in

8 actiecamera’s getest | ACTIONCAMTEST2 september 2014, 17:00

Ben je een sportieve fotograaf en leg je graag bijzondere actiemomenten vast? Dan wil je liever niet je zware spiegelreflex op je hoofd monteren. Tegenwoordig heb je daar actiecamera’s voor, die dankzij de extreem wijde hoek en de compacte, lichte en waterbestendige behuizing gemaakt zijn voor actie. Drie sportieve Zoomers namen acht modellen mee op stap.

Wat is de beste actioncam?

Voor deze testdag staan een paar bijzondere activiteiten op het programma. Om de camera´s goed te kunnen testen, is immers snelheid en sensatie nodig. Vandaar dat Zoomers Frank, Menno en Jeffrey op deze ochtend, die wat regenachtig begint, elkaar ontmoeten bij Walibi Holland.

Tijdens een kop koffie blijkt al snel waarom juist deze drie lezers zijn uitgekozen. Frank rijdt graag op z’n motor, ook op het circuit, gaat regelmatig bergwandelen en kamperen. Menno is fanatiek bergsporter en Jeffrey doet aan snowboarden, longboarden en is enthousiast alpinist. We leggen de camera’s op tafel en nemen globaal vast de verschillen door. Daarna lopen we enthousiast met de actioncams het park in op weg naar de testattracties. We doen er drie: de Goliath, de snelste, hoogste en langste achtbaan van de Benelux, de wildwaterbaan Crazy river en de achtbaan Xpress. Hoewel er bij alle camera’s accessoires zitten om ze te monteren, nemen we het zekere voor het onzekere en tapen we de actioncams met duct tape extra vast. Hoewel het soms een paar armharen kost, is duct tape onmisbaar voor als een accessoire toch net niet past. Na elke attractie wordt gewisseld van camera en zo kan iedereen elke camera uitproberen.

Na al het wildwater- en achtbaangeweld is het tijd voor de lunch. De testers komen weer tot rust en de eerste ervaringen worden uitgewisseld en de camera’s naast elkaar gelegd. Voor het volgende onderdeel van de dag is een speciale gemotoriseerde driewieler meegekomen, een Qugo. Deze Qugo kan een snelheid halen van ruim 25 km per uur. Nadat deze helemaal volgeplakt is met camera’s mag er worden gereden. Met een soort skibeweging blijf je tijdens het sturen in balans. Het klinkt eenvoudig, maar het blijkt wel even oefenen te zijn. Alleen motorrijder Frank rijdt erop weg alsof hij er dagelijks mee naar zijn werk scheurt. Jeffrey ligt ondertussen met wat camera’s in de achterbak van Franks auto om zo wat filmmateriaal te maken. Voor het laatste onderdeel rijden we een klein stukje verder naar het Veluwemeer waar een speedboot klaarligt voor het laatste en misschien wel spectaculairste onderdeel om de dag mee af te sluiten: wakeboarden. Als de zon goed doorbreekt, liggen de testers om de beurt in het water. Vanaf de boot en vanuit het water wordt weer gretig gefilmd en getest hoe gemakkelijk de camera’s te monteren en te bedienen zijn. Opgedroogd en wel maken we aan het eind van de dag de balans op … wat vinden de Zoomers van de actioncams?


v.l.n.r. Frank van Asten, Jeffrey Witter en Menno Visser

Frank van Asten
Frank van Asten, 38 jaar, milieu-inspecteur bij Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Hij is vaak op de motor te vinden, zowel op de weg als op het circuit en doet daarnaast aan bergwandelen en kamperen. Hij heeft de de Kodak Playsport actiecamera van zijn zoon wel eens geleend tijdens het motorrijden, met wisselend succes.

Jeffrey Witter
Jeffrey is 18 jaar en studeert civiele techniek in Delft. De Franse Alpen zijn z’n tweede thuis. Tegenwoordig is hij zomers te vinden op een van de vele klimroutes die Zwitserland kent. Verder is hij gek op snowboarden, longboarden en reizen.

Menno Visser
Menno Visser is 25 jaar en studeert microbiologie in Amsterdam. In zijn vrije tijd is hij fanatiek bergsporter, en maakt hij graag foto’s van schitterende locaties waar hij daardoor terecht komt.

Garmin Virb Elite

De Garmin wordt als een forse, maar goede camera ervaren die mooi scherp beeld produceert met natuurlijke kleuren. Frank is tevreden over het geluid en Jeffrey vindt de camera ietwat overgevoelig voor zonlicht. Wel heeft de Garmin stabilisatie. Het apparaat voelt degelijk en doordacht aan. De waterdichte behuizing is erg groot en doet af aan het kwaliteitsgevoel. Het menu is het eenvoudigst van allemaal. In het lcd-scherm ontbreek het backlight, wat stroom scheelt. Voor deze camera zijn er veel accessoires te koop, zodat je ‘m overal voor kunt gebruiken. Het harnas is onhandig. Als de camera in de grote waterdichte behuizing wordt geplaatst op de schouder, zit hij gevaarlijk dicht bij je gezicht.

PluspuntenMinpunten
+ helder scherm met eenvoudige menu en terugkijkmogelijkheid
+ kunstmatige horizon om de camera te richten
+ voelt oerdegelijk, geschikt voor militaire doeleinden
+ klikt duidelijk hoorbaar en voelbaar vast in de mounts
+ grote knoppen, prima te bedienen met handschoenen aan
+ heel veel extra’s (gps, kompas etc.)
+ waterdicht zonder huis
– groot en zwaar
– erg grote mount
– niet alle knoppen te bedienen met waterdicht huis
– sd-kaart onder de accu: lastig te verwisselen
Cijfer 7,9

Voorbeeldvideo Garmin Virb Elite

GoPro HERO 3+ black

Onze testers noemen als groot pluspunt van deze camera dat hij klein en licht is. Hij voelt ook professioneel aan. Het beeld vinden ze erg mooi en de vervorming valt mee. Het valt Jeffrey op dat het beeld zelfs wanneer tegen de zon in gefilmd scherp en niet overbelicht is. Vanwege de vele frames per seconde is zelfs bij hoge snelheden geen motion blur te zien. Qua scherpte, afmeting en breedte van het beeld is de GoPro ongeëvenaard. Menno vindt de beschikbaarheid van zo veel accessoires erg handig, maar mist standaard een lcd-scherm om beelden terug te kijken. De zuignap-mount valt op door de zeer goede werking, vast is vast. Frank is zeer te spreken over de camera, maar mist een afstandsbediening met lcd-scherm zoals bij de Sony. Verder ziet hij de camera het liefst standaard waterdicht, dus ook zonder onderwaterhuis.

PluspuntenMinpunten
+ klein, ook in waterdichte behuizing
+ grote knoppen, makkelijk te bedienen, ook in onderwaterhuis
+ duidelijk menu + filmen in 4K
+ eenvoudige afstandsbediening
+ erg scherp en mooi beeld
– monochroom schermpje, doet afbreuk aan professioneel gevoel
– geen lcd-scherm om beelden terug te kijken (wel optioneel te verkrijgen)
– niet waterdicht zonder huis
Cijfer 8,7

Voorbeeldvideo GoPro HERO 3+ black

Waarom een GoPro huren?

Een GoPro is een grote aanschaf, terwijl je hem waarschijnlijk maar een paar dagen per jaar gebruikt. Huren is dan een prima alternatief. GoProhuren.com kan je optimaal adviseren over het gebruik en de accessoires. Bovendien heb je zo altijd het nieuwste model, dat goed onderhouden is. Als je na de huurperiode een GoPro aanschaft, krijg je het huurbedrag via een korting terug.

JVC GC-XA2 Adixxion

Wat direct opvalt bij de eerste test, is het borstharnas waarmee de camera beweeglijk is en flink uitsteekt. Ook de waterdichte behuizing lijkt niet optimaal, deze sluit niet lekker aan zoals bij de GoPro. Maar er zijn ook voordelen. De camera is de goedkoopste van de acht en heeft een kleurenscherm om de beelden op terug te kijken. De beelden van de JVC vindt hij scherper dan Shimano, Nilox en Rollei maar minder scherp dan Sony, GoPro, Garmin en Panasonic. Wel heeft hij het lastig bij fel licht. In de JVC zit ook stabilisatie. Aangezien deze camera goedkoper is dan de rest, is het een goed alternatief voor de budgetbewuste actieheld. De JVC is ook direct op een camerastatief aan te sluiten.

PluspuntenMinpunten
+ voelt als klassieke videocamera
+ mooi scherm op camera om beelden terug te kijken
+ prijs
+ makkelijk te bedienen
+ waterdicht zonder huis
– klein formaat flink groter in waterdicht huis
– niet alle knoppen te bedienen in behuizing
– geen afstandsbediening beschikbaar
Cijfer 6,9

Voorbeeldvideo JVC GC-XA2 Adixxion

Nilox F60

Deze camera lijkt uiterlijk erg op de GoPro, maar dan een stuk dikker. En hij komt iets minder robuust over. De lens zit in het midden en is daardoor zowel links- als rechtshandig goed te gebruiken als je de camera in de hand houdt tijdens het filmen. Jammer dat diverse knoppen niet te bedienen zijn zonder de camera uit z’n behuizing te halen. De knoppen die je wel kunt bedienen, werken makkelijk. Het menu is prima, alleen is het soms even zoeken naar bepaalde instellingen. Er zit een laserpointer in de camera verwerkt om de camera te richten. Grappig, maar of het echt nut heeft? De afstandsbediening lijkt wel een generatie later en beter dan de camera. De kleuren van het beeld zijn goed, maar de scherpte mag nog wel wat beter.

PluspuntenMinpunten
+ scherm om beelden terug te kijken
+ blind te bedienen, goede bevestigingsclip
+ goede afstandsbediening
+ knoppen werken goed in case
+ makkelijk kiezen tussen foto en video
– grote zuignapmount met vrij grote hefboom – kwam los in de achtbaan
– vrij grote behuizing (gemaakt op camera inclusief afneembaar scherm)
– plastic van behuizing oogt goedkoop
– niet waterdicht zonder huis
– geen wifi
Cijfer 6,7

Voorbeeldvideo Nilox F60

Walibi Holland = Hard gaan!

Thrillseekers en daredevils, opgelet! Er is maar één plek waar je terecht kunt voor échte spanning en sensatie: Walibi Holland. Hier vind je alles in één. De wildste achtbanen, wreedste attracties en vetste festivals. Dat is pas een verrassende funcocktail vol actie, spektakel en adrenaline. Dus wil jij hard gaan? Dan is Walibi Holland voor jou the place to be!

Sony HDR-AS100V

Ons testteam ervaart de Sony als een mooie actiecamera. Hij is wel relatief groot. Het lcd-scherm op de camera is net zo zwart-wit als op de GoPro, maar de helft kleiner. Via de armafstandsbediening kun je wel goed zien wat je filmt, maar de beelden zijn niet terug te kijken. Daarvoor is wel een behuizing met lcd-scherm verkrijgbaar. Onderop vind je een statiefaansluiting. Met de Pro modus komt hij qua scherpte het meest in de buurt van de GoPro, erg mooi. De kleuren zijn wel wat aan de verzadigde kant. Waarmee deze Sony echt opvalt, is z’n goede geluid, de steadyshot modus en de prima beeldkwaliteit in donkere situaties. Verder is er weinig motion blur te zien, omdat hij filmt met 60 fps (net als de GoPro en JVC). Deze camera is een geduchte concurrent van de GoPro.

PluspuntenMinpunten
+ gps
+ goede armafstandsbediening met kleurenscherm
+ vasthouden als klassieke handycam
+ holdknop om knoppen te blokkeren
+ steadyshot modus voor stabilisatie
+ zelfs in waterdichte behuizing helder geluid
– scherm afstandsbediening slecht afleesbaar in zon
– opname niet terug te kijken op afstandsbediening
– niet alle knoppen te bedienen in behuizing
– ouderwets zwart-wit lcd-scherm op camera
– polsbandje afstandsbediening erg kort
– batterijduur mag langer
Cijfer 8,5

Voorbeeldvideo Sony HDR-AS100V

Rollei S-50

Het erg kleine formaat van de S-50 bevalt de testers goed. Op dit punt scoort deze actiecamera zelfs hoger dan de GoPro. Wel jammer dat er een huis om heen moet om ‘m waterdicht te maken, daar gaat je kleine formaat. Met twee strookjes tape is het ding prima overal te bevestigen. De Rollei heeft net als de Sony, Garmin en JVC ook een statiefaansluiting, naast een reeks andere aansluitmogelijkheden. Jeffrey vindt de kleuren uit de camera onnatuurlijk en het beeld minder scherp in vergelijking met de andere camera’s.

PluspuntenMinpunten
+ lcd scherm
+ kleinste camera uit de test
+ erg licht gewicht
+ knoppen goed te gebruiken in behuizing
+ prima afstandsbediening
– kleine knopjes lastig te bedienen met handschoenen
– voelt wat plastic aan
– als enige geen slow motion (maximaal 60 fps)
– Kan beelden niet terugkijken, ondanks scherm
– korte batterijduur
– niet waterdicht zonder huis
– weinig resolutie-opties
Cijfer 6,2

Voorbeeldvideo Rollei S-50

Panasonic HX-A500H

De Panasonic is net nieuw en valt op door z’n bijzondere ontwerp. Hij kan, net als de GoPro, filmen in 4K en heeft stabilisatie. Op zich leuk, maar de lengte van het snoertje tussen camera en kastje beperkt wel de inzetmogelijkheden. Wel is hij hierdoor gemakkelijk op veel plekken te monteren of te tapen. Met een speciaal headsetje kun je ‘m gemakkelijk om je hoofd dragen en het bedieningskastje aan je arm vastmaken. Het headsetje lijkt niet erg vast te zitten, maar tijdens het wakeboarden bleef hij toch goed zitten. Het menu is duidelijk en als je het kastje op je arm monteert, ook bereikbaar als de camera op je hoofd zit. De Panasonic heeft volgens de testers de meest natuurgetrouwe kleuren en is goed scherp.

PluspuntenMinpunten
+ goede knoppen, ook te bedienen met handschoenen
+ waterdicht zonder behuizing
+ simpel met tape overal te bevestigen
+ scherm om beelden terug te kijken
+ filmen in 4K
– meestal twee kastjes monteren
– groot en zwaar
– prijs
– beperkte lengte van snoer tussen camera en kastje
Cijfer 7,2

Voorbeeldvideo Panasonic HX-A500H

Ook eens je actioncam testen bij Tomboard?

Bij Tomboard kun je een speedboot huren, waterskiën of wakeboarden op het Veluwemeer. Ook voor bedrijfsuitjes en vrijgezellenfeesten kun je bij Tomboard terecht. Gegarandeerd een leuke dag! Bezoek de website voor meer informatie.

Shimano CM-1000

Shimano, bekend van fietsonderdelen, is een nieuw merk in actioncamland. Zo nieuw dat er nog weinig accessoires zijn, maar omdat hij dezelfde aansluiting heeft als de Rollei, kunnen we de Rollei-accessoires gebruiken. Meer accessoires moeten vanaf augustus beschikbaar komen. De knopjes van dit kleine en lichte cameraatje zijn niet zo goed te bedienen. Een scherm om het menu te doorlopen, ontbreekt. De stand wordt aangegeven door een combinatie van kleuren van de twee ledjes. Er is wel een app om de bediening te vergemakkelijken. Er ontbreekt een echt platte kant om de camera gemakkelijk met tape ergens aan te monteren. Handig is dat met een voorzetlensje de camera waterdicht wordt, dus zonder extra huis. De kleuren zijn wat overdreven en de beelden zijn niet bijster scherp.

PluspuntenMinpunten
+ klein cameraatje, met de lens op de kop
+ licht
+ waterdicht zonder extra huis (met speciaal lensje)
+ goede duidelijke geluiden bij verwisselen modi
– kleine knopjes, niet te bedienen met handschoenen aan
– geen scherm (wel app)
– voelt minder stevig
– geen afstandsbediening
– polsmount instabiel
Cijfer 6,0

Voorbeeldvideo Shimano CM-1000

Qugo, dé mobiliteit van vandaag

Je snel, op een leuke manier en bovendien milieuvriendelijk over een korte afstand verplaatsen? Dat kan met de Qugo, een innovatief elektrisch eenpersoons vervoermiddel. De Qugo heeft een mooi design, is stabiel, licht van gewicht en zeer duurzaam. De ideale manier om snel en makkelijk door het drukke stadsverkeer te manoeuvreren, of je snel te verplaatsen op grote bedrijfslocaties.

Garmin Virb EliteGoPro HERO 3+ blackJVC GC-XA2 ADIXXION
winkelprijs
€ 349,00
geheugen
microSD
gewicht (incl accu)
177 g
video
1080p / 30 fps
960p / 60 fps
720p / 60 fps
480p / 120 fps
groothoek
150°
resolutie
16 MP
fotoburst
6 bps
waterdicht
ja, 1 m
onderwaterhuis
nee, optioneel (€ 39,99)
scherm
ja, kleur zonder backlight
playback
ja
wifi
ja
gps
ja
stabilisatie
elektronisch
app
ja
afstandsbediening
nee, optioneel
accessoires
buizen, helm, hoofd, pols, schouder, statief, zuignap
www.garmin.nl
winkelprijs
€ 349,00
geheugen
microSD
gewicht (incl accu)
74 g
video
4Kp / 15 fps
2.7Kp / 30 fps
1440p / 48 fps
1080p / 60 fps
960p / 100 fps
720p / 120 fps
groothoek
170°
resolutie
12 MP
fotoburst
30 bps
waterdicht
nee, alleen met behuizing
onderwaterhuis
ja
scherm
nee, optioneel (touchscreen) (€ 99)
playback
nee
wifi
ja
gps
nee
stabilisatie
nee
app
ja
afstandsbediening
ja
accessoires
borst, buizen, helm, hoofd, pols, schouder, zuignap, verlengarm en veel meer
www.gopro.com
winkelprijs
€ 215,00
geheugen
SD
gewicht (incl accu)
135 g
video
1080p / 60 fps
960p / 60 fps
720p / 120 fps
480p / 30 fps
groothoek
160°
resolutie
16 MP
fotoburst
15 bps
waterdicht
ja, 5 m
onderwaterhuis
nee, optioneel (€ 89,99)
scherm
ja, kleur
playback
ja
wifi
ja
gps
nee
stabilisatie
elektronisch
app
ja
afstandsbediening
nee
accessoires
borst, buizen, statief, bril, zuignap
www.jvc.nl
Nilox F60Sony HDR-AS100VRollei S-50
winkelprijs
€ 330,00
geheugen
microSD
gewicht (incl accu)
92 g
video
1080p / 30 fps
960p / 48 fps
720p / 60 fps
480p / 120 fps
groothoek
175°
resolutie
16 MP
fotoburst
10 bps
waterdicht
nee, alleen met behuizing
onderwaterhuis
ja
scherm
ja, kleur
playback
ja
wifi
nee
gps
nee
stabilisatie
nee
app
nee
afstandsbediening
ja
accessoires
borst, buizen, statief, zuignap
www.actionpro.nl
winkelprijs
€ 299
geheugen
microSD
gewicht (incl accu)
92 g
video
1080p / 60 fps
720p / 120 fps
480p / 240 fps
groothoek
170°
resolutie
13,5 MP
fotoburst
10 bps
waterdicht
ja, spatwaterdicht
onderwaterhuis
ja
scherm
nee, optioneel (pols of aan behuizing) (€ 100)
playback
nee
wifi
ja
gps
ja
stabilisatie
elektronisch
app
ja
afstandsbediening
nee, optioneel
accessoires
borst, hond (!), hoofd, stang, statief, zuignap
www.sony.nl
winkelprijs
€ 299,00
geheugen
microSD
gewicht (incl accu)
80 g
video
1080p / 30 fps
groothoek
175°
resolutie
14 MP
fotoburst
10 bps
waterdicht
nee, alleen met behuizing
onderwaterhuis
ja
scherm
ja, kleur
playback
nee
wifi
ja
gps
ja
stabilisatie
nee
app
ja
afstandsbediening
ja
accessoires
borst, buizen, hand, hoofd, schouder, statief, verlengarm
www.rollei.com
Panasonic HX-A500HShimano CM-1000
winkelprijs
€ 429,00
geheugen
microSD
gewicht (incl accu)
159 g
video
4Kp / 25 fps
1080p / 50 fps
720p / 100 fps
480p / 200 fps
groothoek
160°
resolutie
12,8 MP
fotoburst
geen
waterdicht
ja, 3 m
onderwaterhuis
nee
scherm
ja, kleur
playback
ja
wifi
ja
gps
nee
stabilisatie
elektronisch
app
ja
afstandsbediening
ja
accessoires
hoofd, klem, buizen, statief, verlengarm, zuignap
www.panasonic.com
winkelprijs
€ 299
geheugen
microSD
gewicht (incl accu)
86 g
video
1080p / 30 fps
720p / 120 fps
360p / 240 fps
groothoek
180°
resolutie
16 MP
fotoburst
60 bps
waterdicht
ja, 10 m
onderwaterhuis
nee
scherm
nee
playback
nee
wifi
ja
gps
nee
stabilisatie
nee
app
ja
afstandsbediening
nee
accessoires
accessoires vanaf augustus leverbaar
www.shimano-sportcamera.com

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon EF-M 55-200mm F4.5-6.3 IS STM

Fotodokter: Dynamisch bereik