in

Aan de slag met Photoshop: zo doe je een lens- en perspectiefcorrectie


16 november 2020, 08:52

Bijna ieder objectief heeft wel een beetje last van lensfouten, zoals vervorming van rechte lijnen en/of kleurrandjes (chromatische aberratie). Hoe ingewikkelder de constructie (denk aan groothoekzooms), hoe groter de kans. In Camera Raw kun je daar grotendeels automatisch voor corrigeren. We leggen het je uit in dit artikel!

ACR komt met een groot aantal lensprofielen. Als je een raw-foto opent in ACR, kijkt het programma in de exif-gegevens van die foto welk objectief is gebruikt. Heeft het een profiel voor dit objectief, dan kun je dat toepassen door in de Lenscorrecties-tab Correcties profiel inschakelen aan te vinken.

Met het aanvinken van Kleurafwijking verwijderen corrigeer je ook voor chromatische aberratie. Dat zit niet in het profiel. Soms heeft de camera al een eigen ingebouwd profiel bijgesloten. Zo’n ingebouwd profiel wordt altijd toegepast, en dat is ook niet uit te zetten. Dit kan een profiel zijn dat alleen corrigeert voor chromatische aberratie, of een profiel dat ook corrigeert voor vervorming.

In het eerste geval zal ACR zelf ook een profiel hebben om de vervorming te kunnen corrigeren. In het tweede geval zal er geen ACR-profiel beschikbaar zijn, omdat dit niet meer nodig is. Je ziet onderin staan of er inderdaad zo’n ingebouwd profiel aanwezig was.

De hoeveelheid correctie van het profiel is ook nog in te stellen. Met name de correctie van donkere hoeken (Vignetten) kan soms te sterk zijn, omdat dit varieert met het gebruikte diafragma. Worden de hoeken door het profiel nu juist te licht, dan kun je hier die correctie verminderen.

Camera Raw kent veel standaard-instellingen voor verschillende objectieven.

Handmatige correcties

Een enkele keer werken de automatische correcties met profielen nog niet goed genoeg. Of misschien heb je een exotisch objectief gebruikt waar ACR geen profiel voor heeft. Dan kun je op Handmatig klikken en daar zelf proberen te corrigeren voor Vervorming, kleurrandjes (Rand verwijderen) en Vignetten. De mogelijkheden zijn hier wat uitgebreider en het effect werkt sterker. Zo kun je bij de kleurrandjes proberen om nauwkeurig de kleur te specificeren. En bij Vignetten kun je ook instellen hoe diep je in de foto wilt gaan. Soms vignetteert alleen de uiterste hoek, soms een veel groter deel van het beeld.

Transformaties

Schuin lopende lijnen, zoals op deze foto, zijn geen gevolg van een lensfout. Ze ontstaan doordat de camera schuin omhoog werd gehouden, waardoor de lijnen niet meer parallel aan de sensor lopen. De correctie hiervan noemen we dus ook geen lenscorrectie maar perspectiefcorrectie. ACR heeft daar geen aparte tab voor, maar een gereedschap dat Transformatie heet. Als je dit selecteert, krijg je rechts op de plek van de tabs wel de instellingen voor dit gereedschap. Je hebt vier automatische instellingen en een krachtige handmatige instelling. De automatische instellingen zijn Automatisch (waarbij geprobeerd wordt om zowel horizontalen als verticalen recht te zetten, maar niet te extreem), alleen Horizontaal, alleen Verticaal en Volledig (vergelijkbaar met de eerste optie, maar nu rigoureuzer). Vaak werkt een van deze opties prima, en kun je dus met een druk op de knop je foto corrigeren.

Maar regelmatig lukt dat toch niet. Dan kun je de schuifjes daaronder proberen. Maar de krachtigste handmatige methode is het meest rechtse icoontje, dat Met hulplijnen heet. Klik dit aan, zorg dat onderin Loep staat aangevinkt en beweeg je cursor het beeld in. Nu kun je uiterst nauwkeurig een hulplijn trekken over een lijn in de foto die horizontaal (of verticaal) had moeten zijn.

Trek twee van zulke hulplijnen, en ACR vervormt vervolgens je foto zodanig dat die lijnen nu inderdaad horizontaal (of verticaal) zijn. Bij extreme correcties zul je daarna nog wel het Uitsnijden-gereedschap moeten gebruiken om de schuine randen weg te snijden (hierover straks meer).

Aanpassingen doen met het gereedschap Transformatie door te werken met hulplijnen.

Trek een lijn in de foto waar het beeld horizontaal of verticaal had moeten zijn.

Adobe Camera Raw transformeert je foto en maakt de getrokken lijnen horizontaal of verticaal.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Plan je foto’s op Instagram

Het voordeel van Photoshop: lagen