in

7 toplocaties om de Melkweg te fotograferen in Nederland

11 oktober 2020, 10:06

Nederland is een vol land. We leven met een hele hoop mensen op een klein stukje aarde en dat betekent dat we ook gebruik maken van een hoop verlichting. Dit zorgt voor lichtvervuiling op heel veel plaatsen in Nederland en daardoor zijn er nog maar weinig plaatsen waar je ongestoord naar de sterrenhemel kunt kijken. Wij gingen voor je op zoek naar de meest donkere plaatsjes van Nederland.

Voordat we meteen de meest donkere locaties van Nederland aan je verklappen geven we je eerst nog wat tips. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid op pad gaat en niet voor niks midden in de nacht uit je bed springt. Na deze vier korte tips kom je bij een kaartje waar je alle locaties kunt vinden. Daaronder hebben we alle locaties nog even voor je uitgeschreven.

Instellingen voor Melkwegfotografie

Probeer zo veel mogelijk licht te vangen. Doe dit door je diafragma zo laag mogelijk te zetten. Zet je sluitertijd flink lang, maar let op, vanaf ongeveer 25 seconden kun de de beweging van de aarde zien. Soms kan dat mooi zijn, wanneer je bijvoorbeeld een star trail wilt fotograferen, maar als je een scherpe foto van de Melkweg wilt maken, moet je daar wel op letten. Zet je iso zo hoog als nodig is.


Foto: KarindeBruin

Gebruik een statief

Als je gebruik maakt van zo’n lange sluitertijd, is iedere kleine beweging zichtbaar. Maak daarom gebruik van een statief. Het trillen van je handen kan namelijk al voor flinke onscherpte in je foto zorgen.


Foto: Corne102

Kijk uit voor de maan

Je wilt dat het zo donker mogelijk is als je de Melkweg gaat fotograferen. De maan kan dan flink roet in je eten gooien. De maan kan namelijk best wel fel schijnen en dan kan het zomaar zijn dat hij zó fel schijnt, dat je de sterren veel minder goed ziet.


Foto: Dreetje

Houd het weer in de gaten

Ga alleen op pad als er geen wolkje aan de lucht is. Wolkjes kunnen namelijk letterlijk voor problemen zorgen. Stel je hebt net je camera op het perfecte beeld gericht en alles opgesteld. Dan kan het zomaar zijn dat er een wolk of een hele wolkenpartij voor je lens schuift. Check om dat te voorkomen eerst nauwkeurig het weer en de weersverwachtingen.


Foto: bellenkim

Donkerste locaties van Nederland

In het kaartje hieronder vind je de donkerste locaties van Nederland. Klik op de rode cameraatjes om de precieze locaties te ontdekken en om meer te weten te komen van deze locatie.

De locaties voor je uitgeschreven

– Moddergat
– Boschplaat Terschelling
– Texel
– Schiermonnikoog
– Nationaal Park Lauwersmeer
– Radiosterrenwacht Westerbork
– Nationaal Park de Hoge Veluwe

Op welke momenten van de dag krijg je het mooiste licht?

Maak objecten vrijstaand met de app PixelClipper