in

7x alternatieven voor Picasa


21 maart 2016, 11:49

Picasa stopt per mei. Je kunt het programma Staat het programma nog op je computer? Dan kun je het in principe blijven gebruiken. Maar omdat het niet meer ondersteund wordt, is het toch verstandig om zo snel mogelijk op een alternatief over te stappen. We zetten 7 alternatieven op een rij.

1. Photofiltre

(foto: limbo210366)

Photofiltre start lekker snel op. In het menu rechts staan je gereedschappen, zoals een pipetje, toverstaf of stempelpenceel. Hieronder kun je per gereedschap een beperkt aantal opties instellen. In de bovenbalk staan twee rijen met icoontjes. De bovenste rij is de technische kant: kopiëren, plakken en inzoomen. De onderste rij is voornamelijk gericht op het verbeteren van de belichting en kleuren van je foto. Geen schuifjes, gewoon op een plus of min klikken tot je het gewenste resultaat hebt bereikt. Duik je in het menu, dan kun je zelf aan de slag gaan met o.a. selecties transformeren en opslaan, niveaus of de kleurbalans. Je kunt werken met lagen en je kunt creatieve effecten toepassen, zoals filters of randen. Naast het bewerken van je foto’s kun je foto’s in de onderste balk importeren, waardoor je snel tussen foto’s schakelt om deze te bewerken.

Inspiratie opdoen wat er met Photofiltre mogelijk is? Bekijk dan eens de (Engelstalige) tutorials.

2. Paint.Net

(foto: harry-sibum)

De interface van Paint.net begint met een vaste menubalk bovenin. De overige balken voor de lagen, je historie en de kleurenkiezer zijn losse vensters. Deze kun je slepen naar een gewenste positie. Met de gereedschapsbalk kun je snel aan de slag. Selecteren, slepen of kleuren. In de bovenste menubalk verschijnt een optiebalk voor het desbetreffende gereedschap. Het programma is gericht op het bewerken en verbeteren van je foto. Via de menubalk kun je via Aanpassen verschillende acties uitvoeren om de belichting en kleuren te verbeteren. Met de knop Effecten kun je een aantal creatieve mogelijkheden toepassen. Ingewikkelde bewerkingen zijn met Paint.net niet mogelijk, maar het werkt prima om je foto te verbeteren. Wil je meer weten van Paint.net. lees dan deze uitgebreide workshop.

3. IrfanView

(foto: mirjamdepagterfotografie)

IrfanView opent lekker snel en is niet beeldvullend. In eerste instantie lijkt er naast de bovenste menubalk geen gereedschapsbalk te zijn, maar deze activeer je zelf via Bewerken – Tekenpallet tonen (of sneltoets F12). Het programma beschikt over eenvoudige bewerkingen, zoals een foto in een bepaalde verhouding uitsnijden, verscherpen of roteren. Ook kun je de kleuren aanpassen, een rand toevoegen of rode ogen verwijderen. Je zal sommige instellingen wel op de gok moeten doen via een kleine preview, de bewerkingen kun je niet voorvertonen op de foto. Hier lees je een volledige workshop van IrfanView.

4. FastStone

(foto: prizm)

Wanneer je FastStone Image Viewer opent lijkt het programma gericht te zijn op het ordenen van je foto’s. Maar naast het verplaatsen en verwijderen van je foto’s kun je ze ook bewerken. De bewerkingsmogelijkheden zijn vrij basic: Bewerken (formaat aanpassen en bijsnijden, rode ogen verwijderen en retoucheren), Kleuren (niveaus, kleuren en verscherpen) en Effecten (randen, watermerk, vervagen). Via een nieuw scherm zie je na het slepen met de schuifjes direct het resultaat. Na het accepteren van de bewerking zie je links onderin een voorbeeld van je foto. Dit is nog niet definitief, hier moet je foto eerst voor opslaan. We schreven eerder deze workshop over de mogelijkheden van FastStone.

5. Gimp

(foto: zwartwitklik)

Het eerste wat opvalt als je GIMP opent is dat het uit drie losse vensters bestaat. Dit kan handig zijn, maar je kunt hier ook één venster van maken via Vensters – Enkel Vester-modus. Het linkervenster bestaat uit de gereedschappen met daaronder de instellingen voor het actieve gereedschap. Met het rechtervenster kun je met lagen werken, de kanalen en handelingen bekijken of patronen toevoegen aan je foto.

Gimp kan eigenlijk vrijwel alles om je foto´s te bewerken. Van het rechtzetten en bijsnijden van je foto tot de belichting en kleuren verbeteren. Ook kan er geretoucheerd worden om rode ogen of storende vlekjes te verwijderen. Alles werkt via handige schuifjes en ook de wat uitgebreidere bewerkingsmogelijkheden, zoals het werken met laagmaskers, zijn mogelijk.

Blogger Henk van Essen liet in zijn blog al eerder zien dat je een leuke ‘Out Bound’ foto kan maken in Gimp.

6. RawTherapee

(foto: rickwijnberg)

RawTherapee is gericht op het bewerken van je raw-bestanden. Het is een uitgebreid programma waarbij je vrij makkelijk met verschillende schuifjes je raw-bestand kunt bewerken tot een mooi jpg-plaatje. Bij het openen van het programma moet je eerst via de bestandsnavigator de opslaglocatie van je raw-foto zoeken en de foto openen via een dubbele klik. Vervolgens kun je aan de slag met het bewerken via de Fotobewerker.

Het programma heeft twee belangrijke menu’s. Het rechter menu beschikt over alle opties om je foto te verbeteren: belichting aanpassen, kleuren verbeteren, verscherpen of de witbalans aanpassen. Dit hoeft niet handmatig, je kunt namelijk zelf profielen opslaan en toepassen op je foto’s. De bovenste menubalk heeft nog een paar handigheidjes tijdens het bewerken: de witte en zwarte driehoekjes voor een over- en onderbelichtingsindicator, of de mogelijkheid om het origineel naast je bewerking te bekijken. In de onderste balk kun je vervolgen je bewerkte foto opslaan. Bewerk je meerdere foto’s? Dan kun je deze in de Verwerkingsrij plaatsen en een batch op een gewenst moment in één keer opslaan.

Meer weten over RawTherapee, lees een workshop hier.

7. Photoplus

(foto: zino)

Eén van de meest uitgebreide programma’s is de Engelstalige Photoplus, maar daarmee ook een stuk langzamer tijdens het opstaren. Qua interface lijkt het behoorlijk veel op Photoshop: links je gereedschappen en rechts de panelen voor aanpassingen, kleuren en lagen. Dit kan nog naar eigen inzicht worden aangepast.

Bij het openen van het programma opent er een How To met daarbij uitleg om te beginnen met het programma. Ieder gereedschap wordt bij het betreffende onderwerp kort uitgelegd. Met alle bewerkingsmogelijkheden om zowel je foto te verbeteren als effecten toe te voegen voelt Photoplus als een compleet programma aan.

Online alternatieven

Installeer je liever geen programma’s op je computer? Dan kun je gebruik maken van online bewerkingsprogramma’s. Bekijk hier het overzicht met 5 online alternatieven voor Photoshop.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Vederlicht flitsen op locatie: De Elinchrom Ranger ELB400

Review: Panasonic Lumix DMC-TZ100