in

7 tips voor een goed social media portret24 augustus 2018, 10:11

Update je social media accounts met een sterk zelfportret, zodat je nog beter te vinden en te herkennen bent!

Een zakelijk of informeel portret?

Voor op Facebook of Instagram maak je natuurlijk een ander soort portret dan voor je LinkedIn-account. Een foto met je vrienden in een kroeg staat natuurlijk heel erg gezellig, maar komt op Instagram beter tot zijn recht dan op LinkedIn. Denk daarom na over wat je op de foto wilt uitstralen. In sommige sectoren is een keurig en officieel portret toch echt wel noodzakelijk. In dat geval moet je overwegen of een zelfportret wel de juiste keuze is, of dat je beter een andere fotograaf kan inschakelen.


Ingemarije9955

Houd het simpel

Op de meeste social media-platformen wordt de profielfoto relatief klein naast je foto’s en teksten weergegeven. Hoe drukker het beeld, des te onduidelijker het portret uit de verf komt in die kleine weergave. Vermijd daarom te veel poespas en details in je foto’s. Een krappe uitsnede kan bovendien vaak bijdragen aan extra nadruk op het gezicht, zodat je ogen er meer uitspringen.


florenceschmit

Neem een rustige achtergrond

Aansluitend op het vermijden van te veel poespas en details in je foto, wat de aandacht van jou afleidt, zorgt een rustige, onscherpe en contrasterende achtergrond ervoor dat jij uit de foto springt. Neem een witte of zwarte achtergrond of maak de portretfoto bijvoorbeeld op het strand of in het bos, maar dan wel met een kleine scherptediepte. Eventueel maak je de achtergrond onscherper dan je of het model. Denk er ook aan een andere kleur kleding aan te trekken dan de kleur van de achtergrond. Zo voorkom je dat je hierin wegvalt.


ksphotography

Laat jezelf zien

Oefen met emoties, probeer te lachen, te huilen, triest of verliefd te kijken. Kies wel voor emoties die echt laten zien hoe je je voelt. Dat zal in het begin best lastig zijn en je zult merken dat je jezelf instructies moet geven om een bepaalde emotie op te roepen. Die kennis kun je later gebruiken om gewone portretten te maken. Als je oefent met emoties, kijk dan niet na elke opname naar het resultaat. Het scheelt heen en weer lopen en door een paar opnames achter elkaar te maken, kan je je ook veel beter concentreren.


gysellebelle

Laat het knallen

Het portret moet simpel zijn, maar dat hoeft niet te betekenen dat het beeld niet kan knallen. Door goed na te denken over de kleur in de foto, de kleding die jij of de geportretteerde aantrekt en een juiste blik, kan een foto echt uit de massa spatten. Werk bijvoorbeeld eens met kleurcontrast, of zorg voor een mooie scherpte op de ogen.


annikatb

Werk vanuit een concept

Het gaat op social media vaak om een eerste indruk. Een voorzichtige foto, is dan vaak niet zo veelzeggend. Je profiel zal waarschijnlijk meer opvallen als je risico’s durft te nemen en voldoende tijd stopt in het uitwerken van je concept. Laat je dus inspireren door portretfoto’s van anderen en ontdek welke stijl het beste bij jouw karakter past.


MirjamRosa

Denk na over het soort licht

Bij zacht licht valt het licht gelijker over het gezicht dan bij hard licht. Op een bewolkte dag, of in de schaduw op een zonnige dag, heb je te maken met zacht licht. Wanneer de geportretteerde in de felle zon staat, zorgt het harde licht voor hardere schaduwen en meer contrast. Dit geeft zijn of haar gezicht meer vorm. Je kan het licht vanuit een hoek op het gezicht laten vallen of vanachter het model vandaan laten komen. Let erop dat bij tegenlicht het gezicht meestal in de schaduw valt. De gloed op het haar versterkt de sfeer van de foto, zeker tijdens het gouden uurtje.


BrendaRoos

Lees hier meer tips over portretfotografie met natuurlijk licht.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nikon Z6 en Nikon Z7 Preview – Eerste indruk fullframe systeemcamera’s van Nikon

Zonsondergang of zonsopkomst – Welke levert de mooiste foto’s op?