in

9 tips om vuurwerk te fotograferen

Vuurwerkfotografie is makkelijker dan je denkt. Laat jouw nieuwjaarsavond nog meer knallen met prachtige foto’s. Met deze 9 tips mis je geen pijl.

Zoek van tevoren je locatie

Als je net voor 12 uur pas naar buiten gaat dan moet je je nog oriënteren en gaan zoeken waar je het beste kunt gaan staan. Het is handig om dit al vast van tevoren te weten zodat je direct aan de slag kan om foto’s te maken. Let bij het zoeken van een locatie ook op een interessante voorgrond.


(foto: leonhofenk)

Haal voor het fotograferen je uv filter van je objectief af.

Die kunnen zorgen voor vervelende reflecties. Die kun je ook verminderen door je zonnekap.


(foto: lydiadewachter)

Gebruik een statief, draadontspanner en een lange sluitertijd.

Het statief gebruik je om bewegingsonscherpte te voorkomen. En de draadontspanner is zodat je geen trillingen hebt als je de ontspanknop indrukt. Een lange sluitertijd is zodat je het vuurwerk in zijn geheel op de foto krijgt. Een sluitertijd van 8 seconde is meestal voldoende. Maar als de foto dan nog te donker is kan het uiteraard langer. Speel hiermee en kijk wat het beste is per situatie.


(foto: rene0209)

Juiste diafragma

Vuurwerk geeft behoorlijk wat licht af in een korte tijd. Diafragma tussen de F8 en F16 is doorgaans voldoende voor een goede belichting en een grote scherptediepte.

Stel handmatig scherp

In het donker lukt dit namelijk niet met autofocus. Dan blijft hij maar doorzoeken omdat het te donker is. Als je eenmalig op de meest centrale plek scherpstelt zijn je meeste foto’s goed.


(foto: schaef1)

Kies voor een lange sluitertijd

Om meerdere pijlen in je foto te krijgen kun je kiezen voor een lange sluitertijd. Dan hou je tussen de pijlen door een zwart papier voor je lens zodat de foto niet te snel overbelicht wordt.

Zorg dat je de wind in je rug houdt

de rook blijft dan achter het vuurwerk wat de foto mooier maakt. Ook kan je nog mooie beelden zonder vuurwerk schieten door simpelweg alleen de rook vast te leggen.


(foto: stefan-drukker)

Gebruik een groothoekobjectief

Je kunt immers niet precies voorspellen waar er vuurwerk komt en dan kan je beter achteraf bijsnijden in plaats van een misser te hebben.

Laat de kinderen dingen tekenen/schrijven

Kinderen spelen vaak ook met sterretjes met oud en nieuw. Zet je camera op een statief neer en laat de kinderen dingen tekenen/schrijven in de lucht. Door een lange sluitertijd krijg je leuke effecten.


(foto: tipak16)

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Quickstart: Cartoon in Photoshop

Maak je eigen fotografiewebsite (deel 2)