in

7 tips voor seascapes in Nederland


1 april 2016, 14:48

Geen natuurlijke rotsformaties, geen bergen op de achtergrond en niets wat boven de waterspiegel steekt. Leent de Nederlandse kust zich voor het maken van mooie zogenaamde seascapes? Jazeker. Ondanks het gemis van het bovenstaande kan je prachtige foto’s maken aan de kust. Hier 7 tips om snel aan de slag te gaan.

Tip 1: licht

Net als bij het maken van landschapsfoto’s geldt voor seascapes ook dat het mooiste licht aanwezig is rondom zonsopkomst en zonsondergang.

Het mooiste licht vastgelegd bij zonsondergang

Tip 2: statief en filters

Gebruik een statief en filters (grijs en grijsverloop). Beiden onmisbaar. Zeker bij wat langere sluitertijden kan je niet zonder statief. Plaats het statief stevig in het zand. Wacht het eerste inkomende zeewater af voordat je afdrukt. Nadat het zeewater een eerste keer om de poten van het statief loopt, zal het statief nog wat bewegen/wegzakken. Wanneer het water na de eerste keer weg is, lukt het meestal om het statief nog steviger te plaatsen in het natte zand. De grijsverloopfilters zorgen voor de balans tussen de voorgrond en de lucht. Grijsfilters kunnen handig zijn om een langer sluitertijd te creëren.

Gebruik grijsverloopfilters voor de juiste balans tussen de voorgrond en de lucht. Door gebruik te maken van deze filters kan je de gehele foto goed belichten

Tip 3: verandering in licht

Blijf het licht in de gaten houden. Zeker rond zonsondergang en opkomst verandert het licht snel. Maak daar gebruik van in je compositie.

Blijf met 1 oog over de camera kijken. Houd de zon en zijn weerspiegeling in de gaten. Het zand kleurt mooi mee met de ondergaande zon en geeft de foto net even wat met jeu.

Tip 4: standpunt

Neem eens lager standpunt in. Zeker wanneer er objecten op het strand aanwezig zijn die dan boven de horizon kunnen uitsteken. Het zorgt voor een dynamischer beeld.

Een lager standpunt zorgt ervoor dat de strandpaal boven de horizon uitsteekt.

Door de paal prominent in de compositie te plaatsen wordt het beeld dynamischer.

Tip 5: palen

De Zeeuwse kust en Waddenzee lenen zich uitstekend voor het maken van seascapes. Eindeloze palenrijen tref je aan aan de Zeeuwse kust. Hiervan kan je prima gebruik maken in je compositie. Bij laag water aan de Waddenzee kom je een hoop verrassende dingen tegen die je handig in de foto kan plaatsen.


Stenen en palen vind je langs de Zeeuwse kust.

Aan de Waddenzee kom je bij laag water verrassende dingen tegen.

Tip 6: voorbereiding

Bereid je voor. Weet op welk tijdstip de zon opkomt of ondergaat en weet wanneer het eb of vloed is. Zeker wanneer het zeewater een belangrijk onderdeel is van je compositie.

Weet wanneer het eb/vloed is en hoe laat de zon ondergaat/opkomt.

Tip 7: blijf droog

Trek een paar laarzen en een goed regenpak aan. Het zorgt ervoor dat je bij inkomend zeewater droog blijft.


Door dicht op de palenrij te kruipen sta je op een gegeven moment in het zeewater. Laarzen en een regenpak zorgen ervoor dat je droog blijft.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Gebruikersreview Sony HDR AS50 actioncam

Het fotograferen van een gezin als documentaire – Day in the life fotografie