in

Bijzondere supermaan foto´s gemaakt door Albert Dros – Inclusief tips!


17 oktober 2016, 12:48

Landschapsfotograaf Albert Dros wist een aantal bijzondere supermaan foto’s te maken, met het typisch Noord-Hollandse landschap van Schemerhorn in de voorgrond. De spectaculaire fotoreeks is gemaakt met behulp van onder andere de nieuwe Sony G-master objectieven.

De volle supermaan is een heel zeldzaam (astronomisch) verschijnsel, waarbij de maan vol is én heel dicht op de aarde staat. In 2016 vindt dit verschijnsel bij hoge uitzondering drie keer plaats, maar normaal gesproken is dit slechts eens in de een of twee jaar.

Hieronder zie je de vier bijzondere foto´s die Albert wist vast te leggen:

De foto’s zijn gemaakt met behulp van de Sony A7R II in combinatie met de nieuwe Sony G Master telelens (de 70-200mm). De camera, in combinatie met de nieuwe reeks Sony objectieven, biedt een hele hoge resolutie van 42 megapixels met een bijzonder goede beeldkwaliteit.

Supermaan tips

Wil jij ook zo’n bijzondere foto maken? De volgende kans om de supermaan te fotograferen is op 14 november en 14 december. Naast de bijzondere reeks foto’s heeft Albert ook een paar slimme tips om de supermaan te fotograferen, mocht je volgende maand op pad willen gaan:

Voorgrond

Mocht de maan gefotografeerd worden met een object op de voorgrond, dan is het belangrijk om de tijd van opkomst van de maan, de hoek, de hoogte en de afstand tot het object mee te nemen in de keuze van het shot. Neem een grote afstand (meer dan 1 km) als het de bedoeling is dat de maan relatief groot is in verhouding tot het object op de voorgrond.

Ruimte

Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is om te bewegen. De maan komt niet in een rechte lijn op, het is dus belangrijk dat er ruimte is om van links naar rechts te bewegen. Zelf als het shot goed gepland is, is het nodig om de compositie aan te passen aan de manier waarop de maan opkomt.

Stabilisator

Een volle maan is erg fel. Zelfs met een lange lens zonder statief kan de maan goed vastgelegd worden, ook als er geen image stabilisator in de camera zit. Met een Sony in body image stabilisator wordt het resultaat wel beter.

APS-C

De Sony’s full frame high resolutie camera’s zijn zeer geschikt om de supermaan mee vast te leggen, maar een tip is om ook een APS-c format camera, zoals de A6300, mee te nemen. De APS-C heeft namelijk een crop van 1.5. Als er een lens, als de 70-200 of de 70-300, op de A6300 wordt gebruikt, gaat de maximum range van de A6300 van 300mm naar 450 mm. Dat is dus 50 procent meer range terwijl het maar een kleine body is om te dragen. De autofocus mogelijkheden van de A63000 kunnen ook goed gebruikt worden.

Dag voor de volle maan

Een volle maan is niet per se op zijn best als het daadwerkelijk ‘vol is’. Een maan komt elke dag op een ander tijdstip op. Het probleem is het licht. De opkomst van de maan wordt het best vastgelegd wanneer de zon net onder is, omdat er net genoeg licht is om de maan vast te leggen in combinatie met bijvoorbeeld een object. Als het donker is, is het contrast namelijk erg groot doordat de maan zo fel schijnt. Vanwege het licht is de beste dag om de maan te fotograferen meestal de dag voor volle maan. Nog een tip is om de ondergang van de maan vast te leggen in de ochtend.

Albert Dros supermaan foto’s

Lees hier meer over de fotoreeks van Albert en het fotograferen van de supermaan. Benieuwd naar meer bijzondere landschapsfoto’s van Albert Dros? Bekijk zijn Zoom.nl-profiel.


Foto’s © Albert Dros

Meer bijzondere inspiratie op fotografiegebied?

Onder de indruk van deze foto’s? Het oeuvreportfolio van Albert Dros staat in SHUTR.photo 3, die nu in de winkels ligt. Ook zijn Alberts foto’s verkrijgbaar in onze SHUTR Collection, waar je prachtige afdrukken kunt bestellen voor aan de muur.
Bestel SHUTR.photo 3 nu voor 9,95 euro, inclusief gratis verzending.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het maken van een teamfoto bij een sportvereniging is een kunst op zich

9 tips voor macrofotografie in de herfst