in

7 fotolocaties voor het fotograferen van tunnels

Tunnels zijn prachtige bouwwerken die erg fotogeniek zijn. Ook in onze taal worden ze gebruikt in spreekwoorden en metaforen. Tunnels zijn dan ook goed te fotograferen en in dit artikel geven we je een aantal fotolocaties én tips voor het fotograferen van tunnels.

Er zijn enorm veel tunnels te vinden in Nederland en we kunnen ze dan ook onmogelijk allemaal voor je opnoemen. Er zijn echter een paar tunnels die ons zijn opgevallen en die we wel graag even voor je willen benoemen. Zit er niets voor je tussen in dit lijstje? Ga dan in je eigen buurt eens op zoek naar een mooie tunnel, of lees een van onze andere locatie artikelen.

In het artikel hieronder sommen we eerst alle fotolocaties om tunnels te fotograferen even voor je op. Vervolgens zetten we alle locaties even voor je op een kaartje, zodat je zeker weet dat je ze kunt vinden. Als laatste geven we je nog een aantal tips voor het fotograferen van tunnels. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid op pad kunt.

1. Ganzenmarkt tunnel

De Ganzenmarkt tunnel is op Zoom.nl misschien wel de meest gefotografeerde tunnel. Er zijn enorm veel foto’s van deze tunnel, maar slechts weinig mensen weten dat de tunnel genaamd is als de Ganzenmarkt tunnel. De tunnel bestaat uit prachtige, oude bakstenen en de wanden zijn bijna volledig bedekt met graffiti.

tunnels

Foto: DennisBorman

2. De Marstunnel

Een bijzondere tunnel in Zutphen is de Marstunnel. De tunnel is bestemd voor auto’s, fietsers en voetgangers. Men heeft geprobeerd om de tunnel wat op te leuken door deze op een speciale manier te verlichten. De lampen in de tunnel veranderen namelijk regelmatig van kleur, waardoor een leuk fotogeniek beeld ontstaat.

Tunnels

Foto: PNCO – ISO 800 · ƒ/5.6 · 1/25s · 18mm

3. Vestdijktunnel

De Vestdijktunnel is een kort tunneltje nabij het station van Eindhoven waar kleine doorkijkjes in zitten. Deze doorkijkjes zijn een enorm leuk onderwerp om doorheen te fotograferen en zorgen voor erg leuk beeld.

Tunnels

Foto: made-by-bas-verhoeven – ISO 800 · ƒ/3.2 · 1/200s · 70mm

4. Maastunnel

De Maastunnel is een speciale. Dit is namelijk de oudste afgezonken tunnel van Nederland. De tunnel heeft vier buizen: twee voor auto’s, een voor fietsers en een voor voetgangers. Met de glanzende tegels en relatief donkere belichting, voelt de tunnel ook oud aan en dat geeft je foto sfeer.

Tunnels

Foto: houtman

5. Rijksmuseum passage

Het rijksmuseum zelf is natuurlijk al waanzinnig mooi. Het gebouw is al enorm vaak op de foto gezet en het tunneltje dat eronderdoor loopt ook. Niet zo gek, want het tunneltje zelf is ook al prachtig. De prachtige bogen en pilaren geven de tunnel een mooie klassieke uitstraling, waardoor hij perfect is om te fotograferen.

Tunnels

Foto: frankovitsj

6. Verkeerstunnel Almere

Door de verkeerstunnel in Almere rijden zowel auto’s als fietsers. Het is dus even opletten voor het verkeer. Langs de rand van de tunnel zijn aparte dynamische vormen weergegeven die voor een prachtig beeld zorgen.

tunnels

Foto: reinder.tasma – ISO 50 · ƒ/8 · 101s · 24mm

7. Voetgangersbrug Hilversum

Goed, eigenlijk is dit geen tunnel. De voetgangersbrug nabij station Hilversum Noord is, zoals de naam al zegt, een brug. Omdat de brug echter overdekt is, wilden we hem toch eventjes noemen. ‘s Avonds verandert de brug, net als de tunnel in Zutphen, steeds van kleur, waardoor je hier een toffe sfeer mee kunt creëren.

Tunnels

Foto: matje74 – ISO 100 · ƒ/4 · 1/8s · 10mm

Fotolocaties om tunnels te fotograferen op de kaart

Nu we alle fotolocaties hierboven voor je hebben beschreven, hebben we de locaties voor je in kaart gebracht. Zo weet je zeker dat je ze kunt vinden.

Tips om tunnels te fotograferen

Tunnels zijn geweldige onderwerpen om te fotograferen. Om ervoor te zorgen dat je ook weet hoe je die tunnels het mooist op de foto’s zet, geven we je hieronder een paar korte tips voor het fotograferen van tunnels. Meer leren over het fotograferen van architectuur? Volg dan onze cursus Lijnen en Perspectief.

Gebruik de lijnen

Als je tunnels gaat fotograferen, kun je de lijnen haast niet negeren. De smalle doorgangen maken dat je met behulp van de lijnen van de tunnel extra diepte in de foto kunt leggen. Die lijnen brengen niet alleen diepte in de foto, maar trekken ook de blik van de kijker de foto in. Het gebruik van lijnen is één van de vele manieren om wat dieper in te gaan op de compositie van je foto. In het artikel 11 tips voor een betere compositie geven we je nog wat meer tips voor een goede compositie in je foto.

tunnels

Foto: vdlaarfotografie – ISO 100 · ƒ/11 · 4/5s · 14mm

Check je instellingen

Tunnels vormen vaak een donkere omgeving en dat heeft logischerwijs invloed op je instellingen. Zet bijvoorbeeld je sluitertijd wat langer, je diafragma wat verder open, of je iso wat omhoog. Hoe je je camera precies instelt, hangt natuurlijk af van wat je graag wilt fotograferen. In het artikel Basisinstellingen van je camera leggen we je verder alles uit over het instellen van je camera en welke invloed die hebben op je foto’s.

Tunnels

Foto: bulke – ISO 720 · ƒ/8 · 1/160s · 85mm

Denk buiten de lijntjes

Originaliteit is erg belangrijk. Iedereen kan een foto maken, maar het is ook erg belangrijk dat die foto goed blijft hangen. Dat kun je doen door gebruik te maken van een interessante compositie, maar je kunt er ook bijvoorbeeld voor kiezen om met iets anders aan de slag te gaan. Denk er bijvoorbeeld aan om iets met lightpainting te doen, tunnels zijn daar namelijk perfect voor.

Tunnels

Foto: LisaAnn91 – ISO 100 · ƒ/13 · 6s · 18mm

Bekijk de video!

In onze Zoom Academy cursus Lijnen en Perspectief gaan we aan de slag met straatfotografie en daar hebben we een aantal video’s van gemaakt. Meer weten over de dont’s in compositie? In de video hieronder leggen we het je uit!

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort op pad, maar heb je nog wat inspiratie nodig voordat je aan de slag gaat? In de galerij Aan het eind van de tunnel hebben we een paar van de mooiste foto’s van tunnels voor je op een rijtje gezet. Klik op de foto hieronder, of op de galerijtitel om naar de galerij te gaan.

tunnels

Klik op de foto om naar de galerij te gaan

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Systeemcamera vs spiegelreflexcamera – De verschillen anno 2021

Dit waren de mooiste foto’s van september 2021!