in

9 fotolocaties voor het fotograferen van musea

Musea staan voor kunst en cultuur en zijn daarom vaak bij uitstek prachtige locaties om te fotograferen. Hierbij draait het dan vaak niet eens om de collectie, maar ook vooral om het gebouw zelf. Musea zijn dus leuk om te bezoeken en te fotograferen. Wij zochten een paar van de mooiste musea van Nederland voor je op en zetten ze voor je in een lijstje!

Natuurlijk zijn de musea momenteel niet open. Nog zeker tot en met 14 januari blijft Nederland in lockdown en dus kun je voorlopig nog even geen musea bezoeken. Dat betekent echter niet dat we geen lijstje voor je kunnen maken met de mooiste musea van Nederland om te bezoeken en te fotograferen. In dit artikel sommen we er daarom een paar voor je op. Vervolgens brengen we ze ook nog even voor je in kaart.

Meer leren over fotografie? Volg dan de Zoom Academy cursus Lijnen en Perspectief!

1. Zeeuws museum

Het Zeeuws museum is gevestigd in een prachtig gebouw. Sinds 1972 is het Zeeuws museum namelijk gesitueerd in de Abdij van Middelburg. Alleen van buiten is het gebouw daarmee al schitterend. Van binnen is het gebouw net zo mooi. Wandel bijvoorbeeld door de oude abdij gangen. Op zoek naar meer kloosters? Eerder zochten we 5 fotolocaties om kloosters te fotograferen voor je op.

musea

Foto: netraam78

2. Groninger museum

Het Groninger museum is een gebouw met een wel erg interessante architectuur en kan daarom ook niet op dit lijstje ontbreken. Kenmerkend is het hoogste deel van het gebouw, dat felgeel is. De verschillende hoeken en bijzondere kleuren zorgen voor een interessant en duizelingwekkend beeld. Zeker de moeite om hier dus even een kijkje te nemen. 

musea

Foto: Ronnie-Schuringa

3. Rijksmuseum

Het Rijksmuseum konden we natuurlijk niet missen in dit lijstje. De karakteristieke architectuur van het museum is welbekend. Niet zo gek, want het gebouw is schitterend klassiek gebouwd. Ook de tunnel die onder het rijksmuseum doorloopt is prachtig, dus sla deze ook zeker niet over wanneer je bij het Rijksmuseum komt.

Foto: renevierhuis

4. Nederlands Instituur voor Beeld en Geluid

Ook een museum dat absoluut niet mag ontbreken op dit lijstje, is het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Dit museum in Hilversum is de plek waar media samenkomen. Een museum dat zo direct over vormgeving gaat heeft natuurlijk ook een bijzondere architectuur en inrichting nodig. Het gebouw doet hier zeker eer aan.

musea

Foto: anitabooo@gmail.com

5. Louwman museum

Het Louwman museum gaat over auto’s. Je vindt hier bijvoorbeeld de grootste collectie autogerelateerde schilderijen. Van buiten is het museumgebouw imposant. De sterke hoeken en mooie symmetrie zorgen voor een fijn beeld. Van binnen valt vooral het hoge, gewelfde plafond op, dat erg fotogeniek is.

musea

Foto: JimZ6

6. Bonnefantenmuseum

Het Bonnefantenmuseum is een museum voor de beeldende kunst in Maastricht. Het museum is gesitueerd in een hoge, aparte toren, wat voor een zeer interessant beeld zorgt. Ook van binnen is het museum mooi ingericht en heeft het bijvoorbeeld een paar mooie trappen om te fotograferen.

musea

Foto: derksmonique

7. Muiderslot

Goed, het Muiderslot is natuurlijk eigenlijk een kasteel, maar sinds 1878 is het ook een rijksmuseum. Het is misschien overbodig om te vertellen, maar omdat het Muiderslot een kasteel is, is het ook direct een prachtig museum om vast te leggen. Het kasteel is goed onderhouden en ook de tuinen en omgeving zijn werkelijk prachtig.

musea

Foto: Chama

8. Spoorwegmuseum

Wie van treinen houd, moet naar het Spoorwegmuseum. Dat is natuurlijk logisch. Het Spoorwegmuseum staat vol prachtige, oude treinen. Dit maakt het Spoorwegmuseum dan ook voornamelijk erg interessant vanwege de collectie. Het gebouw zelf en de manier waarop de treinen uitgestald staan mogen er echter ook zeker wezen.

musea

Foto: HermanDeRaaf

9. Museumpark Archeon

Ook Museumpark Archeon is voornamelijk interessant vanwege de collectie, mede door het feit dat het museumpark geen vast gebouw heeft om te fotograferen. Dit museum is een interactief museum waarbij je terug in de tijd stapt. Hier kun je genieten van de omgeving én je met je foto’s terug wanen in de tijd. 

musea

Foto: fotohela

De fotolocaties voor musea op de kaart

Nu we alle fotolocaties om musea te fotograferen voor je hebben uitgeschreven, hebben we ze hieronder ook nog even voor je in kaart gebracht. Zo weet je precies waar je alle fotolocaties kunt vinden. Klik op de rode cameraatjes voor meer details.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit zijn de foto’s van het jaar 2021!

De schattigste huisdierfoto’s op Zoom.nl in 2021!