in

8 tips voor het fotograferen van sneeuwlandschappen

Ellen Grondijs

De winter is een fotogenieke tijd. Tijd om te fotograferen dus. Vooral die prachtige sneeuwlandschappen vastleggen is een kunst op zich. Daarom lees je hier 8 tips over hoe je het kan aanpakken.

Wil je ook leren om prachtige landschapsfoto’s te maken? Bekijk dan onze Cursus Landschapsfotografie

1) Maak van tevoren een lijstje met plekken die je mooi vindt. Bedenk hoe ze eruit zullen zien met sneeuw en of het fotogeniek is. Je kunt ook al foto’s van die locatie in wintertijd zoeken. Zo krijg je een idee hoe het eruit komt te zien. Als het dan heeft gesneeuwd kun je er direct op af voordat er voetstappen in de sneeuw komen.

Sneeuw houd je mooi wit door over te belichten.
(foto: kaycee)

2) In de kou gaat je accu twee keer zo snel leeg. De truc is om hem zo warm mogelijk te houden. Bewaar hem voordat je gaat fotograferen dus in je broek- of borstzak en doe de accu er pas in als je gaat fotograferen. Neem meerdere accu’s mee.

Ga vroeg op pad.
(foto: swimmaster)

3) Zet een camera met condens nooit aan. Condens ontstaat als je camera de kou in is geweest en vervolgens weer op een warme plek wordt gelegd. Laat de condens dan verdampen en haal je batterijen eruit. Als je je camera toch aanzet kan dit kortsluiting veroorzaken.

Als het echt koud is, draag je accu dan op je lichaam.
(foto: brutjens)

4) Je camera zal wellicht moeite hebben met scherpstelling in de sneeuw. Dit komt omdat er voor autofocus contrastpunten nodig zijn. Zorg er dus voor dat je op een contrastrijk punt scherpstelt en niet zomaar ergens midden in de sneeuw.

Zet iets op de voorgrond om diepte te creëren.
(foto: happyphotography-nl)

5) Het is moeilijk om diepte in de foto te krijgen als alles wit gesneeuwd is. Zoek daarom een object in je beeld dat niet ondergesneeuwd is. Dat steekt dan lekker af van de witte sneeuw en op die manier creëer je diepte in je foto.

6) Zoek het hogerop. Klim op een muurtje of hek. Je ziet dan slootjes, wegen en andere dingen beter. Zo wordt de foto niet één witte brei.

Zelfs met weinig kleur is een sneeuwlandschap indrukwekkend.
(foto: natuur-bij-huis)

7) Let ook op de details. Sneeuw is van dichtbij ontzettend mooi! Pak je macrolens en leg de mooie structuur van de ijskristallen vast. Check nadat je een macrofoto hebt gemaakt wel altijd of hij scherp is.

Bedenk van te voren een locatie die mooi zouden zijn met sneeuw.
(foto: medervee)

8) Bij de witte landschappen denkt je camera dat dat het heel licht is. Daardoor gaat je camera onderbelichten, waardoor de sneeuw grijs wordt. Grofweg geldt de volgende vuistregel: overwegend wit in je onderwerp is twee stops overbelichten. Dan is je sneeuw weer wit. Hier kan een grijskaart ook bij helpen. Lees hier de fotodokter over grijskaarten.

Nog meer fotografietips nodig?
De belangrijkste fotografietips vind je op ZoomAcademy Blog. Hier vind je tips over elk denkbaar onderwerp.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Voorinstellingen gebruiken in Lightroom

Portretfotografie tot in de puntjes: retoucheren van kleding