in

7 tips om je vakantiefoto’s te ordenen


25 september 2015, 10:00

Waar je vroeger nog vijftig foto’s op vakantie schoot, loopt dat getal tegenwoordig al richting de duizend. Dan wordt het verwerken van die foto’s een flinke klus. Hoe voorkom je dat je foto’s op de grote digitale hoop terechtkomen en zorg je dat je ze efficiënt verwerkt? Wij geven 7 basistips.

Tip 01: Ontdubbelen

Het ontdubbelen van je foto’s is natuurlijk handig als je daadwerkelijk veel identieke foto’s hebt, bijvoorbeeld omdat ze door WhatsApp of iMessage op twee of meer telefoons staan. Er zijn meerdere programma’s die voor je op zoek gaan naar dubbele beelden, Fast Duplicate File Finder is daar een van. Eenmaal gestart zie je rechtsboven een deelvenster genaamd Folders. Klik in dit deelvenster op Add Folder om de map(pen) toe te voegen waarin je wilt scannen. Bij Method kies je voor 100% Equal files als je echte duplicaten zoekt. Klik op Start Scan om het programma te laten zoeken naar duplicaten. De resultaten kun je nu één voor één bekijken of je kunt alle ‘dubbelen’ in één keer verwijderen.

Het programma heeft ook een optie om te zoeken naar foto’s die erg op elkaar lijken, maar die net niet hetzelfde zijn. Je kunt hierna eenvoudig een selectie maken van de foto’s die jij wilt bewaren. Je kiest in dit geval bij Method voor Similar. In de gratis versie worden er slechts 10 ‘pakketjes’ met vergelijkbare foto’s getoond. Vind je deze functie echt handig, dan kun je de Professional-versie aanschaffen voor zo’n 40 dollar (ca. 35 euro).

Tip 01 Het ontdubbelen van je foto’s scheelt je echt een berg werk.

Tip 02: Hernoemen

Als je foto’s met meerdere apparaten hebt gemaakt, en je die allemaal in één map gaat verzamelen, is het verstandig om je beelden zo snel mogelijk van een andere naam te voorzien. De kans bestaat namelijk dat de nummering op verschillende toestellen hetzelfde is, waardoor de foto’s worden overschreven bij het importeren.

Daarnaast is het – zelfs als je de foto’s nog niet verwerkt hebt – een stuk makkelijker te zien om welke foto’s het gaat als de foto vakantieamerika2015 heet, dan wanneer de foto DSC_4213.jpg heet. Wat veel mensen niet weten, is dat je niet eens een programma nodig hebt om al je foto’s snel van een andere naam te voorzien. Open Windows Verkenner en navigeer naar de map waarin de foto’s staan die je wilt hernoemen. Selecteer nu alle foto’s die je van een andere naam wilt voorzien of druk op Ctrl+A als je alle foto’s wilt hernoemen. Druk nu op F2. Je krijgt nu de mogelijkheid om een andere naam in te typen. Alle bestanden die je had geselecteerd, worden nu voorzien van die naam, plus een cijfer.

Tip 02 Hernoem je foto’s zo snel mogelijk, dat voorkomt verwarring.

Tip 03: Indelen

Vervolgens is het handig om de foto’s in de juiste map te zetten. PhotoMove 2.5 is hiervoor een heel handig (gratis) programma. Met PhotoMove 2.5 kun je foto’s verplaatsen aan de hand van bijvoorbeeld de datum waarop ze genomen zijn. Eenmaal geïnstalleerd en gestart, klik je op Click Here to Choose Folder to Search en selecteer je de de bronmap met daarin je foto’s. Vink Include Sub Folders aan als er foto’s in submappen staan. Kies bij Click Here to Choose Output Folder de doelmap. In het uitklapmenu rechtsboven selecteer je hoe de foto’s moeten worden ingedeeld.

Kies je bijvoorbeeld voor Yr, Mo, Day, dan komt een foto van 18 juni 2015 in de map van het jaar 2015 binnen 2015_06 en weer daarbinnen in 2015_06_18. Het uitklapmenu eronder zorgt ervoor dat foto’s niet worden gekopieerd wanneer er in de doelmap al een foto met dezelfde naam bestaat. De overige opties uit dit menu zijn alleen beschikbaar in de betaalde versie. Klik op Find Photos om de zoektocht te starten. Zodra het zoeken klaar is, klik je op COPY to Dated Folders als je de foto’s wilt kopiëren, en MOVE to Dated Folders als je ze wilt verplaatsen.

Tip 03 Met PhotoMove 2.5 deel je je foto’s heel eenvoudig in op basis van de datum waarop ze genomen zijn.

Niet wachten …

Van alle tips die we in dit artikel geven is deze tip misschien wel het belangrijkste: zorg dat je niet te lang wacht met het verwerken van je foto’s. Vakantiegevoel houd je doorgaans maar heel eventjes vast. Het is heerlijk om later terug te kijken naar die foto’s, maar als je een half jaar later moet beginnen aan het verwerken van die berg, dan is de kans groot dat je er geen zin meer in hebt, omdat je al aan het uitkijken bent naar een nieuwe vakantie. Begin dus meteen nadat je terug bent, dat houdt de sfeer erin én zorgt ervoor dat je straks iets hebt om naar terug te kijken (zonder tegen het werk op te hoeven zien).

Tip 04: Sorteren op locatie

Wanneer je op vakantie bent geweest naar meerdere locaties, zou het weleens zo kunnen zijn dat je van bepaalde foto’s niet meer weet waar ze genomen zijn. Niet iedere camera slaat de locatie van de foto op, smartphones doen dit doorgaans wel, tenzij je het anders ingesteld hebt.

Er zijn niet zo veel goede (gratis) tools voor Windows waarmee je foto’s automatisch kunt indelen op basis van locatie. Maar als je graag een overzicht wilt zien van waar welke foto precies gemaakt is, dan zijn daar wel degelijk handige programma’s voor. Een goed voorbeeld daarvan is GeoSetter. De werking van dit programma is kinderlijk eenvoudig. In het linkerdeelvenster navigeer je naar de foto’s die je graag wilt doorzoeken, en door te klikken op het pictogram Filters geef je aan dat je alleen foto’s wilt zien die geotags bevatten (oftewel waarvan de locatie bekend is). Dat scheelt je door een berg foto’s worstelen (van bijvoorbeeld je camera) die geen geotags hebben. Klik vervolgens op een foto met een geotag en je ziet precies op de wereldkaart waar deze foto genomen is. Vanaf Lightroom 4 zit het ook als standaard optie maar deze software is neit gratis.

Tip 04 Geen idee waar een foto genomen is? GeoSetter laat het je zien.

Tip 05: Sorteren op kleur

Er zijn duizenden manieren waarop je je foto’s kunt sorteren, datum, tijd, locatie, personen, noem maar op. Maar wat dacht je van sorteren op kleur? Een dergelijke sortering kan leuk zijn als je van plan bent een fotoboek of een collage te maken en je wilt graag met bepaalde kleurthema’s werken. Dan zou je dus bijvoorbeeld alle foto’s met daarin een bepaalde dominante kleur daarin bij elkaar kunnen zoeken. Het programma dat je daarvoor wilt gebruiken heet ImageSorter. In ImageSorter navigeer je naar de map waarin je foto’s staan, waarna ze worden ingeladen. Hierna klik je op de knop helemaal bovenin met de regenboogkleuren; de foto’s worden nu automatisch op kleur gesorteerd. Met de Ctrl-toets ingedrukt klik je nu op de foto’s binnen een bepaalde kleurgroep waar je iets mee wilt gaan doen. Heb je alle foto’s geselecteerd die je wilt, sleep ze dan naar een map en voilà, je hebt alleen de foto’s met de kleuren die je wilt.

Tip 05 Met ImageSorter sorteer je foto’s automatisch op kleur. Handig als je een collage wilt maken.

Tip 06: Delen

Je hebt je foto’s hernoemd, gesorteerd, in de juiste mappen gezet en ontdubbeld. Hoe zorg je er nu voor dat anderen ook van die foto’s kunnen genieten? Je kunt natuurlijk kiezen voor een ouderwetse foto-avond maar er zijn nog veel meer manieren om foto’s te delen. Zo wordt het sociale netwerk van Google nog weleens onderschat. Op deze site kun je je foto’s heel eenvoudig uploaden, waarna Google er een verhaal (Story) van maakt die je met anderen kunt delen. Een andere goede manier is een map aanmaken in Dropbox (2 GB opslagcapaciteit gratis) en die map vervolgens delen, zodat je foto’s in de cloud kunnen worden bekeken. Natuurlijk zet je de mooiste foto’s ook op Zoom.nl waar je simpel een album kan aanmaken. Let wel op welke foto’s je upload op Zoom.nl. We zijn een openbare fotografiewebsite dus iedereen kan meekijken en dat wil je natuurlijk niet met je persoonlijke vakantiekiekjes.


Tip 06 Je kunt je foto’s op veel manieren delen, maar denk wel aan je privacy.

Tip 07: Afdrukken

Foto’s afdrukken, dat is toch niet meer van deze tijd? Dat zou je denken, maar niets is minder waar. Of het nu gaat om een compleet fotoboek of om het maken van een Project Life-pagina dat op dit moment populair is, foto’s laten afdrukken is behoorlijk terug van weggeweest. We kunnen je natuurlijk aanraden om duizenden foto’s af te laten drukken via een site als www.webprint.nl of www.albelli.nl.

Het enige resultaat daarvan zal echter zijn dat je straks duizend foto’s in een schoenendoos hebt. Overweeg daarom ook eens om een draagbare printer te kopen zoals de Canon Selphy. Met een dergelijke printer print je rechtstreeks van bijvoorbeeld je smartphone en kun je tijdens het maken van je collage/fotoboek en dergelijke besluiten welke foto’s je wilt. De foto’s zijn duurder per stuk (zo’n 28 cent), maar omdat je uiteindelijk veel minder en selectiever zult printen, ben je uiteindelijk veel minder kwijt dan bij een afdrukdienst.

Tip 07 De Canon Selphy is een ideaal apparaat voor het selectief afdrukken van je vakantiefoto’s.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Supertips voor het plannen van de supermaan

Nieuwe natuurfilm Holland, Natuur in de Delta