in

Architectuur: zo zet je je foto om naar zwart-wit in Lightroom

Heb je een strakke architectuurfoto gemaakt? In dit artikel nemen we je mee in de omzet van je foto naar zwart-wit! Maar éérst gaan we de lucht nog even wat meer karakter geven.

Meer leren over architectuur? Volg dan de Zoom Academy Cursus Lijnen en Perspectief en leer alles over het fotograferen van gebouwen!

De lucht

Luchtpartijen zijn een essentieel onderdeel van foto’s. We gaan die dus nog wat sterker maken voordat we de foto omzetten naar zwart-wit.

We maken een selectie van de lucht door het Gegradueerd filter te gebruiken in combinatie met het Bereikmasker Luminantie.

Selecteer nu de lucht en pas vervolgens de Helderheid aan naar +100 en de schuif bij Nevel verwijderen naar 37 in het Effectenpaneel.

Als het gelukt is, sluit je je selectie af door op Gereed te drukken. Let op! Alleen de lucht dient dus geselecteerd te worden. Resultaat: dramatiek!

Een dreigende lucht is ontstaan door met een Gegradueerd filter met Bereikmasker te werken.

Zwart-wit

Nu we de luchten prima hebben zoals we willen, alsmede een goede belichting en rechtopstaande muren, is het tijd toe te werken naar de omzetting in zwart-wit. In Lightroom zijn diverse manieren om een zwart-wit omzetting te generen. Wij kiezen voor een manier waarbij we zelf kunnen bepalen hoe bepaalde kleuren omgezet worden.

Omzetten naar zwart-wit

Ga in naar je Standaard-paneel aan de rechterzijde van je scherm. Helemaal rechtsboven in dat paneel klik je op het woord Zwart-wit.

Nadat je op het woord Zwart-wit hebt geklikt, verdwijnt alle kleur uit je foto. Echter is het resultaat nu nog wat vlak. Hetgeen Lightroom in feite nu gedaan heeft, is de Verzadiging en Levendigheid naar 0 zetten. Echter houdt Lightroom in dat geval geen rekening met persoonlijke voorkeur en sfeer.

Door op het woord ‘Zwart-wit’ te klikken, verwijder je alle kleur uit je foto.

De standaard zwart-wit omzetting is mooi, maar oogt nog te vlak.

Paneel Zwart-wit

Iedere kleur in een foto, of iedere kleurtoon, vraagt om een andere omzetting. De kleur eruit halen is één, maar bepalen hoe donker of licht de omzetting van die bepaalde kleur moet zijn, is twee.

Dat bepalen van licht en donker doen we in een speciaal paneel. Dat paneel is alleen op te roepen als je eerst op Zwart-wit hebt geklikt, zoals we dat hierboven hebben gedaan. Aan de rechter zijde van je scherm tussen je panelen vind je nu ook het paneel Zwart-wit (dit is in de plaats gekomen van HSL/Kleur).

Het paneel ‘Zwart-wit’ is bij de panelen in het rechterdeel verschenen.

Mix bepalen

In het paneel Zwart-wit zie je een overzicht met alle kleuren, waarbij je door middel van schuiven de Zwart-witmix per kleur kunt instellen. Wil je bijvoorbeeld het oorspronkelijke blauw nu omgezet hebben naar een donkerder geheel, dan zet je de schuif bij Blauw naar links. Wil je de oorspronkelijke blauwe tinten juist een lichtgrijzer karakter meegegeven, schuif dan de schuif naar rechts. Het lastige van deze werkwijze is je steeds zelf de vraag te stellen welke oorspronkelijke kleur ook alweer waar in de foto zat.

Klikken en slepen

Juist daarom is het makkelijker te werken met een aanwijzer. In het paneel Zwart-wit zie je linksboven een puntje met een rondje. Als je er even met je muis boven hangt staat er: Zwart-witmix wijzigen door in de foto te slepen.

Klik erop en ga met de muis ergens in je foto staan. De aanwijzer die je nu ziet, komt overeen met de aanwijzer die we in de workflow van Borghetto zagen in het paneel HSL.

Ga op een plek staan in de foto, waarvan je de zwart-wit-omzetting donkerder of lichter wilt maken. Kies bijvoorbeeld een donker deel in de wolken.

Door nu met ingedrukte muistoets je muis naar boven te bewegen, zullen de donkere partijen in de lucht lichter worden.

Beweeg je de muis omlaag, dan worden die delen donkerder.

Wij willen die donkere delen in de lucht wat extra aanzetten en dus donkerder maken. Ga dus ergens op een donkere plek in de lucht staan en beweeg de muis met ingedrukte muisknop naar beneden. Je ziet: de donkere delen in de lucht worden nog donkerder en geven daarmee een prachtig contrast. Je ziet ook dat de schuiven bij Blauw en wellicht ook de omliggende kleuren in het paneel mee veranderen als je je muis beweegt.

Door dit puntje op te pakken, kun je in de foto slepen om de kleurmix te wijzigen.

Gebouw lichter maken

Maak het gebouw lichter door ergens met je muisaanwijzer op een licht gedeelte van het gebouw te gaan staan. Druk de muisknop in en beweeg naar boven. Het gebouw wordt lichter en krijgt hiermee meer de aandacht. De schuiven bij Geel en Oranje zullen veranderd zijn, omdat Lightroom detecteerde dat dit de oorspronkelijke kleuren waren.

De schuiven in het paneel veranderen vanzelf mee.

Nog meer controle

Wil je nog een stapje verder en niet alleen meer de kleuromzettingen bepalen, maar ook de contrasten in bepaalde regio’s van je foto, zoals in de hooglichten of schaduwen? Kies dan helemaal links onder je foto bij Doelgroep voor Kleurtintcurve in plaats van de standaardwaarde Grijswaarden. Je ziet dat rechts automatisch het paneel Kleurtintcurve geopend wordt.

In plaats van te werken met grijswaarden kun je schakelen naar ‘Kleurtintcurve’.

Ga nu net als eerder te werk: plaats je muis in het gebied dat je wilt aanpassen en schuif met ingedrukte muisknop de muis naar boven of beneden. Zo kun je perfecte contrasten genereren. Dit maken van contrasten doe je naar eigen inzicht en is afhankelijk van je eigen smaak en voorkeuren.

Als je klaar bent, klik je op Gereed.

De waarden in het paneel ‘Kleurtintcurve’ veranderen automatisch mee.

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Lijnen en Perspectief in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het fotograferen van architectuur en nog veel meer.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over lijnenspel en verdwijnpunten
  • De beste composities voor gebouwen
  • Welke camera’s en objectieven je kunt gebruiken
  • Een aantal extra creatieve trucs

Bekijk hier de volledige Cursus Lijnen en Perspectief.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo maak je een indringend beeld van een kind – Het Perfecte Plaatje thuisopdracht 7

De beste Black Friday cameradeals 2021 + tips om een miskoop te voorkomen