in

Beginnen met trouwfotografie: welke tarieven zijn gangbaar?

De volgende vraag is: wat kun je vragen voor een trouwshoot? Uiteraard is dat altijd maatwerk. De kosten voor het bruidspaar hangen af van een groot aantal factoren.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Trouwfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het vastleggen van die ene belangrijke dag en wat hier als fotograaf allemaal bij komt kijken.

Het aantal uren dat je aan een bruidsreportage besteedt, is een essentiële factor voor de hoogte van je totaalprijs. Sommige bruidsparen willen dat je aanwezig bent vanaf het prille begin van de dag totdat de laatste gast is vertrokken. Vraag je allereerst af of je dat zou willen. Het betekent een werkdag van minstens 12 uur, en dat zijn allemaal hectische uren zonder een fatsoenlijke pauze. Sommige fotografen vinden dit prima; anderen beperken zich liever tot de essentie. Zij bieden alleen hun diensten aan tijdens bepaalde delen van de dag, zoals de ceremonie, de portretserie en de kerk. Het feest laten ze liever aan zich voorbijgaan. Bedenk van tevoren goed waar jij je als fotograaf het lekkerst bij voelt.

Een trouwdag is ontzettend belangrijk en de foto’s dus ook.

Inge Pieck Fotografie (ingepieck)
Canon 6D · ISO 100 · F 2,8 · 1/320 SEC · 35 MM

Uurtarief

De tijd die je aanwezig bent, kun je in rekening brengen. Dit doe je via een uurtarief. Een uurtarief bestaat in ieder geval uit de volgende elementen:

 • De inkomsten die je nodig hebt om van te kunnen leven.
 • Afschrijving van je apparatuur, auto et cetera.
 • Tijd en kosten die je maakt om de klant binnen te halen, marketing en pr.

Je zou bijvoorbeeld kunnen uitkomen op een tarief van 100 euro per uur, inclusief btw. Nu behoeft dat natuurlijk enige nuance, want waar die 100 euro per uur voor een professional helemaal geen gek bedrag is, wordt het vreemd als je als beginnend trouwfotograaf meteen met een dergelijk tarief op de proppen komt.

Het bepalen van je tarief is altijd een moeilijke zaak. Gelukkig heb je als trouwfotograaf het voordeel dat bruidsparen vaak flink gespaard hebben voor hun grote dag en die horde dus gemakkelijker kunnen en willen nemen. Het kan natuurlijk geen kwaad daar rekening mee te houden, al moet je het natuurlijk wel redelijk én in verhouding tot het geleverde houden.

Zorg dus voor een goede balans tussen het tarief en het resultaat. Een doorgewinterde trouwfotograaf kan best die 100 euro vragen, maar voor een beginnend fotograaf met slechts enkele bruiloften op de teller is pakweg de helft ook al een prima tarief. Natuurlijk is het daarnaast ook een kwestie van vraag en aanbod en kun je kijken naar hoe je collega-fotografen het prijstechnisch aanpakken. Want die andere tarieven zien de zoekende bruidsparen natuurlijk ook!

Bruidsparen hebben vaak een flinke som over voor een mooie en gevarieerde fotoreportage.

Joris Brouwer (joris-1)

Hoeveelheid foto’s

Een tweede factor voor de hoogte van de prijs is het aantal foto’s dat je aflevert, en ook hoe je die aflevert. Er zijn fotografen die 50 foto’s leveren van een dag, maar er zijn er ook die een mapje met 1200 beelden opleveren.

Denk ook aan de hoeveelheid tijd die je kwijt bent aan de bewerking en aanlevering van de beelden. Voor een kwaliteitsafwerking van een raw-beeld heb je al gauw 3 tot 5 minuten nodig, inclusief opschonen, uitsnijden en op kleur brengen van het beeld. Dat betekent dat je er 15/20 in een uur doet, en bij 100 beelden dus al ruim een halve dag bezig bent. Bij 1200 beelden loopt dat aardig op, en hetzelfde geldt uiteraard voor de prijs.

Als je 300 beelden als gemiddelde neemt met 3 minuten bewerking per foto, dan zit je al gauw op anderhalve dag à twee dagen beeldbewerking. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld 75 euro per uur berekenen als je fotografie-tarief 100 euro is. Fotografeer je voor een lager tarief, dan kies je natuurlijk ook een daarbij passend bewerkingstarief.

Het bewerken van de foto’s kost veel tijd; dit moet je in de totaalprijs meenemen.

Robin Looy (robinlooy)
Canon 5D IV · ISO 1000 · F 4 · 1/500 SEC · 24 MM

Album

In het analoge tijdperk was het duidelijk: de huwelijksfotograaf leverde een album aan en de negatieven bleven in zijn/haar archief. Onder elke foto stond een kleine nummertje met potlood, zodat de familie kon nabestellen. Als je je werk goed had gedaan, zat hier nog een leuk extraatje in. Een gouden verdienmodel.

Maar toen kwam het digitale tijdperk. Fotografen hielden hun verdienmodel in stand, maar bruidsparen gingen pagina’s uit albums inscannen, om de beelden vervolgens bij HEMA of Kruidvat bij te bestellen. Einde verdienmodel.

Tegenwoordig leveren steeds meer fotografen hun beelden daarom digitaal aan. Je kunt niet echt meer anders. Daarnaast kun je natuurlijk wel een album blijven leveren. Dit album kun je in rekening brengen, en het afdrukken, inplakken en/of opmaken ook. Je kunt hier bijvoorbeeld ook een uurtarief van 75 euro aan hangen. Ook dit is vrij arbeidsintensief werk. Een dag ben je vaak zeker bezig, als het er geen twee of drie zijn.

Zorg voor mooie en bijzondere foto’s, zoals hier: de reflectie in de trouwauto laat het gelukkige paar op een prachtige, ongewone manier zien.

Gera Tuma, Gera Fotografie (gerafotografie)
Canon 6D II · ISO 100 · F 1,2 · 1/500 SEC · 50 MM

Eén of twee fotografen

Steeds meer huwelijksfotografen werken tegenwoordig met een ‘second shooter’. Dat betekent dat op hetzelfde tijdstip vanuit verschillende hoeken geschoten kan worden. Een van de fotografen heeft een redelijk vrije rol, terwijl de ander de vaste shots maakt. Meestal levert dat niet alleen meer, maar ook betere beelden op. De verdeling zorgt ervoor dat een fotograaf zich meer op één ding kan focussen, in plaats van er voortdurend op te moeten letten dat alles erop staat. Uiteraard hangt hier wel een prijskaartje aan: ook die second shooter wil wat verdienen. Dit kan overigens anders zijn als die second shooter een echte beginner is die z’n portfolio wil opbouwen. Maak hierover duidelijke afspraken.

Totaalprijs

In tegenstelling tot bij andere vormen van fotografie werkt de huwelijksfotograaf meestal met een projectprijs. Dat betekent dat alle onderdelen bij elkaar worden opgeteld tot een totaalprijs. Het grote voordeel van een totaalprijs is dat je hier en daar wat marge hebt. Als de dag iets korter duurt, is dat niet erg: als de nabewerking iets langer duurt, heft dat elkaar immers weer op.

Een projectprijs zou je als volgt kunnen opbouwen:

Bruidsparen vinden een dergelijke opbouw van de prijs fijn en overzichtelijk. Alle betrokkenen weten waar ze aan toe zijn. Daarom is het goed om een soort basispakketten aan te bieden. Denk hier goed over na.

Je werkdag begint vaak al erg vroeg, bij het aankleden en opmaken van het bruidspaar.

Deborah Herder (deborahherderfotografie)
Nikon D750 · ISO 800 · F 3,5 · 1/100 SEC · 24 MM

Voorwaarden

Belangrijk bij het maken van een offerte is het meesturen van de juiste voorwaarden. Het is zaak goed af te bakenen wat je wel en niet zult leveren.

Een voorbeeld van de voorwaarden bij je offerte:

 • Ikzelf en mijn second shooter zijn aanwezig van 9.00 tot 17.00 uur op locatie x, locatie y en locatie z. Extra uren op nacalculatie.
 • De portretserie doen we op locatie A. Bij slecht weer wijken we uit naar locatie B. Voor de serie hebben we twee uur netto de tijd, en er gaan twee familieleden meer ter begeleiding van het bruidspaar, rechttrekken jurk et cetera.
 • Ik lever 225 foto’s af, waarbij ik zelf de selectie maak en de beelden naar eigen smaak bewerk. Achteraf is er een correctieronde om maximaal 10 foto’s op een andere manier te bewerken, altijd in overleg met en na goedkeuring van mij.
 • Ik lever de foto’s in hoge resolutie aan op een usb-stick.
 • Het album heeft een formaat van 40×40 cm, hoogglans. Dit bevat een selectie van 125 foto’s in een volgorde die door mij wordt bepaald. Het bruidspaar krijgt een drukproef, waarin enkele wijzigingen kunnen worden aangebracht in overleg met en na goedkeuring van mij.

Zwart op wit

Bij bruidsparen werk je altijd met mensen die je niet of nauwelijks kent, en waar je geen eerdere zakelijke ervaring mee hebt. Zorg er daarom altijd voor dat het paar de voorwaarden en de offerte schriftelijk goedkeurt. Je kunt dit doen door het stel je offerte te laten tekenen. Zo is alles helder en heb je geen discussies of onduidelijkheden achteraf. Je kunt altijd terugvallen op de getekende offerte met voorwaarden.

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Trouwfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je de technieken te beheersen die beweging in je foto’s brengen en nog veel meer.

Zo leer je onder andere:

 • Alles over de voorbereiding van een bruiloft
 • Welke momenten je absoluut mag missen
 • Wat er allemaal in je cameratas moet zitten
 • De afhandeling en bewerking na de bruiloft

Bekijk hier de volledige Cursus Trouwfotografie.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zoom Academy Live | Meld je aan en kijk terug

Je bewerking in Lightroom overschakelen naar een ander programma: dat kan makkelijk!