in

9 beginnersfouten om te voorkomen als fotograaf!24 januari 2017, 00:00

We hebben het allemaal meegemaakt; de meest voorkomende fouten gemaakt met een camera en een lens! Herken jij fouten die je zelf ooit hebt gemaakt?

De lensdop op de lens laten

Geen zorgen, zelfs de beste fotografen vergeten het weleens en vragen zich af waarom het zo donker is als ze door de viewfinder kijken!

Geen backup van je foto’s

In het begin van je fotografie-carrière raak je vaak het meeste beeld kwijt. Gelukkig leren we hier allemaal van en zorg je er daarna voor dat je overal, maar dan ook overal, een back-up van maakt.

De focus op de verkeerde plek hebben

Er is niets zo vervelend als het verkeerde onderwerp scherp op je foto. Dit artikel legt nog eens goed uit hoe je de focus op de juiste plek krijgt!

PaulVoogsgerd heeft zijn focus in ieder geval wel goed zitten!

De ingebouwde flits op afstand gebruiken

De ultieme flashfail: je ingebouwde flits op een afstand gebruiken en jezelf nog afvragen waarom het onderwerp nog steeds donker is. Wil je goed met de ingebouwde flitser aan de slag? Bekijk dan dit filmpje waarin wordt uitgelegd hoe je een simpele balon als softbox kunt gebruiken in combinatie met de ingebouwde flitser op je camera!

De verschillende standen door elkaar halen

A is voor Auto? P voor Professioneel? En S voor Snelheid? Lees hier meer over de A- S- en M-stand!

Fotograferen met een veel te hoge ISO

Wat zien die foto’s er fantastisch uit op dat kleine schermpje, zonder enige ruis bij heel weinig licht! Maar ja, dan kom je er op de computer achter dat die ruis er toch wel degelijk zat en je met veel te hoge ISO-waardes hebt gewerkt! Hoe werkt ruis in een foto? Lees er hier meer over!

Belangrijke gear vergeten

Het duurt gewoon even voordat het in je systeem zit: altijd extra accu, sd-kaartjes en je lensdop meenemen.
Lees hier nog eens wat je als fotograaf allemaal bij je moet hebben.

Een scheve horizon fotograferen

Het wordt toch vaak gedaan; een scheve horizon vastleggen. Mocht je geen andere keus hebben of heb je het fout gedaan, corrigeer dan in de nabewerking! In dit artikel wordt uitgelegd hoe je door middel van Photoshop Elements de horizon kunt rechttrekken.

Dannytaxcreative doet het helemaal juist: een kaasrechte horizon!

In JPG schieten in plaats van in RAW

Elke beginnende fotograaf doet het: gewoon in jpg fotograferen, want in die stand staat je camera als je hem net hebt gekocht. Fotografeer in RAW en je kunt veel meer met de nabewerking in programma’s als Adobe Photoshop! Zoals Marco Borsato al zegt: raw raw raw! Michiel Mulder legt in deze beginnerscursus uit hoe je met raw te werk gaat.

Voel je je aangesproken? Wees niet getreurd! We hebben de fouten allemaal gemaakt. Zelfs de meest doorgewinterde fotografen zijn niet immuun voor deze veelvoorkomende fouten. Heb jij zelf nog andere blunders die in dit rijtje horen? Deel ze met ons!

De belangrijkste fotografie tips voor beginners

Wil je meer handige tips voor beginners? Bekijk dan dit overzichtsartikel

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Nikon Coolpix B700

Review: Sony alpha 6500