in

7 Tips voor de mooiste kerstkaarten

Suzanne Martens

Het is weer bijna kerst! Een sfeervolle tijd om te fotograferen. Wij helpen je op weg met 7 tips om de mooiste Kerstfoto’s te maken van familie, huisdieren en decoraties.

Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

1. Doe een familieshoot

Met alle sfeervolle kerstversiering in en rond huis is het een goed moment om eens een familieshoot te houden. Fotografeer individuen en maak groepsfoto’s. In huis kun je makkelijk een fotostudio maken. Hang voor kleine kinderen wat inpakpapier of kerstverlichting aan de muur of leg een kleedje neer met wat kerstballen en cadeaus. Groepsfoto’s kun je rond de kerstboom maken. Fotografeer vanaf een statief zodat je een iets langere sluitertijd kan gebruiken. Bovendien kun je de camera op de zelfontspanner zetten zodat je zelf ook in de foto kan verschijnen. Naast familieleden is het ook leuk om je geliefde huisdier te fotograferen. Meer tips over het fotograferen van een mooie kerstkaart lees je hier.

Foto: nathalievanes

2. Gebruik creatieve kerstdecoratie

Met de aanwezige kerstdecoratie kun je ook aan de slag gaan. Natuurlijk mag een foto van de kerstboom met de kerstballen niet ontbreken. Kerstdecoratie is ideaal om als prop te gebruiken bij een fotoshoot. Een kerstfoto is pas echt af met een kerstmuts en wat kerstballen op de achtergrond of aan de muur.

Foto: remkokillaars

3. Kerstverlichting geeft mooie bokeh!

Kerstverlichting is ideaal om bokeh aan je foto toe te voegen. Zet een onderwerp (zoals je geliefde) op zo’n meter afstand van de kerstverlichting en stel een zo groot mogelijk diafragma in (klein getal zoals 1,8). Als je nu scherpstelt op je onderwerp zal je zien dat de kerstverlichting in kleurrijke bolletjes veranderen. Zijn de lichtjes nog te scherp? Varieer dan met de afstand tussen het onderwerp en de lampjes. Voor een speelser effect kunt je de vorm van je bokeh veranderen naar bijvoorbeeld sterretjes of kerstbomen.

4. Speel met donker en licht

Ondanks alle kerstverlichting zal er tijdens de Kerstdagen binnen niet veel licht aanwezig zijn. Het is daarom verstandig om je foto’s handmatig te belichten. Je kunt er niet aan ontkomen om je iso iets op te schroeven. Een tweede oplossing is om met lichsterke lens met een open diafragma te fotograferen. Hierdoor heb je een beperkte scherptediepte; perfect om portretten los te krijgen van de achtergrond, maar minder geschikt als je groepen fotografeert. Toch nog extra licht nodig? Maak dan gebruik van een (reportage)flitser en weerkaats het licht via het plafond of de muur om het licht te verzachten. Houd tot slot de witbalans in de gaten. Deze kan er naast zitten door al het kunstlicht. Daarom kun je het best in RAW fotograferen om eventuele (belichtings)foutjes te herstellen.

Foto: SanneLPhoto

5. Fotografeer het eten en de lekkernijen

Tijdens het kerstdiner is het leuk om de gerechten te fotograferen. Kies hierbij voor een open diafragma om de scherptediepte te beperken. Flitsen is niet aan te raden aangezien dit al snel lelijke schaduwen en hooglichten op je voeding kan leveren. Maar daarom liever gebruik van een statief. Maak foto’s van een bovenaanzicht, vooraanzicht en neem een hoek van 45 graden in. Niet alleen het eindresultaat is mooi om te fotograferen, maar ook eens wat foto’s tijdens de voorbereiding. Lees hier 10 tips voor het fotograferen tijdens het kerstdiner.

Foto: anneteune

6. Emoties tijdens het cadeaus openen

Verzamelt de familie zich rond de kerstboom om cadeaus uit te pakken en wil je de emoties goed vastleggen? Zet je camera dan op de continuestand en schiet een reeks aan foto’s als het cadeaupapier wordt verscheurt. Op deze manier ben je bijna zeker om de mooiste momenten hebt vastgelegd.

Foto: hookiipa

7. Ga naar buiten

Binnen is het lekker warm en knus, maar buiten hangt ook voldoende versiering om sfeerfoto’s te schieten. En voor portretten geeft het zachte licht een mooie sfeer. Let op dat in de kou je accu sneller leegloopt. Zorg dus voor een volle accu en bewaar deze op je lichaam, zoals een broekzak, om hem zo min mogelijk te laten afkoelen. Fotografeer je in het donker, dan kan een statief niet ontbreken.

Foto: Manonmoller

Meer inspiratie

Meer inspiratie voor mooie Kerstfoto’s doe je op in onze Kerstcollectie!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Quickstart: Schaduw maken in Photoshop CS6

Lensbaby’s: wat zijn het en wat kun je ermee?