in

Beste camera van 201431 december 2014, 07:00

In 2014 kwamen er ongeveer tachtig camera’s uit met de meeste lanceringen rondom de belangrijke Photokina fotobeurs in Duitsland. Zoom.nl testte daarvan ongeveer de helft. Uit al deze reviews kozen wij de beste camera (spiegelreflex, systeemcamera en compactcamera) en het beste objectief van 2014!

Beste spiegelreflex

Nikon D810

In 2012 introduceerde Nikon de D800 en de D800E. Twee high-end reflexen met fullframe 36 megapixel sensor. De 800E kwam zonder anti-aliasfilter tegen moiré en was daardoor iets scherper dan de D800. In 2014 kwam de Nikon D810 met een nieuwe 36 megapixel sensor, zonder anti-aliasfilter De nieuwe sensor van de D810 is naast iets scherper ook lichtgevoeliger. Samen met de Expeed 4 beeldprocessor loopt het iso-bereik van 64 naar 12.800.

De D810 is beter, sneller, gevoeliger

De lagere lichtgevoeligheid is prettig voor landschapsfotografen, omdat in deze stand de contrastomvang nog een tikje groter wordt. Vergeleken met de D800 presteerde de D810 in de test met gelijke hogere iso-waardes een stukje beter. De kleurruis wordt iets beter onderdrukt terwijl de scherpte beter behouden blijft. Op videogebied verdubbelt de D810 de framerate tot 60 bps. Er kan tegelijk ongecomprimeerde video worden opgenomen via de hdmi-uitgang als gecomprimeerd intern op de geheugenkaart worden opgeslagen. De D810 kreeg een vernieuwd spiegelhuis. Die nieuwe constructie vermindert cameratrillingen, zodat je minder kans loopt op onscherpte. Nikon in deze D810 heeft nog een aantal vernieuwingen ingebouwd. Bijvoorbeeld de belichtingsmethode die vooral kijkt naar de hoge lichten in je beeld zodat die niet snel overbelicht raken. Nog een praktische optie is raw S. De beeldprocessor verkleint de opname dan razendsnel tot een kleiner raw-formaat dat je makkelijk direct kunt verwerken. Er was al nauwelijks iets op de Nikon D800 en D800E aan te merken. En al helemaal niet toen de winkelprijs na verloop van tijd behoorlijk ging zakken. De D810 is in alle opzichten een stukje beter, sneller, gevoeliger en de opnames zijn scherper en bevatten minder ruis.

Lees de hele review van de Nikon D810.

Beste systeemcamera

Panasonic Lumix DMC-GH4

De Panasonic Lumix DMC-GH4 werd drastisch vernieuwd ten opzichte van de voorganger Lumix DMC-GH3 die eind 2012 uitkwam. Zo ging de resolutie van de elektronische zoeker omhoog. De refresh-rate (het aantal keer per seconde dat de zoeker al zijn pixels kan verversen) en kleurweergave van die zoeker zijn meer dan uitstekend. Het volledig draaibare 3 inch touchscreen geeft een heel mooi helder en contrastrijk beeld. Je kunt ermee op precies dat focuspunt in je compositie scherpstellen, eventueel met een vergrote weergave of focus peaking. Erg handig!

De nieuwe sensor heeft snellere output dan daarvoor mogelijk was

De autofocus is met de nieuwe DFD autofocustechnologie en processor razendsnel. De nieuwe beeldsensor heeft een veel snellere output dan daarvoor mogelijk was. Samen met de Venus 9 beeldprocessor kan de GH4 filmen in 4K-formaat. En wel met maximaal 30 bps, met 100 mbps (megabit per seconde). Wie van slow motion houdt, kan ook met de GH4 aan de slag. Met de variabele frame rate van de camera kun je tot maximaal 96 bps schieten, uiteraard in 1080p.

We willen hierbij nog wel een eervolle vermelding opnemen van de Sony A7R. Deze kwam tegelijkertijd uit met de Sony A7 die Zoom.nl ook getest heeft. De Sony A7R heeft een 36 megapixel fullframe sensor zonder anti-aliasfilter. De Nikon D810 gebruikt een sensor die afgeleid is van de sensor die in deze Sony A7R zit. Hij is dan ook veel beter dan de 16 megapixel micro fourthirds sensor van de Panasonic Lumix DMC-GH4. Toch kiezen we in de eindbeoordeling voor de Panasonic Lumix DMC-GH4. De sensatie van goede fotokwaliteit én echt uitstekende videokwaliteit maakt deze camera de beste systeemcamera van 2014.

Lees de hele review van de Panasonic Lumix DMC-GH4.

Beste compactcamera

Sony RX100 Mark III

De RX100 serie kent twee succesvolle voorgangers. Deze nieuwste Mark III voegt drie belangrijke verbeteringen aan het concept toe: lichtsterkte, een goede elektronische zoeker en een snellere Bionz X-beeldprocessor. Het lichtsterke objectief dat omgerekend naar kleinbeeld van 24 naar 70 mm zoomt, is volgens ons het belangrijkste. Dat is wel een stukje minder dan de 100 mm van de voorgangers. Maar het nieuwe objectief heeft in de groothoekstand met F 1,8 en in de lichte telestand (F 2,8) een indrukwekkende lichtgevoeligheid. De RX100 III heeft voor een compact een flinke 1 inch sensor. Dankzij die grotere sensor en dat lichtsterke objectief kun je een mooie beperkte scherptediepte krijgen in je opnames.

Een indrukwekkende lichtgevoeligheid

Een elektronische zoeker is niet altijd gangbaar in de compactcamera-markt. Omdat in de volle zon het display dan nauwelijks zichtbaar is, laten veel gevorderde fotografen compactcamera’s links liggen, De zoeker van de Sony RX100 Mark III zit slim verborgen in de body en klikt er pas uit als je ‘m nodig hebt. Dat houdt de camera lekker compact. De zoeker is helder en gedetailleerd, net als de meeste zoekers van Sony. De snelle beeldprocessor levert vooral bij video veel hogere data rates op. Het enige wat we op te merken hebben aan deze beste compactcamera van 2014 is dat hij bij de hogere iso-waardes bij jpeg in de standaardsetting de ruis wat al te rigoureus wegpoetst. Die waarde wat behoudender instellen of in raw fotograferen, zorgt ook in de hogere iso-waardes voor evenwichtige, scherpe opnames. Bij de lage iso-waardes presteert de sensor in combinatie met het vernieuwde objectief meer dan voorbeeldig.

Lees de hele review van de Sony RX100 Mark III.

Beste objectief

Sigma 50mm F1.4 DG HSM | Art

Het Japanse merk Sigma maakte van oudsher goedkopere objectieven voor de bekende cameramerken. Die opzet zorgde ervoor dat in het high-end segment de professionals het merk een beetje links lieten liggen. Die tijd is met de nieuwe Art-lijn definitief voorbij. Sigma ontwierp in deze serie glaswerk dat met de bekende cameramerken in de top moest concurreren. Dat is zeker gelukt met deze nieuwe Sigma 50mm F1,4. Mooi en imposant, dat zijn de eerste twee woorden die je te binnen schieten als je dit nieuwe objectief in je handen neemt. Een metalen vatting, grote glaselementen en werkelijk prachtig afgewerkt van vatting tot zonnekap. Het ontwerp bestaat uit dertien elementen in acht groepen en dat is redelijk complex vergeleken met concurrerende ontwerpen. Door het grote frontelement is de filtermaat 77 mm. Een voor een standaardprime imposant ontwerp dus.

Sigma let de lat wederom hoog

Dit objectief zet al bij volle opening hoge scherpte neer. Bij twee stops diafragmeren is het beeld al scherp van hoeken tot het centrum. Ook bij fullframe gebruik. Vertekening is nagenoeg afwezig. Het wordt misschien wel een beetje voorspelbaar; maar ook de chromatische aberratie is erg laag in de hoeken, zelfs bij hoge contrasten. Sigma verraste ons al eerder met de Sigma 35 mm F1,4 variant in deze Art-serie. Ook dat was zo’n prachtig lichtsterk objectief waarmee Sigma haar aspiraties om mee te spelen in de topregionen compleet waarmaakte. Deze nieuwe 50mm F1,4 sluit daarbij aan en legt de lat wederom erg hoog.

Lees de hele review van de Sigma 50mm F1,4.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Voorbereiding als reisfotograaf

Cameragadget: Led Lenser