno

Museum Meermanno is gevestigd in een monumentaal pand en wanneer iets is gevestigd in een oud, monumentaal pand, heeft het meestal ook een mooie trap. Zo ook in het geval van Museum Meermanno. De trap heeft een schitterende, klassieke railing en ademt de sfeer van verloren tijden uit.

trappen

Foto: MarjonvanderVegt1967 – ISO 400 · ƒ/4 · 1/50s · 18mm

4. Station Arnhem

Het station in Arnhem heeft waanzinnige architectonische vormen en het hele station is dan ook een lust om te fotograferen. Er zijn verschillende trappen te vinden in het station en het is zeker aan te raden om deze vast te leggen als je graag trappen fotografeert. Ze hebben namelijk prachtige, adembenemende vormen die zich erg lenen voor een mooie foto.

trappen

Foto: grekenrooi – ISO 100 · ƒ/6.3 · 1/30s · 10mm

5. Utrechts Archief

In de hal van het Utrechts Archief bij de trap op weg naar boven, kom je dit schitterende trappenhuis tegen. Het Utrechtse Archief is daarbij vrij toegankelijk, waardoor deze trap niet helemaal is afgesloten voor fotografen.

trappen

Foto: info-328

6. Dordrechts museum

De trappen in het Dordrechts museum zijn redelijk modern en simpel, maar dat maakt ze juist erg mooi. Voornamelijk de trap op de foto hieronder is erg mooi om te fotograferen, omdat deze een bocht van 180 graden maakt en je zo een vrijwel symmetrisch beeld kunt maken.

trappen

Foto: renate-oskam2 – ISO 800 · ƒ/3.5 · 1/40s · 18mm

7. Forum Groningen

Forum Groningen is een gebouw in het centrum van de stad en werd eind 2019 geopend. Het gebouw is bedoeld als plek waar Groningers samen kunnen komen en heeft een hoop trappen. Zo kun je hier een wirwar van roltrappen vinden. Van bovenaf gefotografeerd lijken ze een beetje op de moderne versie van de trappen van Zweinstein. In het Forum is ook nog een prachtige wenteltrap (klik) te vinden. Dus sla die zeker niet over als je het gebouw bezoekt.

trappen

Foto: Deltadesignart – ISO 80 · ƒ/3.2 · 1/60s · 4.5mm

Fotolocaties om trappen te fotograferen op de kaart

Zoals we al schreven, zijn trappen waanzinnig om te fotograferen. Om ervoor te zorgen dat je de locaties die we hierboven voor je opsommen ook kunt vinden, hebben we ze hieronder even voor je in kaart gebracht. Klik op de rode cameraatjes om de adres details te bekijken.

Tips om trappen te fotograferen

Goed, nu je weet waar je een aantal prachtige trappen kunt vinden, is het natuurlijk ook fijn als je ze mooi op de foto weet te zetten. Hieronder geven we je daarom een aantal tips voor het fotograferen van trappen. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid op pad gaat.

Lees ook: 8 tips om je trapfoto’s naar een hoger niveau te brengen

Lijnen

Een trap heeft enorm veel lijnen. De lijnen van de treden, de lijnen van de ballustrades. Dit zijn allemaal lijnen die je goed kunt gebruiken in je foto. Laat de lijnen een leidende draad in je foto vormen, zodat de blik van de kijker direct de foto ingetrokken wordt. Compositie is erg belangrijk wanneer je een trapfoto maakt, denk daar dus goed over na. In het artikel Alle compositieregels voor fotografie vertellen we je meer over compositie.

trappen

Foto: JetRo

Hoogteverschil

Een trap zorgt natuurlijk voor hoogteverschil. Hier kun je leuk mee spelen door bijvoorbeeld onderaan de trap vanuit een laag standpunt te fotograferen. De trap lijkt zo nog hoger. Fotografeer je de trap recht van boven, dan lijkt de trap haast plat. 

trappen

Foto: FrancoisP – ISO 1250 · ƒ/9 · 1/50s · 11mm

Zet er iemand op!

Een trap an sich is hartstikke mooi. Het kan echter ook leuk zijn om te wachten op wat leven en een persoon op de trap te fotograferen. Liefst neem je geen model mee, maar wacht je op toevallige voorbijgangers. Dat zorgt vaak voor een prachtig beeld.

trappen

Foto: A2JPhotography – ISO 400 · ƒ/1.8 · 1/125s · 35mm

Bekijk de video!

Voordat je op pad gaat, kan het handig zijn om je nog een beetje te verdiepen in architectuurfotografie. In de video hieronder vertellen we je precies hoe je vertekening voorkomt in je architectuurfoto’s. Dat is immers een probleem dat je bij het fotograferen van trappen ook kunt tegenkomen.

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort op pad, maar heb je eerst nog wat inspiratie voor het fotograferen van trappen nodig? In de galerij Trappen hebben we de mooiste trapfoto’s voor je samengesteld. Klik op de foto hieronder, of op de galerijtitel om naar de galerij te gaan.

trappen

Klik op de foto om naar de galerij te gaan


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lumix S 35mm F1.8

Water in Nederland: zo leg je een prachtig waterlandschap vast