in

Adobe Creative Cloud update juni 2020: Volop verbeterde functies


19 juni 2020, 11:46

Adobe heeft op 16 juni 2020 haar Creative Cloud-apps fors bijgewerkt. De meeste programma’s zijn onder handen genomen, maar voor fotografen zijn de updates en nieuwe functies voor Photoshop, Lightroom en Camera Raw het belangrijkst.

Photoshop

De Photoshop-update omvat onder andere een verbeterde selectietool voor portretten, waardoor je nog preciezer kunt werken. In het verleden “vergat” Ps nog wel eens een hoeveelheid losse haren, maar nu detecteert het automatisch een persoon om een meer verfijnde selectie te kunnen maken met meer haardetails en een betere randkwaliteit. Een object selecteren is sowieso gemakkelijker geworden door snel even met de lasso-tool een grove selectie te maken, waarna Ps de rest doet. In het verlengde hiervan is ook de maskerfunctie verbeterd. Daarnaast wordt Adobe Fonts automatisch geactiveerd als je met tekst aan de gang gaat en kun je Ps een lettertype laten detecteren om bijvoorbeeld een tekst in je foto aan te vullen. Ook is de functie Draaibare Patronen toegevoegd. Vanaf nu kun je heel simpel de richting van een patroon in lagen, vormen en frames wijzigen en uitlijnen met de richting van de omgeving. IPad-werkers kunnen bovendien makkelijker schakelen tussen Lr en Ps.

Photoshop patronen

Photoshop selectietool

Photoshop lettertype

Lightroom

Voor zowel Lightroom als Lightroom Classic zijn verbeteringen en nieuwe functies doorgevoerd. Zo is er een nieuwe kleurschuif toegevoegd in het venster voor lokale aanpassingen, waarmee je veel preciezer de kleuren in specifieke delen van je foto kunt corrigeren zonder dat dit invloed heeft op de rest van de foto. Daarnaast kun je nu meerdere bewerkingsversies maken zonder je originele bewerking te hoeven kopiëren en de watermerkfunctie op de desktop-versie kun je nu synchroniseren met de mobiele versie. Inspiratie opdoen bij anderen kan door de functie “Ontdekken” en standaard RAW-instellingen aanpassen is eenvoudiger geworden.

Lightroom lokale kleuraanpassingen

Camera Raw

Nauw verweven met Photoshop en Lightroom is Camera Raw, en ook daar zijn de nodige functies verbeterd, zoals de mogelijkheid om met meerdere bewerkingsdeelvensters tegelijk te werken en ISO-adaptieve voorinstellingen als RAW-standaardinstellingen in te stellen. In het deelvenster voor lokale aanpassingen is ook hier een schuifregelaar voor kleurtoon toegevoegd. Het verbeterde Curve-venster maakt het nu bovendien eenvoudig om te schakelen tussen Parametrische curve en Puntcurve, waardoor je nog beter per kleurkanaal kunt corrigeren. Bovendien zijn de standaardinstellingen voor RAW-bestanden in deze versie verbeterd en zorgt een handig raster voor meer gemak bij het bepalen van het exacte midden van je foto (ook aanwezig in Ps en Lr).

Lightroom Standaardaanpassing

Adobe CameraRaw

Prijs en beschikbaarheid

Alle Adobe Creative Cloud-apps vind je op de website van Adobe. Een Fotografielidmaatschap (Ps + Lr) kost € 12,09 per maand inclusief 20GB online-opslagruimte of € 24,19 per maand inclusief 1TB aan opslagruimte.
www.adobe.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het mysterie van de F-stops

De leukste fotoprojecten om thuis uit te voeren!