
In het artikel hieronder sommen we een paar fotolocaties om vogels te fotograferen voor je op. Natuurlijk kun je overal aan de slag met het fotograferen van vogels, zo kun je ook in je tuin een hoop vogels tegenkomen. In dit artikel vertellen we je daar meer over. Ben je op zoek naar andere fotolocaties? Al onze locatie artikelen kun je hier vinden.
Als je aan de slag gaat om vogels te fotograferen, is het belangrijk dat je rekening houd met de natuur. Blijf dus op de paden, maak gebruik van de daarvoor aangewezen vogelkijkhutten en laat de vogels verder met rust.
Meer leren over vogelfotografie? Volg dan de Zoom Academy cursus Vogels spotten en fotograferen.
1. Marker Wadden
De Marker Wadden is een bijzonder project. Deze door de mens gemaakte eilanden zijn namelijk nog erg jong en nog volop in ontwikkeling, maar nu al zijn er enorm veel vogels te spotten. Het natuurgebied wordt dan ook niet voor niks door velen de Wadden in het klein genoemd.
Foto: tonellenbroek – ISO 200 · ƒ/6.3 · 1/1250s · 600mm
2. Terschelling
In dit artikel noemen we Terschelling, maar andere Waddeneilanden zoals bijvoorbeeld Texel, Schiermonnikoog of Vlieland zijn ook perfecte fotolocaties om vogels te fotograferen. Het feit dat er relatief weinig mensen op de eilanden woont en er veel water in de buurt is, maakt de Waddeneilanden een waar Walhalla voor vogels én vogelliefhebbers.
Foto: Carolien114 – ISO 2500 · ƒ/6.3 · 1/400s · 600mm
3. Nationaal Park Lauwersmeer
Nationaal Park het Lauwersmeer mag zeker niet overgeslagen worden wanneer je gek bent op het spotten en fotograferen van vogels. Deze locatie staat namelijk bekend om de grote verscheidenheid aan vogels die je er tegen kunt komen. In het park wordt zelfs jaarlijks een vogelfestival gehouden en in het activiteitencentrum het Lauwersnest kun je een kaart halen met goede vogelspotplekken en veel voorkomende soorten in het park.
Foto: Christien1985 – ISO 400 · ƒ/6.3 · 1/2000s · 600mm
4. De Oehoevallei
De Oehoevallei is een bijzondere locatie in Limburg. Het is namelijk, zoals de naam al zegt, een vallei waar je de oehoe kunt spotten. Deze locatie is namelijk de perfecte verblijfplaats voor de vogel. Wil je de oehoe gaan spotten? Dan kun je terecht bij vogelkijkpunt de Kiekoet.
Foto: Janni104 – ISO 800 · ƒ/2.8 · 1/1000s · 150mm
5. Kraaijenbergse Plassen
De Kraaijenbergse Plassen staat bij velen voornamelijk bekend als recreatieplaats, maar het is ook een locatie waar je enorm veel prachtige vogels kunt spotten. Ook hier is weer veel water te vinden, waardoor je vooral veel watervogels tegenkomt. Bij Plas 5 kun je een vogelkijkhut vinden.
Foto: karelwarburg – ISO 100 · ƒ/11 · 68s · 14mm
6. Oostvaardersplassen
Op deze locatie vindt je niet alleen grote kuddes wilde paarden. De Oostvaardersplassen is één van de locaties waar de zeearend zich na jaren weer gevestigd heeft. Alleen dat maakt de Oostvaardersplassen het al waard om te bezoeken, maar je kunt hier nog veel meer bijzondere vogelsoorten spotten. Er zijn twee vogelkijkhutten in het gebied, meer dan genoeg mogelijkheden dus om aan de slag te gaan.
Foto: robvandevries – ISO 400 · ƒ/6.3 · 1/640s · 600mm
7. De Groene Jonker
Bij de Nieuwkoopse Plassen ligt natuurgebied de Groene Jonker. Het zal je niet verbazen dat ook dit gebied bekend staat om de vele vogelsoorten die je hier kunt spotten. Het is nog een jong natuurgebied, waar je ook kunstwerken van Jack van Mildert tegenkomt.
Foto: Carolien114 – ISO 1000 · ƒ/6.3 · 1/800s · 600mm
8. Kiekkaaste
Waar we verder in dit artikel enkel natuurgebieden noemen, gaat dit punt specifiek om een vogelkijkhut. Kiekkaaste is namelijk de enige kijkhut die buiten de duinen staat, wat maakt dat je hier weer compleet andere beelden hebt. Daarbij is de kijkhut zelf ook erg mooi en wordt deze net zo vaak op de foto gezet.
Foto: s.cloo.hartsema – ISO 100 · ƒ/10 · 1/200s · 105mm
9. De Groote Peel
Ook in natuurgebied de Groote Peel kun je talloze vogelsoorten spotten en fotograferen. Ben je benieuwd naar dit natuurgebied en zou je er graag wat meer over te weten komen? Dan kun je voor zeven euro per persoon twee uur op excursie met een boswachter die je langs de mooiste plekjes van het gebied neemt.
Foto: JanvanO – ISO 200 · ƒ/7.1 · 1/640s · 150mm
De fotolocaties om vogels te fotograferen op de kaart
Goed, nu we alle fotolocaties voor het hebben beschreven, is het ook handig als je weet waar de fotolocaties te vinden zijn. Hieronder hebben we daarom alle fotolocaties om vogels te fotograferen voor je in kaart gebracht. Zo weet je precies hoe je er moet komen. Klik op de rode cameraatjes om meer details te bekijken.
Tips om vogels te fotograferen
Als je dan eenmaal een goede locatie hebt gekozen en besluit op pad te gaan, is het ook handig als je weet hoe je vogels op de foto zet. Hieronder geven we je daarom een paar korte tips, zodat je goed voorbereid op pad kunt. Op zoek naar meer tips? Lees dan 12 tips voor het maken van geweldige vogelfoto’s.
Heb geduld
Eén van de belangrijkste dingen als het gaat om vogelfotografie, en wildlife fotografie in het algemeen, is het hebben van geduld. Wanneer je besluit vogels te gaan fotograferen en het na een half uur nog niet gelukt is, moet je niet verbaast zijn. Het kan best een paar uur duren voordat een vogel op de juiste manier voor je lens zit. Het kan ook zijn dat dat die dag helemaal niet gebeurd. Je bent immers afhankelijk van wilde dieren, dus je kunt een goede shoot niet organiseren.
Foto: Lolaatje69 – ISO 200 · ƒ/9 · 1/400s · 380mm
Gebruik een telelens
Wanneer je vogels gaat fotograferen, zitten ze vaak niet vlak voor je neus. Toch wil je zo’n vogel een beetje beeldvullend in beeld brengen. Dat betekent dus dat je een telelens nodig hebt. Kies voor een lens met een maximaal bereik van minimaal 300 mm. Zo kun je de vogel mooi dichtbij halen, zelfs als die een eind verderop zit.
Foto: dylano – ISO 1000 · ƒ/6.3 · 1/640s · 500mm
Een snelle sluitertijd
Vogels zijn snelle beestjes en fladderen vaak alle kanten op. Zeker als je een vogel in vlucht vast wilt leggen, heb je een flink hoge sluitertijd nodig. Ook als de vogel niet vliegt is een hogere sluitertijd verstandig, zo voorkom je dat de foto onscherp is als de vogel toch wat beweegt. Hoe hoog je sluitertijd moet zijn, hangt een beetje af van de situatie, maar reken toch al snel op een sluitertijd van ongeveer 1/500.
Foto: Margrietha-timmer – ISO 160 · ƒ/6.3 · 1/640s · 600mm
Handige websites
Om je nog wat verder op weg te helpen, hebben we nog wat handige websites en artikelen voor je opgezocht. Zo kun je nog wat extra informatie en tips vinden. We sommen ze even voor je op:
- Vogelkijkhut.nl: op deze website vind je alle vogelkijkhutten op een handig kaartje
- Waarnemingen.nl: de favoriete website van veel wildlife fotografen, hier kun je zien waar welk dier (dus ook welke vogelsoort) is gespot.
- Handig artikel: 6 belangrijke tips voor het fotograferen van vogels
- Handig artikel: Vogels spotten en fotograferen: experts leggen het uit
- Handig artikel: Vogels fotograferen aan het water: op deze instellingen moet je letten
Foto: hvr2105 – ISO 500 · ƒ/6.3 · 1/1000s · 440mm
Bekijk de video!
Wil je je nog even wat verdiepen in de theorie? In de video hieronder leggen we je uit hoe de belichtingsdriehoek werkt. Zo leer je je camera beter te beheersen en maak je al snel de mooiste vogelfoto’s!
Inspiratie nodig?
Ga je binnenkort op pad, maar heb je eerst nog wat inspiratie nodig? Dat is geen probleem, om je wat inspiratie te geven stelden we de galerij Vanuit de vogelkijkhut voor je samen. Klik op de galerijtitel of de foto hieronder om naar de galerij te gaan.
Klik op de foto om naar de galerij te gaan