in

Beter je foto’s op orde: zo voeg je trefwoorden toe in Lightroom

Het toekennen van trefwoorden aan foto’s is misschien wel de krachtigste tool binnen Adobe Lightroom om een gedegen catalogus te kunnen bouwen. Wie consequent leert werken met trefwoorden op iedere foto, zal uiteindelijk ook iedere foto daadwerkelijk snel en efficiënt terug kunnen vinden!

Zelfs als je catalogus gevuld is met tienduizenden foto’s, kun je met behulp van trefwoorden precies de juiste beelden terugvinden. Veel werk? Zeker weten! Maar het helpt je enorm om juist op een later tijdstip die ene foto terug te kunnen vinden, die je anders onmogelijk naar voren had kunnen halen.

Nieuwe trefwoorden toevoegen

Je zult dus altijd aan een serie foto’s nog wat trefwoorden moeten toevoegen. Trefwoorden kun je invoeren via het paneel aan de rechterkant van je scherm. Dat kan met één foto, maar ook eenvoudig met meerdere foto’s tegelijk.

Selecteer hiervoor eerst meerdere foto’s. Wil je bijvoorbeeld alle foto’s selecteren waar de Etna op staat? Houd dan de Control-toets (Windows) of de Command-toets (Mac) ingedrukt en klik alle foto’s aan waarop je de Etna ziet.

Trefwoorden kun je invoeren in het paneel rechts in je scherm.

In ons voorbeeld hebben we een aantal foto’s uit onze catalogus geselecteerd waarop de Etna staat. Als je aan een of meer foto’s een nieuw trefwoord wilt toevoegen (een trefwoord dat je nog nooit eerder gebruikt hebt), dan kun je dit eenvoudig doen door die foto’s te selecteren en vervolgens naar de sectie Trefwoorden vastleggen in het rechterpaneel te gaan. Meteen onder Trefwoordtags vind je het veld met alle trefwoorden van die foto’s.

Door de optie Trefwoorden invoeren te kiezen en dan in het veld te klikken, kun je eenvoudig één of meerdere trefwoorden aan de geselecteerde foto’s toevoegen. Zet een komma tussen ieder trefwoord, want bij een spatie worden alle woorden als één trefwoordzin gezien. Een komma scheidt juist de trefwoorden

Zet een komma tussen de verschillende trefwoorden om ze te scheiden.

Trefwoorden opnieuw gebruiken

Heb je een trefwoord al eerder gebruikt, dan zijn er een paar handige methoden om het toevoegen van dat trefwoord aan een nieuwe serie foto’s sneller te doen. Allereerst zul je zien dat het trefwoord nu ook in de trefwoordenlijst in het rechterpaneel staat. Je kunt foto’s selecteren en dan het trefwoord in de lijst aanvinken om het aan de foto’s toe te voegen.

Bij een lange lijst met trefwoorden is dat minder handig, omdat je dan veel moet scrollen en moet zoeken, en daarom is er een mooiere optie; Lightroom komt namelijk met Suggesties voor trefwoorden. Als er al één foto bestaat waarbij de trefwoorden Etna en Sicilië gecombineerd zijn, dan begrijpt het programma dat dit wel eens vaker zo zou kunnen zijn, en geeft Etna aan als suggestie voor iedere foto met het trefwoord Sicilië (en andersom).

Je kunt een gesuggereerd trefwoord razendsnel aan een serie foto’s toevoegen door een serie foto’s te selecteren en dan op het gesuggereerde trefwoord te klikken.

Klik op het gesuggereerde trefwoord om het toe te voegen.

Trefwoordensets

Lightroom heeft ook nog een aantal standaard sets met trefwoorden, die gegroepeerd staan onder kopjes als Natuur- en landschapsfotografie, Portretfotografie en Huwelijksfotografie. Lightroom noemt dit een Trefwoordenset. In het rechterpaneel bij Trefwoorden, meteen onder het veld met trefwoordsuggesties, kun je via een pop-upmenu zo’n Trefwoordenset oproepen.

Standaard zie je hier een lijstje van Recente trefwoorden, wat natuurlijk vaak net zo goed werkt als de trefwoordsuggesties erboven. Je kunt ook zelf op verschillende manieren een trefwoordset aanmaken. Om een lijst met recente trefwoorden als set te definiëren, hoef je alleen maar uit dat menu Huidige instellingen opslaan als nieuwe voorinstelling te kiezen.

Om een willekeurige groep van trefwoorden als nieuwe set te definiëren, selecteer je Set bewerken. Je krijgt dan een dialoogvenster te zien waarin je maximaal negen trefwoorden kunt invoeren als nieuwe Aangepaste set, of een bestaande set kunt selecteren en veranderen. Daarna geef je deze een eigen naam. De trefwoorden in zo’n lijstje functioneren weer als knoppen om ze snel aan foto’s toe te voegen.

Standaard zie je als trefwoordenset de ‘Recente trefwoorden’ staan.

Consequent

Het goed toevoegen van trefwoorden blijkt een behoorlijk klus. En toch is het raadzaam dit vanaf dag één consequent en op een juiste manier te doen. Dat geeft je ontzettend veel gemak als je catalogus in de loop der tijd uitdijt.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Vogels fotograferen: wat heb je nodig?

Alles over de nieuwe Zoom.nl website