in

8 tips om je trapfoto’s naar een hoger niveau te brengen22 augustus 2015, 10:00

Meer fotografen blijken er last van te hebben. Een voorliefde om trappen te fotograferen. Logisch ook, want je kan er prachtige foto’s van maken. Wij geven 8 tips om elke trapfoto naar een hoger niveau te brengen.

1. Lijnen

Een trap leidt altijd ergens naar toe, er staat niet voor niets die trap. Gebruik dat ook in je fotografie. De lijnen van een trap kun je gebruiken om de kijker van je foto door het beeld heen te leiden. Dit kan soms ‘simpel’ van links in de hoek naar rechts in de foto maar het kan ook interessant zijn om het begin en einde van de trap weg te laten. Dan blijft de kijker nog langer in jouw beeld en maakt de foto interessanter.


Foto: mgompie

2. Weerspiegeling

Je hebt trappen in alle vormen, maten en materialen. Eén ding wat ze allemaal hebben is dat ze in of om een gebouw staan. Wat je dan vaak hebt, is een reflectie in de trap of in het gebouw waardoor de trap nog langer of breder lijkt. Neem die reflectie mee in je foto. Dit betekent vaak dat je goed moet kijken en misschien wel meerdere keren de trap of en af moet om te zien waar de reflectie het best uitkomt. En let op, je wil jezelf natuurlijk niet in die reflectie terugzien.


Foto: henkvanm13

3. Licht

Een trap is een statisch onderwerp. Wat het eigenlijk mooi maakt, is het licht dat op de trap valt. Je kan een trap dan ook de hele dag door fotograferen. Zacht strijklicht, harde schaduwen, felle lampen, het geeft de trap altijd een andere vorm en een andere uitstraling op de foto. Maak hier gebruik van!


Foto: saruil

4.Symmetrisch

Zolang het geen oude, vervallen trap is zijn eigenlijk bijna alle trappen wel symmetrisch. Probeer dit dan ook in je foto zo te houden. En niet een klein beetje symmetrisch want hoe meer symmetrie, hoe sterker de foto. Wil je dit toch doorbreken, doe het dan niet met de trap maar bijvoorbeeld een persoon die op de trap staat of een plant die over de leuning hangt.


Foto: fritskooijmans

5. Statief

Omdat je zoveel symmetrie in je foto wil, is het aan te raden om vanaf statief te werken. Zo neem je meer de tijd om te kadreren en vergroot je de kans op een echt symmetrische foto.


Foto: grekenrooi

6. Veel scherptediepte

Nog een voordeel voor het werken vanaf statief is dat je je diafragma kan dichtknijpen. Dit zorgt ervoor dat je meer scherptediepte krijgt en de hele trap van voren tot achteren scherp is. De lange sluitertijden die je krijgt, zijn geen probleem als de camera op statief staat. Handige tip als je de camera op statief zet, zet je beeldstabilisatie uit en gebruik een afstandbediening of zelfontspanner. Dan krijg je zeker geen bewegingsonscherpte.


Foto: Juized

7. Zwart-wit

Doordat een trap in of om een gebouw staat, gebeurt er vaak heel veel om heen. Om dit zo rustig mogelijk te houden, kun je de foto het best omzetten naar zwart-wit. Door de kleuren eruit te filteren ga je terug naar de essentie van een trapfoto: lijnen, licht en symmetrie.


Foto: jacquelinevanbijnen

8. Collectie

Nog meer ideeën en inspiratie opdoen? Bekijk deze 21 prachtige trapfoto’s!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Met deze 8 tips zet je elke vuurtoren in de schijnwerpers

Review: Sony RX100 IV