in ,

Betaalbare alternatieven voor Lightroom en Photoshop in 2020

Jasper van Bladel

Adobe is nog steeds heer en meester op de computer van de meeste fotografen. Programma’s als Lightroom en Photoshop worden door miljoenen dagelijks gebruikt. Natuurlijk zijn er ook andere opties. We laten er een aantal zien.

Wil je alles leren over Lightroom om je foto’s na te bewerken als een pro? Bekijk dan onze Cursus Lightroom

Photoshop en Lightroom zijn voor veel fotografen een vanzelfsprekendheid op hun computer. Er zijn ook aantrekkelijke alternatieven verschenen die qua interface, functies en betaalbaarheid wellicht interessant kunnen zijn voor de serieuze en professionele fotograaf. We bespreken hierbij Affinity Photo en Capture One.

Affinity Photo

Affinity Photo is sinds een aantal jaren aan de weg aan het timmeren en is een regelrechte concurrent van Adobe Photoshop. Net zoals Photoshop is het een programma waarmee je foto’s op hoog niveau mee bewerkt en verwerkt. Het programma lijkt qua interface en gebruiksgevoel enorm op Photoshop en voelt dan ook snel vertrouwd aan. Er zijn natuurlijk verschillen, maar zo ongeveer alle mogelijkheden die de huidige Photoshop te bieden heeft vind je ook terug in Affinity Photo. Zo kun je werken met lagen, maskers, filters, RAW-bestanden importeren en werken ook sneltoetsen zoals je dat gewend bent. Het programma opent en bewerkt Photoshop-bestanden zonder problemen, zodat je ook met oudere bestanden aan de slag kunt gaan.

Een belangrijk verschil is echter de prijs. Adobe staat bekend om haar (kostbare) abonnementen. Voor wie graag minder betaalt of niet graag aan zo’n abonnement-constructie vastzit is Affinity Photo een aantrekkelijk alternatief. Het programma is namelijk gewoon los aan te schaffen voor een aantrekkelijk laag bedrag, net geen €55. Voor vragen en support is er een grote online community beschikbaar.

Naast Affinity Photo is er overigens ook Affinity Designer als alternatief voor Adobe Illustrator en Affinity Publisher als alternatief voor Adobe Indesign.

Capture One

Capture One is een veelgebruikt programma door professionele fotografen. Dat is niet zo gek, want oorspronkelijk is het programma ontwikkeld voor gebruik met de middenformaatcamera’s van Phase One. Sinds jaar en dag kunnen ook gebruikers van andere camera-systemen dit programma gebruiken, daarmee is het een geschikt alternatief voor Lightroom en (deels) Photoshop.

Capture One is een erg krachtig programma met enorm veel opties voor het verfijnen en ontwikkelen van je beelden. Vooral de diepgaande maar toch eenvoudig uitvoerbare kleurbewerkingen en de fijne methode voor het uitvoeren van plaatselijke bewerkingen maken het een uitstekend alternatief. Wel zijn er wat verschillen tegenover bijvoorbeeld Lightroom. Zo is Capture One gebaseerd op ‘sessies’ waarbij iedere keer dat je foto’s inlaadt je daar in principe een nieuwe sessie voor zou kunnen gebruiken. Er is geen catalogus waarin je al je beelden terug kunt vinden, zoals bij Lightroom het geval is. Dat is voor sommigen een pluspunt en voor anderen juist een minpunt. Capture One is erg professioneel, maar toch betaalbaar. Daarnaast is het pakket ‘gewoon’ aan te schaffen als losse software, maar daarnaast ook beschikbaar in een abonnement-model waarbij je na iedere update een nieuwe versie kunt gebruiken.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: achtergrond veranderen

9 fotogenieke fotolocaties in Friesland