in

Beginnen als trouwfotograaf: zo ga je van start

Trouwfotografie is een bijzonder genre. Je hebt er veel ervaring en routine voor nodig, maar je kunt er als beginnend fotograaf ook snel in rollen. Ben jij er klaar voor om trouwfotograaf te worden?

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Trouwfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het vastleggen van die ene belangrijke dag en wat hier als fotograaf allemaal bij komt kijken.

De meeste trouwfotografen hebben heel veel ervaring en routine. Dat is ook wel nodig, want je legt toch de belangrijkste dag uit iemands leven vast. Maar tegelijkertijd is het een heel laagdrempelige vorm van fotografie om in te stromen. Er gaat altijd wel iemand trouwen die gehoord heeft dat jij óók fotograaf wilt worden. Daarom word je al snel gevraagd om een reportage te maken. Veel beginnende fotografen gaan gretig op zo’n uitnodiging in.

Ga voor jezelf goed na of je zo’n klus aankunt. Het is verstandig om eerst een aantal zaken op een rijtje te zetten.

Verantwoordelijkheid

We zeiden het al eerder: je legt als trouwfotograaf de belangrijkste dag – of in ieder geval een van de belangrijkere dagen – uit het leven van het bruidspaar vast. Dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. We kunnen het ons goed voorstellen dat je als (beginnend) fotograaf een boel aanvragen krijgt uit bijvoorbeeld je vrienden- of kennissenkring om hun bruiloft te fotograferen. Vergeet niet dat het voor een bruidspaar niet altijd gemakkelijk is om een goede fotograaf te vinden, en dat sommige paren gewoonweg geen enorm budget beschikbaar hebben voor de fotografie. Ook kan het zijn dat bekenden om persoonlijke redenen heel graag hebben dat uitgerekend jij hun mooiste dag vastlegt. Dat kunnen allemaal redenen zijn om aan te kloppen bij iemand die pas net begint met fotograferen, of meer specifiek met trouwfotografie.

Voordat je volmondig ja zegt tegen zo’n verzoek, is het goed om de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken nog eens grondig te overdenken. Bij zo’n gelegenheid heb je geen of weinig ruimte voor fouten. We willen je uiteraard niet ontmoedigen, maar juist aansporen om stil te staan bij wat het bruidspaar je toevertrouwt. Want natuurlijk is het een grote eer om gevraagd te worden om zo’n belangrijk moment in het leven van mensen op beeld vast te leggen!

Bruidsparen vertrouwen op jouw kunnen! Zorg dus dat je je ca

Apparatuur

Een van de dingen waarbij je stil moet staan, is of je apparatuur aan de eisen voldoet. We horen weleens over bruidsparen die – zonder veel kennis van zaken – eisen stellen aan de apparatuur die een trouwfotograaf gebruikt. Bijvoorbeeld: ‘Minimaal een fullframe-dslr-camera’. Het kan zijn dat je daar als fotograaf onzeker van wordt of jezelf afvraagt of jouw apparatuur wel geschikt is voor een bruiloft.

Gelukkig stelt niet elk bruidspaar dit soort eisen. Meestal laten ze de keuze aan de fotograaf. Dat legt wel (en terecht) de druk bij jou: is jouw apparatuur voldoende voor het fotograferen van een bruiloft? Gelukkig kun je hiervoor allerlei apparatuur gebruiken, van vrij goedkoop tot héél kostbaar. Om je een beetje op weg te helpen, geven we hierna een overzicht van wat je mogelijk in je fototas zou kunnen stoppen op een gemiddelde trouwdag.

Twee camera’s

De camera die je gebruikt, is natuurlijk van groot belang. Het bruidspaar vertrouwt op jouw deskundigheid, dus jij moet ook op jouw apparatuur kunnen vertrouwen. Bij voorkeur ga je daarom met twee body’s op pad. Niet alleen om eentje als back-up te hebben voor het geval dat de ander dienst weigert (je moet er toch niet aan denken om op de grote dag zonder camera te staan …), maar het is ook fijn om lekker snel ‘van lens te wisselen’ – of eigenlijk van camera dus.

Het liefst gebruik je twee camera’s van hetzelfde merk, zodat je niet hoeft te zoeken naar knoppen en instellingen. Heb je zelf maar één body en fotografeer je nog niet zoveel bruiloften, zoek dan eens naar de mogelijkheid om een tweede body te huren voor de grote dag.

Meerdere body’s meenemen is een must. Je kunt een tweede exemplaar huren voor de trouwdag.

Cameratype

Gelukkig kun je met veel soorten camera’s op pad gaan. Een fullframe-camera is natuurlijk prima, maar ook met een camera met een kleinere aps-c- of MFT-sensor kun je een bruiloft fotograferen. Ook het aantal megapixels zegt niet alles: een 32megapixel-bestand dat uit een camera met een kleine sensor komt rollen, kan van mindere kwaliteit zijn dan een 24megapixel-bestand uit een fullframe-camera. Wel is het fijn als je objectieven kunt verwisselen, zodat je optimale controle hebt over welk objectief je in welke situatie gebruikt. Een compactcamera of bridgecamera is daarom eigenlijk ongeschikt.

Wat voor een camera je ook gebruikt, het belangrijkste is natuurlijk dat je weet hoe je deze moet bedienen. Ken je camera! Zeker op een belangrijke dag als een bruiloft moet het bedienen van je camera automatisch gaan, zodat je kunt focussen op het fotograferen van de juiste momenten.

Zorg dat je meerdere objectieven in je cameratas stopt, zodat je voor elke situatie de goede uitrusting hebt.

Objectiefkeuze

Je keuze qua objectieven is misschien nog wel belangrijker dan de keuze voor een specifieke camera. Objectieven zijn namelijk sterk bepalend voor wat je kunt vastleggen en op welke manier.

Bij een bruiloft kun je heel veel verschillende omstandigheden tegenkomen. De dag is onvoorspelbaar, net als de weersomstandigheden en de plekken waar je tijdens het fotograferen van een bruiloft allemaal komt. Daarom is het goed om met een zo veelzijdig mogelijke uitrusting op pad te gaan. Dat betekent dat je allerlei brandpuntsafstanden in je fototas tot je beschikking moet hebben, om zowel in het kleine kapelletje als op de hei tot goede resultaten te kunnen komen. Kortom: van groothoek tot tele. Je weet immers nooit waar je precies terechtkomt, en je neemt het jezelf achteraf vást kwalijk als je niet alle mogelijkheden had die je had willen hebben.

Je kunt kiezen voor een hele reeks verschillende ‘primes’ (lenzen met een vaste brandpuntsafstand), maar dan moet je iedere keer als je wilt wisselen van brandpuntsafstand dus ook je lens verwisselen. Dat kost tijd en is niet zo handig op een hectische trouwdag, waarop de niet te missen momenten je om de oren vliegen.

Objectieven inpakken

Het meenemen van een goede lichtsterke zoomlens is dus verstandig. Bijvoorbeeld een 24-70 mm F 2,8 of eentje met nog meer bereik, zoals een 24-105 mm. In dat geval heb je in de meeste gevallen genoeg millimeters tot je beschikking. Incidenteel komt ook een telezoom, bijvoorbeeld een 70-200mm F 2,8 of F 4, goed van pas.

Daarnaast kun je als extra een lichtsterkere prime (bijvoorbeeld F 1,8 of F 1,4) in je tas stoppen, omdat je daar unieke beelden mee kunt maken met extreem onscherpe voor- en achtergronden.

Heb je meerdere objectieven die je graag gebruikt, rust dan elk van je body’s uit met een van die objectieven. Dat werkt nog veel sneller: dan pak je gewoon de andere camera om snel te wisselen van ‘look’ en brandpuntafstand.

Om zo’n creatieve foto te kunnen maken, heb je wel een objectief met korte brandpuntsafstand nodig!

Daniëlle van Eerden (mycreativity)
Nikon D700 · ISO 500 · F 3,2 · 1/8000 SEC · 14 MM

Geheugenkaartjes en accu’s

Zorg dat je genoeg lege en geformatteerde geheugenkaartjes meeneemt, en dat die snel genoeg zijn om met meerdere beelden per seconde te kunnen fotograferen. Dit komt vooral van pas bij de officiële momenten, zoals de kus. Vergeet tot slot vooral niet om opgeladen reserveaccu’s voor je camera en extra batterijen voor je flitser in je tas te stoppen, want zonder stroom is het einde oefening.

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Trouwfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je de technieken te beheersen die beweging in je foto’s brengen en nog veel meer.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over de voorbereiding van een bruiloft
  • Welke momenten je absoluut mag missen
  • Wat er allemaal in je cameratas moet zitten
  • De afhandeling en bewerking na de bruiloft

Bekijk hier de volledige Cursus Trouwfotografie.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Een deel van de foto verscherpen: zo pak je dat aan in Photoshop

Focus op vogels: scherpstellen op vogels en wildlife